Notar Jože Sikošek ima veliko poklicnih madežev

Pravnomočno obsojeni notar je zaradi spornega posojila SDS pod izrednim nadzorom, doslej razrešen le notar Ajdič.

Objavljeno
22. januar 2018 18.47
Majda Vukelić
Majda Vukelić

Ljubljana – Konec tedna bodo znane ugotovitve izrednega nadzora nad delom ljubljanskega notarja Jožeta Sikoška v primeru spornega posojila SDS, nam je povedala predsednica notarske zbornice Sonja Kralj. Proti notarju potekajo trije postopki.

Zadnji zadeva odločitev pravosodnega ministrstva, ki opravlja nadzor nad zakonitostjo dela notarjev, da Sikoška razreši, saj je bil lani pravnomočno obsojen zaradi storitve kaznivega dejanja pomoči pri zlorabi položaja ali pravic, za kar mu je bila izrečena pogojna obsodba osem mesecev zapora. Hkrati je ministrstvo predsednici notarske zbornice predlagalo, naj proti notarju uvede disciplinski postopek.

Kopica kršitev

Omenjeni postopki niso prvi, ki potekajo proti Sikošku. Notarska zbornica (NZS) ga je, kot nam je pojasnila Sonja Kralj, že kaznovala zaradi hujše kršitve, saj je posloval v zadevah, v katerih ni imel zakonskih pooblastil, zaradi česar je plačal kazen 15.000 evrov. V drugi zadevi je zbornica ugotovila več lažjih disciplinskih kršitev, ki pa niso imele škodljivih posledic za stranke. Izrečena mu je bila denarna kazen v višini 5000 evrov. Leta 2016 je ministrstvo v vednost prejelo tudi prijavo, ki jo je proti Sikošku na okrožno državno tožilstvo vložila stranka. Ministrstvo je tožilstvo zaprosilo, naj ga seznani z ugotovitvami, vendar dokončne tožilske odločitve v konkretni zadevi do danes ni prejelo.

Lani je ministrstvo prejelo tudi pritožbo stranke v zvezi z ravnanjem Sikoška pri vknjižbi lastninske pravice in vzpostavitve zemljiškoknjižne listine. Ko je pregledalo dokumentacijo, je zbornici odredilo, naj opravi neposredni nadzor nad poslovanjem notarja. Ugotovitve je ministrstvo prejelo decembra, ko jih bo proučilo, se bo odločilo, kako bo postopalo naprej.

Od ugotovitev tokratnega izrednega nadzora v zadevi spornega posojila, ki ga je SDS najela pri Dijani Đuđić, bo odvisno, kakšna kazen, če bo izrečena, bo doletela notarja. Če bo nadzor potrdil lažje ali hujše kršitve, po notarjevih prejšnjih kršitvah ni pričakovati, da bi mu NZS izrekla zgolj opomin. Najhujši ukrep je prepoved opravljanja notarskega posla.

Izvora denarja notarju ni treba preverjati

Kraljeva nam je v zvezi z notarjevimi obveznostmi pri poslu, ki ga je opravila SDS, pojasnila, da notarju izvora denarja ni treba preverjati, mora pa upoštevati določbe zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma.

Vprašanje, kaj vse mora notar pri sklepanju notarskih zapisov posojilnih pogodb upoštevati, je odvisno od strank, ki sklepajo pravni posel, od načina zavarovanja terjatev iz tega posla, od načina izplačila posojila in podobno. Pri tem mora notar poleg zakona o notariatu upoštevati tudi obligacijski zakonik, stvarnopravni zakonik, zakon o zemljiški knjigi, zakon o potrošniških kreditih, zakon o gospodarskih družbah, vse specialne zakone, vezane na pogodbene stranke, na primer ali gre za razpolaganje s premoženjem države ali občine. Vedno pa mora upoštevati, da ne sme sestavljati javnih listin o pravnih poslih, če bi bili ti po zakonu nedopustni ali o katerih sumi, da jih stranke sklepajo samo navidezno ali zato, da bi se izognile zakonskim obveznostim ali da bi protipravno oškodovale tretjo osebo.

Doslej ena razrešitev

Če bo Sikošek razrešen, bo to drugi tovrstni primer pri nas. Doslej je bil zaradi sodbe v kazenski zadevi razrešen notar Tomislav Ajdič, čeprav je bila sodba kasneje razveljavljena. Konec leta 2016 pa je eden od ljubljanskih notarjev vrnil licenco zaradi premajhnega obsega dela. V primeru Orion, ki je poleg Zbiljskega gaja pred leti dodobra pretresel slovenski notarski prostor, so bili disciplinski postopki sproženi proti notarju Borisu Lepši, ki pa je sam zapustil notarske vrste.