Nevihtna nedelja: gasilci posredovali zaradi meteornih voda in podrtih dreves

Ozračje nad Slovenijo je bilo precej nestabilno, nastajale so številne plohe in nevihte.
Fotografija: Gasilci so imeli precej dela z meteornimi vodami in podrtimi drevesi. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Gasilci so imeli precej dela z meteornimi vodami in podrtimi drevesi. FOTO: Delo

Ljubljana - Danes so državo spet pestile vremenske nevšečnosti. Ozračje nad Slovenijo je bilo precej nestabilno, nastajale so številne plohe in nevihte, ni pa bilo na srečo kakšnih večjih neviht, je popoldne povedala dežurna meteorologinja na Agenciji RS za okolje (Arso) Katja Kozjek

Nekaj po 16. uri je bila velika verjetnost pojavljanja toče ocenjena za Gorenjsko in Ljubljano z okolico, srednja verjetnost pa za Notranjsko in Pomurje.

Precej dela so imeli po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) tudi gasilci - zaradi poplav meteornih voda so morali posredovati v Ljubljani in Medvodah. Na območju Škofje Loke je veter popoldne podrl drevo na streho hiše in osebno vozilo. Gasilci pa so razžagali drevo, ki se je zaradi močnega vetra podrlo na cesto v Grajskem Logu v občini Šmarje pri Jelšah.

Na Šolski cesti na Otočcu v občini Novo mesto je zemeljski plaz popoldne cesto popolnoma zaprl. Sanacijo so že začeli delavci CGP Novo mesto, ki so zagotovili polovično prevoznost ceste. Na cesto pri naselju Križe v občini Brežice pa je v neurju nanosilo kamenje in zemljino, je še razvidno iz podatkov Uprave RS za zaščito in reševanje.

Kot je pojasnila dežurna meteorologinja na Arsu, je bilo v primerjavi s soboto, ko so nevihte potovale daljše poti, danes v višinah manj vetra, tako da so bile današnje nevihte bolj stacionarne. So pa zaradi tega nastali lokalno močnejši nalivi. Pojavilo se je tudi nekaj neviht, pri katerih je bila verjetnost toče velika, a močnejših ni bilo. Do noči se je stanje nato umirilo.

Najvišje dnevne temperature so se gibale od 22 do 26, na Primorskem do 29 stopinj Celzija.

Nad Slovenijo so prišle nevihte. FOTO: Roman Šipić/Delo
Nad Slovenijo so prišle nevihte. FOTO: Roman Šipić/Delo


Ponoči bo sicer pretežno oblačno, dež se bo od vzhoda razširil nad osrednji del države, vmes bo tudi kakšna nevihta. Na zahodu bo ostalo večinoma suho. Zjutraj bo zapihal veter severnih smeri, na Primorskem povečini šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, na Primorskem okoli 19 stopinj Celzija.

Nevihte so kar nekaj težav povzročale že včeraj. Veter je podiral drevesa, voda je zalivala kleti, marsikje je toča uničevala pridelek.
 

Kaj nas čaka v prihodnjih dneh?


Jutri popoldne se bo delno zjasnilo, še bodo nastajale posamezne krajevne plohe. Še bo pihal veter severnih smeri, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 28, na Primorskem okoli 30 stopinj Celzija.

Kakšni so obeti za naprej? V torek in sredo bo povečini sončno, popoldne bodo le posamezne plohe ali nevihte. V torek bo ponekod še pihal severni veter.

Nad vzhodno Evropo in Balkanom je ciklonsko območje. V višinah se nad našimi kraji zadržuje vlažen zrak. V sosednjih pokrajinah bo danes spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. Jutri bodo padavine in nevihte ponehale, najpozneje v sosednjih pokrajinah Hrvaške. Popoldne bodo v Alpah še posamezne plohe. Zapihal bo severovzhodni veter, ob severnem Jadranu šibka, v Kvarnerju pa zmerna burja.

Vremenski vpliv je obremenilen, z vremenom povezane težave so bile pogoste, okrepljeni so tudi nekateri bolezenski znaki. Moteno bo spanje v noči na ponedeljek, pravijo na Arsu. Priporočeno je dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večja previdnost.

Komentarji: