Nosilka liste SAB bo Angelika Mlinar, poleg nje še poslanca in državni sekretarki

Listo stranke SAB, ki se je po košarici LMŠ odločila za samostojen nastop v bitki za glasove liberalnih volivcev, bo vodila Slovenka iz avstrijske Koroške.

Objavljeno
29. marec 2019 12.30
Posodobljeno
29. marec 2019 13.04
Alenka Bratušek pravi, da je vesela in ponosna, da bo nosilka liste SAB ženska, na katero smo lahko izjemno ponosni. »Je oseba, ki je ob izvolitvi v avstrijski državni zbor prisegla v slovenščini.« FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ljubljana – Nosilka liste bo zamejska Slovenka in trenutna avstrijska evroposlanka Angelika Mlinar, med kandidati je tudi generalni sekretar stranke Jernej Pavlič, a ne več kot nosilec liste, kot se je to govorilo sprva in kar je omenjala tudi predsednica stranke Alenka Bratušek, ampak bo na listi drugi.

Poleg njiju bodo na listi še državna sekretarka v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Olga Belec, poslanec Andrej Rajh, akademski glasbenik in profesor violine Đorđe Berak, podpredsednica stranke ROK – stranke za razvoj občin in krajev Mateja Zupan, nekdanji poslanec Andrej Šušmelj, ki je bil v času ministrske funkcije Marka Bandellija poslanec SAB, in na osmem mestu državna sekretarka na infrastrukturnem ministrstvu Nina Mauhler.

image
Evropska poslanka Angelika Mlinar bo nosilka liste SAB, sledi generalni sekretar stranke Jernej Pavlič. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Mlinarjeva, Slovenka iz avstrijske Koroške, je članica avstrijske stranke Neos in liberalka (ALDE). V intervjuju za Delo leta 2016 je povedala, da je zagovornica dosledne in zanesljive politike, ki temelji na principih človekovih pravic, ustave, pravne države in gospodarske rasti. Pogovori o njeni kandidaturi so po besedah Alenke Bratušek potekali že kar nekaj časa, Mlinarjeva pa je pojasnila, da se je že maja odločila, da ne bo kandidirala s svojo stranko, saj nima dovolj podpore.

Tako Mlinarjeva kot Bratuškova sta izpostavili, da gre za najpomembnejše evropske volitve doslej in da v novem mandatu evropskega parlamenta ne bo časa za učenje. »Stranke moramo predlagati kandidate, ki bodo kos tem burnim časom v Evropi in svetu,« je navedla Bratuškova in dodala, da so svojo »nalogo naredili«.

SAB se, čeprav se je za povezovanje dogovarjala s SMC, za samostojen nastop na evropskih volitvah odločila po izbruhu afere z javnim naročanjem makete drugega tira, v katero je bil med drugim vpleten tudi Jure Leben, zdaj že nekdanji vidni član SMC. Še pred tem je tako SAB kot SMC košarico dala tretja članica evropskih liberalcev LMŠ. Prvak stranke Marjan Šarec se je odločil, da bo stavil na sveže obraze in tako prvo mesto na listi zaupal nekdanji novinarki Ireni Jovevi.

Alenka Bratušek je ob današnji predstavitvi liste svoji stranki napovedala vsaj en poslanski mandat.

Več sledi ...

image
Angelika Mlinar se je udeležila tudi zadnjega kongresa SAB, kjer so na vrh stranke vnovič izvolili Alenko Bratušek. FOTO: Roman Šipić/Delo