Neuspešna javna dražba nepremičnin koprske občine

Danes je MO Koper izpeljala drugo javno dražbo svojih nepremičnin v mesecu dni.

Objavljeno
07. september 2011 19.23
Posodobljeno
07. september 2011 19.23
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Danes je MO Koper izpeljala drugo javno dražbo svojih nepremičnin v mesecu dni. Tokratna ji je ta prinesla pičlih 24.000 evrov kupnine, čeprav so glede na skupno izklicno ceno pričakovali 6,2 milijona evrov, kar potrjuje krizo na nepremičninskemu trgu.

V začetku avgusta so s prodajo lepših parcel ustvarili povsem drugačen vtis, še ne mesec kasneje pa je podoba bolj klavrna. Občina je nameravala prodati 28 nepremičnin in zatrdila, da razpolaga s svojim premoženjem v skladu z zakonom ter da je prodajo omenjenih zemljišč predvidela v letnem programu razpolaganja oziroma prodaje zemljišč, ki ga je potrdil občinski svet.

Občinske opozicijske stranke so javno opozorile, da je občinski svet nezakonito spremenil program prodaje nepremičnin in da zato devetih parcel ne bi smeli prodajati. Občina temu ugovarja, toda vse kaže, da ima več težav kot z opozicijo z razmerami na nepremičninskem trgu.

Povsem legalno in brez oporekanj opozicije so spet prodajali poslovni objekt Libertas (nekdanje koprsko skladišče soli v neposredni bližini potniškega terminala), ki so ga tokrat ponujali za 569.000 evrov, vendar zanj ni bilo interesa.

Že drugič so zaman prodajali tudi kompleks zemljišč in objektov na območju bodočega Levjega gradu za 2,6 milijona evrov. Kupec bi moral počakati 24 mesecev, da bi preselili vrtec, prostore Rdečega križa in Zavoda za zdravstveno varstvo Koper. Drugič bi lahko občina za 15 odstotkov znižala cene, tretjič pa jih lahko prodaja neposredno. Na včerajšnji dražbi je občini uspelo prodati le eno manjšo parcelo in manjše gospodarsko poslopje. Oboje so prodali istemu kupcu za 24.000 evrov.