Pahor: Lastna država je vrednost sama po sebi

Govornik na osrednji slovesnosti ob dnevu državnosti je bil Borut Pahor, na slavnostni seji v Državnem zboru komaj tretjina poslancev.

Objavljeno
24. junij 2019 17.45
Posodobljeno
24. junij 2019 22.36
Predsednik Borut Pahor je Slovence doma in po svetu že ob začetku nastopa pozval k vznesenosti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V. U., STA
V. U., STA
Kongresni trg v Ljubljani je bil prizorišče osrednje proslave ob dnevu državnosti in 28. obletnice osamosvojitve Slovenije, na kateri je kot govornik nastopil predsednik republike Borut Pahor.

Med obiskovalci so bili znova mnogi znani obrazi iz sveta politike na čelu s premierom Marjanom Šarcem. Za proslavo so sicer organizatorji, kot so povedali na nacionalni televiziji, odposlali kar okoli 4000 vabil, za uvod vanjo so se z ljubljanskega gradu oglasili topovi.

image
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


»Država je zlasti za tako majhen narod, kot je naš, vrednost sama po sebi. Nocoj in jutri jo posebej svečano proslavimo,« je med drugim v svojem govoru povedal Pahor, ki je Slovence doma in po svetu že ob začetku nastopa pozval k vznesenosti. »Smo dejavnik, ker imamo svojo državo. Dolga stoletja smo ustvarjali pogoje zanjo.«

Sodržavljanom je zaželel, da bi ostali pogumni. Opozoril je na odgovornost, ki jo imamo do otrok, da jim omogočimo domovino, v kateri se nihče ne bo čutil izključenega. »To pomeni, da oblikujemo strpno družbo, v kateri je vsakomur mogoče izraziti svoje misli, ki pa morajo spoštovati dostojanstvo in svobodo drugega«.

image
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Kot je še dejal, je bila ustanovitev samostojne in neodvisne države pred 28 leti najveličastnejši mejnik v naši zgodovini. Spomnil je na dogodek izpred 30 let, ko je Tone Pavček prebral majniško deklaracijo. V njem so bile zapisane zahteve za demokracijo, suvereno državo in za njene povezave v okviru prenovljene Evrope.

Del slovesnosti je bil tudi umetniški program z naslovom Sapere Aude – Drznimo si vedeti z okoli 80 nastopajočimi, ki ga je skupaj s sodelavci pripravil režiser in scenograf Matej Filipčič. V njegovem središču je bilo vprašanje statusa in pomena znanosti ter njene vloge v sodobni slovenski družbi. Predstavitve slovenskih znanstvenih dosežkov so se izmenjevale z glasbeno-plesnimi vložki. In refreni v razponu od »To je raj, gremo naprej, ne gremo nazaj« do »Daj mi razlog, da ostanem tu«.
 

Slabo obiskana seja Državnega zbora


Pred slovesnostjo na Korgresnem trgu je potekala tudi slavnostna seja državnega zbora, ki sta se je udeležila tudi Pahor in Šarec.

»Slovenski narod si je skozi zgodovino vedno moral utirati pot za svoj obstanek, nemalokrat se je znašel v podrejenem položaju, a se je uspel upreti, preživeti in se ohraniti,« je na seji z mnogimi praznimi stoli povedal podpredsednik DZ Branko Simonovič. Spomnil je »na veličino in hrabrost dejanj«, ki so vodila v samostojno državo. Seje se je udeležila komaj tretjina poslancev.

Pahor je še pred omenjeno sejo v Državnem zboru v predsedniški palači priredil sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. Na sprejemu so bili tudi Šarec in drugi predstavniki slovenske politike. V imenu Združenja vojnih invalidov in svojcev padlih '91 je prisotnim ob prazniku čestital Rudolf Lah.

Pahor je ob priložnosti poudaril pomen ohranjanja kolektivnega spomina na dejstvo, da smo Slovenci z enotnostjo ubranili samostojnost, ki je dobrega pol leta kasneje omogočila diplomatsko priznanje, nadaljevanje poti v mednarodni skupnosti in enakovredno vključitev v zahodni svet kot suverena država.

image
FOTO: Roman Šipić/Delo


Šarec: »Za politikantstvo bo čas po prazniku.«


Šarec je sicer danes ob dnevu državnosti preko videokonference nagovoril pripadnike Slovenske vojske (SV) na mednarodnih misijah in pohvalil njihovo delo in prispevek. Pozval je tudi k skupnemu praznovanju rojstnega dne Slovenije brez političnih sporov.

»Za politikantstvo bo čas po prazniku,« je dejal. Na misije in na vse pripadnike in pripadnice na misijah smo lahko izjemno ponosni, zlasti na predvečer praznika dneva državnosti, ko smo pred 28 leti praktično sami bili območje, kjer bi se lahko zgodilo, da bi imeli kakšno takšno misijo. Takrat smo srečno prekrmarili desetdnevno vojno in se potem uspešno osamosvojili, tako da lahko danes SV pomaga tudi drugim.«

»Na državo smo lahko ponosni. Marsikateri narod po svetu še vedno nima te sreče. Zato delajmo vse, da ne bo nikoli prišel trenutek, ko bi svojo državo spet izgubili,« je dodal.

image
FOTO: Roman Šipić/Delo


Pahor je danes položil tudi venec k spomeniku padlim v vojni za Slovenijo na ljubljanskih Žalah. Spremljali so ga minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, minister za obrambo Karl Erjavec, namestnik generalne direktorice policije Jože Senica in načelnica generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc.

image
FOTO: Tamino Petelinšek / Sta


V spomin na 25. junij 1991


Slovenija dan državnosti zaznamuje kot spomin na 25. junij 1991, ko je tedanja skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. Po slavnostni razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti dan kasneje se je začela osamosvojitvena vojna.