Zajc: Škoda ob neurju v Kočevju naj bi zadoščala zahtevam za državno pomoč

Neurja so sinoči najbolj divjala na jugu in v osrednji Sloveniji, najhuje je bilo na Kočevskem: tam je bil minister za okolje in prostor, ki je dejal, da škode še niso ocenili, a da naj bi ta zadoščala zahtevam za dodelitev državne pomoči.

Objavljeno
09. julij 2019 07.54
Posodobljeno
09. julij 2019 14.28
Neurje v Kočevju. FOTO: Alen Tekavčič/Neurje.si
Be. B.
Be. B.
Letošnje poletje je zaradi številnih neurij zadnje mesece povzročilo že veliko nevšečnosti. Včeraj v popoldanskih urah je osrednji in južni del države zajelo neurje z močnejšimi nalivi in sunki vetra ter točo. Center za obveščanje RS (Cors) je zabeležil 92 dogodkov v občinah Borovnica, Brezovica, Dobrova - Polhov Gradec, Ig, Jezersko, Kočevje, Ribnica, Velike Lašče, Vrhnika in Žiri.

Na delu je bilo 105 prostovoljnih društev in ena poklicna enota. Zaradi poplav meteornih voda so morali vodo prečrpavati iz kletnih in pritličnih prostorov stanovanjskih, gospodarskih in industrijskih objektov, poslovnih zgradb in trgovin (na Igu, v Ribnici in Velikih Laščah). Prav tako je voda zalila več odsekov cest.

Močan veter in toča, ki sta spremljala neurje, sta podirala drevesa in odkrivala strehe stanovanjskih in drugih objektov, in sicer na Vrhniki in na Brezovici – tam je voda zalila tudi nekaj hiš.Najhuje pa je bilo sinoči v Kočevju, kjer so na vsaj 25 lokacijah posredovali gasilci, po zadnjih podatkih je bilo na tem območju poškodovanih in prijavljenih okoli 50 lokacij. Močan veter je ogrožal prebivalce, podrtih je več dreves, gasilci so črpali vodo iz objektov, pri delu so posredovali tudi vzdrževalci cest. Na delu je bilo sto gasilcev z 19 vozili, dvema avtodvigaloma in avtolestvijo, glavnina škode je bila v centru mesta. Razmere so se umirile po polnoči, navaja STA.


Minister napovedal zakonske spremembe za hitrejšo pomoč


Kočevje je danes obiskal minister za okolje in prostor Simon Zajc. Po ogledu terena je dejal, da škode še niso ocenili, a da naj bi ta zadoščala zahtevam za dodelitev državne pomoči. Napovedal je tudi zakonske spremembe za hitrejšo pomoč. Po popisu škode bodo videli, ali bo lahko Kočevju pomagala tudi država. Zajc je dodal, da so imeli tam srečo v nesreči, saj je po najhujši ujmi nehalo deževati, tako da so lahko gasilci nemudoma začeli intervencijo ter sanacijo.

image
Posledice neurja na Kočevskem FOTO: Štefan Žagar/Neurje.si
Pri tem se je gasilcem zahvalil za hitro pomoč in še povedal, da pripravljajo spremembo zakona o odpravi posledic vremenskih nesreč, s katero želijo skrajšati čas, ko intervenira država, in da upoštevajo vse pogostejše tovrstne dogodke v manjših občinah, ki same ne zmorejo tako obsežne sanacije. Omenjeni zakon naj bi popravili in sprejeli prihodnje leto, je še napovedal Zajc.

Namestnik poveljnika kočevske civilne zaščite Igor Kalinič je povedal, kot poroča STA, da je intervencija, ki so jo v glavnini končali pol ure po polnoči, v štirih petinah obsegala sanacijo streh, v eni petini pa kleti in drugih objektov. Veter, ki naj bi po neuradnih podatkih STA presegel sto kilometrov na uro, je sicer razkril tudi nekaj tovarniških ostrešij, veliko škodo pa je za seboj pustil na kočevskem pokopališču. Uničil je tudi več poljščin, voda pa je zalila številne kleti.Škoda po neurju v Zagorju v ocenjena na dva milijona evrov
Na območju Občine Zagorje ob Savi tudi danes odpravljajo posledice nedeljskega neurja. Še vedno so neprevozne tri lokalne ceste do okoli 25 hiš, a naj bi prevoznost kmalu uredili. Nedeljsko neurje je na območju te občine po prvih grobih ocenah povzročilo za okoli dva milijona evrov škode, je za STA ocenil Ivo Vrtačnik z občine.

Neurje je največ škode povzročilo na javni infrastrukturi, vodotokih, po zdajšnjih podatkih je zalilo 37 objektov, med njimi tudi nekaj gospodarskih objektov. Zelo velika bo škoda v eni mizarski delavnici, zalilo je tudi nekaj lokalov, prav tako prostore nekdanje Svee. Poškodovana je tudi OŠ Ivana Kavčiča na Izlakah, kjer je zalilo kletne prostore, voda pa je skozi streho prišla tudi v nekatere učilnice.

Trenutno še vedno velja obvestilo uporabnikom pitne vode na nekaterih območjih občine Zagorje, da je zaradi skalitve vodnih virov treba vodo za prehranske namene prekuhavati.


image
Večje količine toče in podrta drevesa so ostali za neurjem v Brezovici pri Podgradu. FOTO: Stane Štaudohar/Neurje.si

 

Vremenski obeti


Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, več sonca bo v dopoldanskih urah na Primorskem. Sredi dneva in popoldne pa bodo nastajale plohe in nevihte, ki se bodo ponekod nadaljevale v noč. Ponoči bodo padavine slabele in do jutra večinoma ponehale. Na Primorskem bo zapihala zmerna burja.

Jutri dopoldne se bo razjasnilo, čez dan bo večinoma sončno, napovedujejo na Arsu.

Opozorili
Od zahoda se prek severnega Sredozemlja Jadranu približuje ciklon, nad Alpami in našimi kraji pa se zadržuje tudi frontalna cona hladne fronte, kažejo podatki Urada za meteorologijo in hidrologijo Agencije RS za okolje.

Zaradi bližine obeh vremenskih procesov je predvsem v jugozahodni Sloveniji v drugi polovici dneva, zvečer in v prvi polovici noči na sredo povečana verjetnost za nastanek močnih neviht s sunki vetra, nalivi in točo.


Imate fotografije neurij? Pošljite nam jih!