Andrej Šiško ostaja v pridržanju, podmladek SDS se otepa odgovornosti

V izjavi za javnost se SDM (podmladek SDS) distancira od delovanja njihovega člana Mateja Lesjaka pri Štajerski vardi. Šiško ostaja v pridržanju.

Objavljeno
07. september 2018 07.42
Posodobljeno
07. september 2018 12.31
FOTO: AP
A. V.
A. V.
Po včerajšnjih  hišnih preiskavah, povezanih z zborovanjem Štajerske varde v začetku septembra, ostaja v pridržanju še ena oseba. Šlo naj bi za vodjo zborovanja Andreja Šiška.

Vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič je za STA pojasnil, da bo o tem, če in kdaj bo osumljeni priveden k preiskovalnemu sodniku, odločeno, ko bo policija zbrala vsa obvestila in dokaze ter jih predstavila tožilstvu. Policijsko pridržanje sme sicer trajati največ 48 ur.
 

Posest vojaškega orožja ni dovoljena


Za Šiška obstaja utemeljen sum, da je organiziral in aktivno sodeloval v zborovanju, ki je potekalo 1. septembra na območju travnika in v gozdu pri Janhovi na območju Apač, iz objav z zborovanja, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, pa je razvidno, da je s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države ter udeležence pozival tudi k izpolnitvi njegovih pozivov. Tako so kriminalisti ugotovili, da so bili izpolnjeni vsi pogoji za sum ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Prav tako je bilo iz fotografij in video posnetkov razvidno, da je osumljeni posedoval jurišno puško, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja – gre za vojaško orožje, posest katerega posameznikom ni dovoljena.

image
Matej Lesjak naj bi novačil člane za Štajersko vardo. FOTO: Slovenka Tv


Med osumljenci za novačenje članov v Štajersko vardo je sicer tudi član podmladka SDS Matej Lesjak. Sprva so pri Slovenski demokratski stranki (SDS) ostro obsodili dogajanje na Pohorju, kjer je Andrej Šiško vodil postroj Štajerske varde. Še več – vidni predstavniki SDS so celo namigovali, da je Štajerska varda povezana z Zvezo združenj borcev NOB, a očitno je šlo samo za preusmerjanje pozornosti.
 

SDM se distancira od Lesjaka


Pri SDM (Slovenska demokratska mladina) so sicer kmalu objavili, da s Štajersko vardo nimajo nobenih povezav. »V kolikor informacije medijev držijo, se od dejanja Mateja Lesjaka in postroja popolnoma distanciramo in takšno ravnanje tudi obsojamo,« so zapisali v izjavi za javnost, potem ko so sprva tudi sami namigovali, da Šiškota podpira Zveza združenj borcev. »Kot organizacija ne moremo biti seznanjeni s tem, kaj naši člani počnejo v svojem prostem času, niti nam tega niso dolžni poročati.«»Z našimi nadaljnjimi aktivnostmi bomo počakali, da bo uradno znano, česa je Matej Lesjak osumljen in se na podlagi tega odločili, kakšne ukrepe bomo sprejeli,« še piše v izjavi. »V kolikor se bo izkazalo, da navedbe medijev držijo, Matej Lesjak nikakor ne more biti več član SDM.«

Matej Lesjak je sicer tudi na seznamu vodstva SDM. In ravno pred dnevi je bil v središču Metlike protest proti migrantskemu centru, ki je nastal na pobudo SDS, na zboravanje pa je prišel tudi Šiško.


Podmladek SDS večkrat v stiku s skrajno desnico


Kljub temu ne bi bilo prvič, če bi predstavnik podmladka SDS sodeloval s skrajnimi desničarskimi organizacijami, saj so v preteklosti že imeli stike s skrajnimi skupinami Generacija identitete, Hervardi in Blood & Honour.

Tako je Delo že konec novembra 2011 razkrilo, da je (tedanji) neformalni vodja slovenske Blood and Honour dejaven v žirovski izpostavi SDS in v njenem tamkajšnjem podmladku ter da se je konec leta 2010 udeležil obiska državnega zbora v okviru gorenjskega podmladka SDS (SDM), sprejel pa jih je poslanec te stranke Branko Grims.