Ni sporna cerkvena parcela, temveč dražba

Občina prodaja pred volitvami. Paroh je potrdil, da so za zemljišče vplačali varščino.
Fotografija: Vizualizacija nove pravoslavne cerkve, ki jo bodo kot prvo po drugi svetovni vojni pri nas zgradili pri koprski avtobusni postaji. Arhiv Pravoslavne cerkve Koper
Odpri galerijo
Vizualizacija nove pravoslavne cerkve, ki jo bodo kot prvo po drugi svetovni vojni pri nas zgradili pri koprski avtobusni postaji. Arhiv Pravoslavne cerkve Koper

Koper – »Nova pravoslavna cerkev v Kopru je zgodovinskega pomena, ker bo to prva po drugi svetovni vojni oziroma po več kot 80 letih v Sloveniji. Dve, ki so ju v letih 1922 in 1930 zgradili v Mariboru in Celju, je dal Hitler podreti. Tokratna poteza je pravo nasprotje tedanjemu nacizmu in uresničuje načelo svobode veroizpovedi,« je za Delo povedal paroh Pravoslavne cerkve v Kopru Dejan Mandić pred današnjo občinsko dražbo, na kateri nameravajo za cerkev kupiti parcelo.

Paroh Dejan Mandić je povedal, da so za dražbo že vplačali 20-odstotno varščino in da jim bodo nakup omogočili podporniki z donacijo. Dejal je, da nam ne more povedati, kdo bo donator, neuradno pa smo izvedeli, da je to menda ljubljansko podjetje KPL v lasti Mladena Milanovića. Izklicna cena za 1511 kvadratnih metrov veliko občinsko parcelo je 152.000 evrov brez DDV.

Toda zemljišče v neposredni bližini nakupovalnega središča Planet Tuš in koprske avtobusne postaje je približno dvakrat večje, tako da bo ob cerkvi ostalo še približno 1500 kvadratnih metrov javnih površin, namenjenih parku, o katerem paroh Mandić verjame, da ga bodo lahko uporabljali tudi za srečanja vernikov. V slovenski Istri in na Krasu je po Mandićevih ocenah 4000 verujočih pravoslavcev. Da je Koper omogočil gradnjo te cerkve, je po njegovem izjemnega pomena, za kar si nekaj zaslug jemlje tudi sam, ker je pred tremi leti prišel prav zato, da bi primerno poskrbel za pravoslavne vernike v teh krajih.

Paroh<strong> Dejan Mandić </strong>pravi, da bo pravoslavna cerkev v Kopru zgodovinskega pomena.
Paroh Dejan Mandić pravi, da bo pravoslavna cerkev v Kopru zgodovinskega pomena.


Mandić je kot neresnične označil navedbe poslovneža Milana Mandarića v srbskem tabloidu Danas, češ da koprska občina prodaja njegovo parcelo in da naj bi sam že pred letom dni ponudil svojo parcelo za cerkev. »S takšnimi neresnicami ne more prek cerkve oprati svojih grehov. Prav tako ne drži, da sem jaz uredil obisk Borisa Popoviča pri patriarhu Irineju v Beogradu, temveč je župan dobil protokolarno vabilo od patriarha, ki mu je hotel vrniti gostoljubje, saj je bil patriarh spomladi v Kopru in si je že tedaj ogledal parcelo. Po naših pravilih pa mora laika pri patriarhu spremljati paroh iz regije, od koder prihaja takšen obiskovalec,« je pojasnil Dejan Mandić.
 

Občina prodaja tudi del Solisa


Danes bo občina na dražbi prodajala tudi 4002 kvadratna metra nedokončane poslovne stavbe Solis po izklicni ceni 1,85 milijona evrov (brez DDV). Direktorica občinske uprave Sabina Mozetič pravi, da občina prodaja dobro tretjino svojih površin v tem objektu, da bi s kupnino lahko dogradili del stavbe in uredili del pročelja, medtem ko bi preostalih 6000 ali 7000 kvadratnih metrov površin v občinski lasti namenili za nov koprski zdravstveni dom. Ta zdaj deluje na dveh lokacijah in ureditev zdravstvenega varstva v eni stavbi bi bila veliko bolj racionalna. V Kopru so pred desetimi leti že zgradili nov zdravstveni dom, vendar so prepričani, da so upravičeni do dodatnih splošnih ambulant družinske medicine in dodatnih prostorov.
 

Na dražbi tudi parcele na Srminu


Občina znova prodaja tudi deset hektarov zemljišča v bližini nekdanjega kamnoloma na Srminu, ki je namenjeno gradnji poslovnih prostorov. Parcele so neuspešno poskušali prodati že večkrat. Izklicna cena za 98.375 kvadratnih metrov je 1,43 milijona evrov. Na današnjo dražbo je imel pripombe županski kandidat Gašpar Gašpar Mišič, ki pravi, da je takšna dražba v tednu pred volitvami sporna. »Ni sporna prodaja parcele za cerkev, ker gre za dejanje, ki spodbuja medverski in medkulturni dialog. Niti prodaja poslovnih prostorov v Solisu ne. Sporen je čas prodaje in sporno je, da občina prodaja zemljišča, namenjena poslovnim prostorom po 14 evrov za meter, ki bodo po sprejetju OPN zagotovo pridobili večkratno vrednost,« je dejal Gašpar Gašpar Mišič.

Preberite še:

Komentarji: