Neverjeten odziv: zbrali več kot 700.000 evrov

Zdravljenje dečka Krisa z redkim živčno-mišičnim obolenjem stane dva milijona evrov. 
Fotografija: Dvajsetmesečni Kris. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Dvajsetmesečni Kris. FOTO: Osebni arhiv

Kris, deček z redko spinalno mišično atrofijo, je vse bliže (za)želenemu zdravljenju v ZDA, ki bi bistveno spremenilo njegovo prihodnost. Vsota donacij je namreč presegla 700.000 evrov.

Zdravilo zolgensma, ki je registrirano v ZDA, za njegovo uporabo pa je treba odšteti dva milijona evrov, za 20-mesečnega Krisa, ki zaradi bolezni ne hodi in niti, denimo, ne sedi samostojno, predstavlja upanje za njegovo svetlejšo prihodnost. Zdravilo, ki bi nadomestilo del okvarjenega gena, mora Kris prejeti do svojega drugega leta starosti, torej v prihodnjih štirih mesecih, navaja portal MMC. Da Kris na zdravljenje odpotuje v ZDA, je ključno, saj bo v Evropski uniji zdravilo predvidoma registrirano v prihodnjem letu.





Medtem ko je bilo doslej za zdravljenje malčka zbranih 700.000 evrov – donirati je možno preko SMS-sporočila na 1919 s sporočilom »KRIS5« in na transakcijski račun društva Palčica Pomagalčica –, bo jutri, 27. septembra, potekala tudi novinarska konferenca »Slovenija za Krisa«. Na konferenci, ki jo organizira Društvo za pomoč otrokom z redkimi boleznimi Viljem Julijan, bo spregovorila tudi Krisova mati Ana Jerak.

Komentarji: