Nezakonito divjanje z motornimi vozili

V poletnih mesecih se močno poveča število nezakonitih voženj motornih vozil v naravnem okolju.

Objavljeno
06. julij 2011 09.46
Posodobljeno
06. julij 2011 12.00
U. Č., Maribor
U. Č., Maribor
Maribor – Na Pohorju je ta problem prerasel v pravo katastrofo, opozarja Darko Lorenčič, vodja odbora za varstvo narave planinskih društev Podravja in član komisije za varstvo narave pri upravnem odboru Planinske zveze Slovenije.

Ob lepem vremenu namreč vsak konec tedna vrhove Pohorja osvojijo vozniki štirikolesnikov in motokros motorjev, ki ne prizanašajo niti najobčutljivejšim območjem zavarovanih barij Lovrenških jezer, Črnega jezera in okolice.

»Ne morem verjeti, da nihče ne more ukrepati,« je povedal Lorenčič. Policija proti voznikom sicer ukrepa, dodaja Lorenčič, a je kazen 20 evrov tako nizka, da proti kršiteljem ne zaleže. Lahko bi bile višje, če bi ministrstvo za okolje in prostor sprejelo novo uredbo o prepovedi voženj v naravnem okolju; to so obljubljali več let, a so lani, tik pred njenim sprejetjem, ugotovili, da uredba nima pravne podlage, zato so napovedali sprejem posebnega zakona.

Osnutek bi moral biti po lanski napovedi ministrstva pripravljen januarja, a ga še vedno ni, tako da tudi napovedano sprejetje zakona jeseni zagotovo ne bo uresničeno. »S tem so se uresničili naši strahovi, da se bo prej poslovila vlada, kot bo sprejet ta zakon. Medtem pa se v okolju dogaja pravo uničenje,« je še povedal Lorenčič. Planska zveza sicer to poletje pripravlja obširno akcijo ozaveščanja planincev, naj dosledno obveščajo policijo o primerih voženj v naravnem okolju, da bi vsaj z velikim številom prijav vplivali na čimprejšnje sprejetje zakona.