Nick Vujicic mladim: Nikoli ne obupajte!

Motivator, rojen brez nog in rok, bo danes v Kopru spregovoril 3000 mladim o medsebojnem spoštovanju, nenasilju, strpnosti.

Objavljeno
27. september 2016 22.36
Nick Vujicic
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – V Sloveniji je že tretjič Nick Vujicic, ki se je rodil brez nog in rok in z govori, zlasti o smislu življenja, navdihuje mlade in odrasle.

Danes bo v Kopru, v Areni Bonifika, na povabilo društva za osebnostni razvoj otrok, mladih in odraslih Zaživi življenje in v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter zavodom za šolstvo spregovoril približno 3000 mladim, dijakom in učencem tretjega triletja osnovne šole o kulturi medsebojnega spoštovanja, nenasilja in strpnosti.

Nick, Avstralec srbskega rodu, ki je že nekaj let srečno poročen in oče dveh otrok, se veliko šali in je ves čas dobro razpoložen. Sam upravlja svoj invalidski voziček, je dober plavalec in celo deska na vodi. Z majhno levo nogo lahko počne veliko stvari. Uporablja računalnik in mobilnik. Sam vzame kozarec vode, se počeše in si umije zobe. Premagal je omejitve in živi samostojno ter izpolnjeno življenje.

Nick Vujicic s svojim optimizmom in pogledom na svet navdihuje mlade in odrasle po svetu. Foto: Roman Šipić

Več trpinčenja tudi na spletu

V okviru projekta »Trdno stoj! Spregovori!« sporoča mladim po svetu, naj nikoli ne obupajo, naj gojijo vrednote medsebojnega spoštovanja in naj pri doseganju ciljev nikoli ne postavijo pod vprašaj svoje integritete. V ZDA izvaja uspešen program proti medvrstniškemu nasilju. Pravi, da se je tudi sam v šoli soočal s takšnim nasiljem in trpinčenjem, na srečo pa je imel ljubeč dom, družino in močno podporo, česar žal nimajo vsi otroci. To jih vodi v depresijo, ki lahko pripelje do samomora ali tega, da nimajo upanja v življenju. Na srce jim je položil, naj se ne vdajo, naj ostanejo močni in naj nikoli ne pozabijo, kdo so.

Medvrstniško nasilje narašča tudi v Sloveniji. V Zvezi prijateljev mladine Slovenije, kjer že 26 let deluje telefon za otroke in mladostnike TOM in dobijo 30.000 klicev na leto, ugotavljajo, da se ta pojav povečuje zlasti od leta 2013, v obliki izsiljevanja, trpinčenja, žaljivk zaradi videza, vere, (ne)uspeha ali materialnega stanja družine. V Varnem internetu, kjer vodijo izo­braževanja o pasteh uporabe interneta, ugotavljajo, da se trpinčenje seli tudi na splet, zlasti s širjenjem objav o drugih, tudi golih fotografij, celo krajo identitete. V Safe.si, točki za ozaveščanje o varni uporabi interneta in mobilnih naprav, ugotavljajo, da je žal vse več tudi spolnega nasilja.