Nihče ne bi bil kriv za fekalije v Pišnici

Koncesionar občinski reviziji ne verjame in bo kanalizacijske vode v občini Kranjska Gora posnel s kamero.

Objavljeno
14. april 2016 19.36
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranjska Gora – Odgovornost za občasno iztekanje fekalij iz kanalizacijskega omrežja v Pišnico si podajata občina in koncesionar. Tik pred potekom koncesijske pogodbe in pred predajo omrežja občini konec junija bo koncesionar poskušal dokazati, da so bili očitki na račun slabega omrežja neupravičeni.

S snemanjem omrežja želijo v kranjskogorski podružnici multinacionalnega podjetja WTE pridobiti dokaze, s katerimi bi ovrgli trditve o slabem stanju omrežja, ki jih je junija lani na seji občinskega sveta predstavil Andrej Bogataj iz podjetja PNZ. To je po naročilu občine, potem ko se je na županski stol zavihtel Janez Hrovat, snemanje kanalov in pregled opravilo lani. Takrat so pregledali le najbolj kritične točke v 72 kilometrov dolgem omrežju, Bogataj pa je ocenil, da bo dograditev sistema, za katerega je občina že plačala 14 milijonov evrov, stala še 2,5 milijona evrov. Med napakami je med drugim navedel, da fekalije iz hotela Larix ne tečejo na čistilno napravo na Tabrah. Župan Hrovat je sedanje snemanje kanalov pospremil z ugotovitvijo, da WTE »ne zaupa našim revizorjem«.

»Potrebujemo verodostojne podatke,« je o vzrokih za snemanje dejal Robert Bizjak, direktor podružnice podjetja WTE, ki je z občino leta 1998 sklenilo koncesijsko pogodbo in po kateri je koncesionar zgradil in upravljal kanalizacijsko omrežje. Snemanje opravljajo strokovnjaki družbe WTE iz Nemčije. »Preverjamo tesnost omrežja in iščemo morebitne poškodbe na ceveh,« je povedal Bizjak in zagotovil, da kanalizacijski sistem, ki se konča na čistilni napravi Tabre, obratuje normalno. Prepričan je, da bodo posnetki kanalov potrdili njihove navedbe.

Krive so obilne padavine

Ob podpisu koncesijske pogodbe z občino so se zaradi racionalizacije stroškov dogovorili za uporabo dela mešanega kanalizacijskega omrežja v Kranjski Gori, in kot pravi Bizjak, zdaj uporabljajo še okoli dva kilometra starega (mešanega) kanalizacijskega omrežja (vanj se stekajo komunalne odpadne vode iz dela Kranjske Gore (Podbreg) in Jasne ter padavinske vode z državne ceste proti Vršiču). V obdobju običajnih padavin se odpadne vode s tega območja odvajajo na čistilno napravo, medtem ko se ob močnejših padavinah voda iz mešane kanalizacije (skupaj s fekalijami) prelije v reko Pišnico. »Kot koncesionar smo bili dolžni prevzeti v upravljanje tudi ta del mešanega kanalizacijskega sistema, v katerega nismo posegali,« trdijo v WTE. Na občini menijo, da jih bo gradnja novega kanala od Jasne do Kranjske Gore, s čimer bi preprečili iztekanje fekalij v reko, stala okoli 400.000 evrov.

Niso zahtevali garancije

Junija lani so na občinskem svetu poleg tehnične revizije o stanju kanalizacijskega omrežja obravnavali še poslovno revizijo gradnje kanalizacije, ki so jo pripravili v revizijski družbi KPMG. Med drugim iz te revizije izhaja, da občina ob podpisu koncesijske pogodbe od koncesionarja sploh ni zahtevala garancije za dobro izvedbo del, s čimer si je precej omejila možnosti za uveljavljanje odškodnine.

Kljub različnim pogledom občine in koncesionarja na stanje kanalizacijskega omrežja ter ob otepanju odgovornosti za občasne izlive fekalij v Pišnico Bizjak upa, da bo primopredaja minila brez težav. Tudi na občini upajo, da spora ne bo treba reševati na sodišču.