Neznanci napadli ljubljanski LGBT Klub Tiffany

Neznanci so razbili vhodna vrata in okna stavbe, kjer se nahajata kluba Tiffany in Monokel. K sreči nihče izmed osebja ni poškodovan.
Fotografija: FOTO: Facebook/Klub Tiffany
Odpri galerijo
FOTO: Facebook/Klub Tiffany

Napadalci so ob šesti uri, po zaprtju kluba, razbili vhodna vrata stavbe Lovci, kjer se nahajata kluba Tiffany in Monokel, ter razbijali po hodniku in vratih. Grozili so osebju, ki se je pred nasilneži zateklo v notranje prostore ter zabarikadiralo vrata.

Policija je bila o napadu nemudoma obveščena, do prihoda policije pa so napadalci pobegnili. Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da v dogodku k sreči ni bil nihče poškodovan, je pa nastalo za nekaj tisoč evrov premoženjske škode. »Policisti preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti in zbirajo obvestila za izsleditev trenutno še neznanih storilcev,« so navedli na PU Ljubljana. Policija še poziva vse, ki bi o dogodku lahko kaj vedeli, da se zglasijo na Policijsko postajo Ljubljana Center, Trdinova ulica 10, Ljubljana oziroma pokličejo na telefonsko številko 113 ali 080 1200.

»V društvu ŠKUC, sekciji Magnus in LL nasilni dogodek odločno obsojamo in pozivamo pristojne organe, da ukrepajo proti nasilnežem v skladu z zakonom. Izredno zaskrbljeni smo, ker s homofobijo motivirano nasilje in kazniva dejanja naraščajo,« so predstavniki kluba sporočili na facebook profilu. Ob tem so morebitne očividce pozvali, naj informacije o napadu posredujejo policiji ali njim.  

Samo v zadnjem mesecu so bila priča dvema nasilnima napadoma na LGBT osebe v Sloveniji. »Vsako nasilje, sovražno dejanje na osnovi spolne usmerjenosti ali spolne identitete, spodbujanje in širjenje sovraštva do LGBT manjšin, je potrebno takoj ustaviti!« so še zapisali. 


 

Poziv k solidarnostni akciji


Nocoj v Klubu Monokel pripravljajo solidarnostno akcijo upora proti nasilju in ustrahovanju. Organizirali bodo dogodek »Tukaj smo,« s katerim opozarjajo, da ne gredo nikamor in se ne bodo pustili ustrahovati. Ob pol deseti uri sklicujejo zbor vseh članov LGBT skupnosti in njihovih zaveznikov, s svojo prisotnostjo pa bodo pokazali, da so močnejši od strahopetnih nasilnežev, ki so danes v jutranjih urah napadli njihove skupne prostore. 

Napad so obsodili tudi v številnih drugih društvih, med drugim tudi v društvu Legebitra. »Opozarjale_i smo, da postajajo homofobija, bifobija in transfobija zaradi vedno večjega in bolj neposrednega širjenje sovraštva, ki je prešlo tudi v programe in izjave vidnih članic_ov političnih strank, t. i. civilnih iniciativ, in nekaterih  oseb, ki v družbi zasedajo pozicije moči, vedno bolj neposredne in razširjene v spletnih komentarjih, socialnih omrežjih in se pogosteje ponovno prestavljajo na ulico,« so zapisali v odzivu na današnji napad ter dodali, da gre razloge za tovrstne napade iskati tudi v dopuščanju, da je izražanje sovraštva postalo del družbene in politične kulture. 

Člani Legebitre odločevalce pozivajo, da ostro obsodijo tako sam napad, kot tudi osebe, ki izražajo sovraštvo do marginaliziralih skupin. Hkrati pozivajo, da se obstoječa zakonodaja dosledno izvaja in po potrebi nadgradi. Ker je fizično nasilje le ena izmed oblik izražanja sovraštva, so v društvu razvili tudi portal NiPrav.si, kjer lahko žrtve oddajo anonimno obvestilo o izkušnji nasilja. Z zbranimi podatki ugotavljajo pogostost in strukturo nasilja ter prispevajo k oblikovanju ustreznih ukrepov. 

Na napad se je odzval tudi premier Marjan Šarec. Zapisal je, da je napad strahopetno, bedno dejanje, a žal ne gre za osamljen primer. 

Komentarji: