Nobelov nagrajenec za fiziko Duncan Haldane zaprisegel kot slovenski državljan

Rodil se je leta 1951 v Londonu, njegova mati Ljudmila Renko pa je bila Koroška Slovenka.

Objavljeno
25. marec 2019 07.49
Posodobljeno
25. marec 2019 07.49
Duncan Haldane je Nobelov nagrajenec za fiziko, Ljubljano pa je obiskal lani. FOTO: Jožže Suhadolnik
STA
STA
Nobelov nagrajenec za fiziko leta 2016 Duncan Haldane je v petek v prostorih slovenskega veleposlaništva v Washingtonu slovesno zaprisegel kot slovenski državljan. Haldane se je rodil leta 1951 v Londonu, njegova mati Ljudmila Renko pa je bila Koroška Slovenka.Profesor univerze Princeton Haldane si je leta 2016 delil Nobelovo nagrado za fiziko za teoretske raziskave stanja snovi. Haldane je že v 80. letih dvajsetega stoletja na primer razložil magnetične značilnosti atomske verige v določenih snoveh. To bo v bodoče prispevalo k razvoju novih materialov in elektronskih komponent.

image
Nobelov nagrajenec Duncan Haldane je lani obiskal tudi slovenskega predsednika Boruta Pahorja. FOTO: Jure Eržen


Haldanova mati se je rodila leta 1919 v Borovljah. Njen oče se je tja priselil z Gorenjske in se poročil s Koroško Slovenko ter odprl trgovino. Ko je avstrijska Koroška po plebiscitu pripadla Avstriji, družina ni dobila avstrijskega ampak jugoslovansko državljanstvo. Nacisti so Haldanovega dedka izgnali v taborišče, matere pa niso, ker je bila takrat študentka medicine na Dunaju.

Ob koncu druge svetovne vojne se je vrnila domov in delala kot zdravnica v partizanski vojaški bolnišnici, ki so na kratko zasedli Koroško. Tam je spoznala škotskega zdravnika, s katerim se je poročila in preselila v Veliko Britanijo. S poroko je izgubila jugoslovansko državljanstvo, Haldane pa se danes opredeljuje kot pol Škot in pol Slovenec.

V petek je po slovesni zaprisegi pred veleposlanikom Stanislavom Vidovičem postal Slovenec tudi uradno in bo dobil potni list.