Nosilec liste SNS bo prvak stranke Zmago Jelinčič Plemeniti

Sobota minila v znamenju priprav na evropske volitve - V SNS razkrili listo kandidatov, v NSi in SLS potrdil glavne programske točke
Fotografija: Zmago Jelinčič Plemeniti je nosilec liste SNS za evropske volitve. Foto Dejan Javornik
Odpri galerijo
Zmago Jelinčič Plemeniti je nosilec liste SNS za evropske volitve. Foto Dejan Javornik

Ljubljana - Še preden so v Slovenski nacionalni stranki (SNS) na današnjem kongresu razkrili imena osmih kandidatov za evroposlance, se je predsednik stranke Zmago Jelinčič Plemeniti znašel pod kritikami obtožb domnevnega nosilca liste Gregorja Preaca, saj je javnosti razkril, da je Jelinčič od njega zahteval, da v primeru izvolitve od poslanske plače 500 evrov mesečno nakaže stranki, tisoč pa Jelinčiču.

Preac je od kandidature zato odstopil, prvak stranke pa je v prvem odzivu navrgel, da Preac niti ne more odstopiti, saj sploh še ni uradni kandidat. Lista osmih kandidatov za evropske volitve je bila namreč do danes skrivnost, razkrili so le, da bo na kandidatni listi tudi Jelinčič, za katerega so delegati danes na 12. rednem kongresu stranke, ki je bil zaprt za javnost, potrdili, da bo nosilec liste.

Preostali kandidati SNS za volitve poslancev v Evropski parlament so Jernej Ahčin, Tomaž Krajnc, Katarina Žunko, Andrej Dočinski, Ivana Bendra, Alenka Jelenivič in Marija Župevc.

Jelinčič je bil v nagovoru članom kritičen do državnih in evropskih politik prisiljevanja. "Eden od osnovnih postulatov našega vstopa v Evropsko unijo je ta, da hočemo imeti Evropo nacionalnih držav, Evropo naših narodov, ne pa Evropo kar tako," je dejal.

Sicer pa je današnja sobota tudi pri nekaterih drugih strankah minila v znamenju priprav na evropske volitve.


Tudi NSi uradno predstavila kandidate

Nova Slovenija (NSi) je letnem posvetu v Celju največ časa namenila prav evropskim temam in pripravam na volitve. Potrdili so glavne programske točke. Uradno pa so predstavili tudi kandidatno listo. Javnosti so sicer že pred časom potrdili, da bo tokrat na čelu nekdanja predsednica stranke Ljudmila Novak.

Da trenutni evropski poslanec Lojze Peterle ne bo nosilec liste, je bilo za marsikoga presenečenje. Peterle je tokrat sicer šele tretji na seznamu, pred njim je poslanec Jožef Horvat. Sledijo Iva Dimic, Mojca Erjavec, Katja Berk Bevc, Franci Demšar in Žiga Turk, nekdanji minister Janševe vlade.
 

SLS in njene želje o Evropi

V Primskovem pri Kranju so se sešli člani Slovenske ljudske stranke (SLS). Tudi pri njih je kongres minil večina v znamenju bližajočih se evropskih volitev. Predsednik stranke Marjan Podobnik je med drugim povedal, da imajo za seboj uspešen spravno prenovitveni kongres, uspešne lokalne volitve in lepo praznovanje 30-letnice prve demokratične politične stranke v Sloveniji.

Sprejeli so tudi manifest za volitve v Evropski parlament. Franc Bogovič, podpredsednik stranke in trenutni evropski poslanec, je izpostavil vrednote družine, solidarnosti, zaščite državljanov pred nevarnostmi in grožnjami današnjega časa, prizadevanja proti klimatskim spremembam, zaščito socialno tržnega modela gospodarstva in pomen krepitve družinskih kmetij.

Komentarji: