Notranji minister Hojs nepreklicno odstopil, Janša odstop sprejel

Dan za odstope: ​Hojs je odstopil z mesta ministra za notranje zadeve, s položaja pa je odstopil tudi generalni direktor policije Travner.

Objavljeno
30. junij 2020 12.01
Posodobljeno
30. junij 2020 23.01
Aleš Hojs in Anton Travner sta odstopila: Hojs s položaja notranjega ministra, Travner pa z mesta generalnega direktorja policije. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Suzana Kos, Neda Došenović, Vojko Urbančič, Borut Tavčar
Suzana Kos, Neda Došenović, Vojko Urbančič, Borut Tavčar
Notranji minister Aleš Hojs je nepreklicno odstopil, predsednik vlade Janez Janša pa je odstop sprejel. Hojs pa je sprejel odstop generalnega direktorja policije Antona Travnerja.

Z jutrišnjim dnem funkcijo vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije prevzema Andrej Jurič, so sporočili z Vlade RS po dopisni seji. »Zavedam se odgovornosti, ki mi kot ministru v tej zvezi pritiče,« je minister Hojs izjavil na dopoldanski vladni novinarski konferenci, ki je bila namenjena predvsem odnosu vlade do epidemioloških razmer v sosednji Hrvaški. Pozvan je bil h komentarju aktualne hišne preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada.

»Ocenjujem, da mi pooblastila ministra za notranje zadeve ne omogočajo neposrednega vpliva ali vmešavanja v delo NPU ali kogarkoli na policiji. Menim, da je to, kar se dogaja danes, politično motivirano delo. Gre za politične postopke. V tej zvezi sprejemam politično odgovornost. Pred dobro uro sem predsedniku vlade podal svoj odstop z mesta ministra za notranje zadeve.«Povedal je tudi, da je bila ministru Počivalšku za čas preiskave odvzeta prostost. Kazensko ovadbo so napisali tudi proti ministru Mateju Toninu, je dodal. Po njegovih besedah so jo napisali, preden je minister dobil možnost zagovora pri NPU.

»Težko me boste prepričali, da ne gre za politično policijo, da ne gre za to, da policija ni v službi državljanov, ampak v službi globoke države,« je še dodal.Kot je dodal, je Janša njegov odstop, ki ga je označil kot nepreklicnega, sprejel. Ob 9. uri, nekaj zatem, ko ga je o preiskavah obvestil namestnik generalnega direktorja policije Jože Senica, je prejel še odstopno izjavo generalnega direktorja Policije Antona Travnerja. Njegov odstop je kot minister sprejel.

V društvu kriminalistov ogorčeni zaradi izjav Hojsa

»V Društvu kriminalistov Slovenije (DKS) že dlje časa z ogorčenjem in zaskrbljenostjo spremljamo izjave in napade določenih politikov na policijo, predvsem pa na kriminalistično policijo in na določene kriminaliste. Napadi, žalitve in obdolžitve so dobile še posebno dimenzijo v izjavah ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa  pri navajanju razlogov za njegov odstop. Kot profesionalce nas ne zanima politično dogajanje in politikanstvo in ne dopuščamo, da smo poligon za politična preigravanja ter po njihovem mnenju primerna tarča za napade, diskreditacije in žalitve, kakšen je njihov cilj, pa vedo sami,« pravi Slavko Koroš, predsednik DKS.

»Vse te obtožbe so najbrž plod ministrove nenadzorovane jeze zaradi izvajanja hišnih preiskav, povezanih s preiskovanjem finančnih tokov pri nakupih zaščitne opreme. Najvišji cilj v našem poslu se vedno glasi, da je treba najti krivca. Na poti do cilja uporabljamo različna zakonska in operativna orodja, med katere spada tudi hišna preiskava, ki jo odredi preiskovalni sodnik na predlog državnega tožilca, in ne minister, ki tarna, da policije s svojimi pomanjkljivimi pooblastili ne more obvladovati,« pravijo kriminalisti in od ministra Hojsa pričakujejo opravičilo za izrečene žaljivke in obdolžitve.


Pika na i pri odločitvi o odstopu notranjega ministra in direktorja policije je po naših informacijah dejstvo, da je v medije prišla informacija o načrtovanih kriminalističnih preiskavah glede nakupa respiratorjev, ki potekajo danes.

Travner je sicer po neuradnih informacijah odredil tudi interni nadzor, ki naj bi pokazal zakaj se nekatere zadeve, v katere so vpleteni »akterji levice«, ne premaknejo, medtem ko se je na primer s preiskavo poslov nakupov zaščitne opreme tako pohitelo. Na to je sicer včeraj opozoril tudi Janša.Žvigač Ivan Gale iz zavoda za blagovne rezerve je za TV Slovenija dejal, da preiskovalni organi opravljajo svoje delo, pričakoval pa je, da se bo to zgodilo že prej, a »bolje pozneje kot nikoli«. Gale je še omenil, da so se prižgale vse luči, ko ga je poklical Travner.

Na odstopa se je na twitterju odzval Marjan Šarec.Odstopna izjava notranjega ministra Aleša Hojsa


»Po času, ko smo v vladi pod tvojim vodstvom uspešno zajezili prvi val epidemije corona virusa in v največji meri ublažili socialno in ekonomsko krizo, nastalo kot posledico bolezni, se v naši družbi ponovno intenzivirajo medijski in pritiski varnostnih organov na vse tiste, ki v vladni ekipi to delo zavzeto, odgovorno in v dobro državljanov opravljamo. Tako smo včeraj lahko prebrali, da se pripravljajo hišne preiskave na domu ministra Počivalška, da je nezakonito, še pred zagovorom ministra Tonina, zanj že spisana kazenska ovadba in da se uresničujejo grožnje, ki jih je v kolumni za tednik Mladino, pred dvema mesecema, tej vladi napovedal tvorec največjih slovenskih policijsko-političnih afer Drago Kos. Danes so se te napovedi potrdile kot točne.

Kot minister za notranje zadeve sem se v programu policije zavezal, da bom do konca letošnjega leta poskrbel za novelacijo zakona o tujcih, zakona o mednarodni zaščiti in prepotrebni ureditvi razmer v policiji. Oba zakona sta pripravljena, sta v medresorskem usklajevanju, in ju je mogoče v državnem zboru sprejeti do konca meseca oktobra. Pristopili smo tudi k ureditvi razmer v policiji, ki je s svojo požrtvovalnostjo, strokovnostjo in izjemnimi napori pomembno prispevala k zajezitvi epidemije in se sistemsko lotila varovanja naše južne meje. Žal del tega varnostnega sistema, posebej kriminalistična policija in nacionalni preiskovalni urad že vrst let ne sledi pričakovanjem vseh nas državljanov pri preganjanju in zajezitvi organiziranega kriminala. Tako še vedno ni nobenih premikov pri preiskavi oprane milijarde za iranske teroriste, izbranci globoke države javno razglašajo, da nikoli ne bodo procesirani in več kot očitno je, da ta del policije zavestno sodeluje v ščitenju kriminala politično pravih posameznikov in pod krinko preganjanja kriminala v spregi z izbranimi mediji, zastrašuje, ovaja in drugače preganja posameznike, ki jim politično niso pogodu.

Kljub kadrovski menjavi na vrhu policije in menjavam, ki jih je do sedaj izvedel generalni direktor policije, ocenjujem, da je udbovsko-partijska struktura odločujočega dela policije, v navezavi s tožilstvom in sodstvom ta iste provenience, tako močno zasidrana v sistem, da mi ob obstoječi zakonodaji in pristojnostih, ki jih kot minister v odnosu do policije imam, ne omogoča učinkovite depolitizacije in sprememb v policiji.

Zato te, spoštovani predsednik, obveščam, da z današnjim dnem nepreklicno odstopam kot notranji minister vlade Republike Slovenije.

Na koncu naj se ti zahvalim za čast in priznanje, ki si mi ga izkazal z vabilom v tvojo vladno ekipo. Obenem ti sporočam, da bom tudi v prihodnje storil vse, da bomo poleg vlade, ki jo vodiš, tudi državljani pripomogli k demokratizaciji naše družbe in depolitizaciji varnostnih struktur.«


Mesec: Odstopi naj cela vlada


Odstop notranjega ministra Aleša Hojsa in generalnega direktorja policije Antona Travnerja ni dovolj, odstopiti bi morala celotna vlada, meni koordinator Levice Luka Mesec. V Levici si bodo po njegovih besedah prizadevali za zaščito neodvisnosti policije, temeljito izvedbo policijskih preiskav in čimprejšnje predčasne volitve.Kot je v današnji izjavi za medije dejal Mesec, sta Hojs in Travner odstopila potem, ko so »korupcijo z maskami več kot dva meseca poskušali braniti z lažmi in teorijami zarote«. »Odstopila sta, ker se posipata s pepelom, da nista uspela policije disciplinirati toliko, da tam ne bi bilo več kriminalistov, ki delajo po lastni vesti in poklicni etiki,« je še ocenil in dodal, da bo premier Janša zdaj verjetno poskušal nastaviti naslednika, ki bosta partijsko delo v policiji opravila bolje kot Hojs in Travner.


Pivčeva pričakuje korektno delo preiskovalcev


Predsednica DeSUS in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je v izjavi za medije izrazila pričakovanje, da bodo preiskovalni organi delo opravili korektno in objektivno. Dogajanja in postopkov glede hišnih preiskav ne pozna, zato se ji jih zdi nekorektno komentirati. »Sama si pa predvsem želim, da v tem pregretem političnem ozračju ostanemo vsi dostojni pri teh komentarjih in komentiramo zgolj tiste postopke, ki jih poznamo, ali pa kar je v naši pristojnosti,« je dejala in dodala, da ne želi komentirati niti Hojsovih izjav, da gre za politično motivirano preiskavo. »Ko bo znanega kaj več, pričakujem, da se bomo tudi koalicijski partnerji usedli, se seznanili z dejstvi in potem tudi sprejemali odločitve,« je pojasnila.


Tudi Bratuškovo je odstop presenetil


Odstop notranjega ministra Aleša Hojsa je predsednico SAB Alenko Bratušek presenetil, kaže pa na to, da si je delo policije očitno »predstavljal nekako po svoje«. Premierju Janezu Janši pa Bratuškova predlaga razmislek o tem, ali ne bi bilo prav, da »tudi sam stopi pred ogledalo« in prevzame odgovornost za dogajanje z zaščitno opremo v času krize. Bratuškova je v izjavi izrazila zadovoljstvo, da policija opravlja svoje delo in da preiskuje tudi vladne funkcionarje, ne glede na to, kdo je šef policije, in ne glede na to, kdo vodi Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

»Po slovenski ustavi je tako, da dokler ti krivda ni dokazana nisi kriv,« je Bratuškova komentirala današnje preiskave pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku. Je pa po njenih besedah vprašanje, kako bo »s tem nahrbtnikom« lahko še naprej opravljal svojo funkcijo. Ob tem je Bratuškova izrazila upanje, da je zdaj vendarle na mizi dovolj podatkov, da štiri opozicijske stranke strnejo vrste in končno ugotovijo, kako pripeljati državo do predčasnih volitev. Edino konstruktivna nezaupnica je po njenem mnenju način, ki lahko zagotovi neko prehodno projektno vlado, po tem pa predčasne volitve.

Je pa Bratuškova ob tem tudi spomnila na hišne preiskave pri ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću pred skoraj desetletjem. V tem primeru zadeva po njenih besedah še vedno ni končana.


Fajon: Vlada ne more več delovati


Predsedujoča SD Tanja Fajon odstopa Hojsa in Travnerja ter pridržanje Počivalška vidi kot dokaz, da vlada ne more več delovati. »Nima ne politične in ne moralne odgovornosti, da nadaljuje delo. Zato predsednika vlade Janeza Janšo pozivam, da odstopi,« je dejala in dodala, da naj Janša tako da priložnost novi vladi, ki bo »začela delo, se resno lotila reševanja problemov ljudi, predvsem pa spet dobila zaupanje ljudi«. Kot najboljšo možnost tako vidi predčasne volitve.Odstop ministra je Fajonovo presenetil, spomnila pa je, da so v SD proti Hojsu vložili interpelacijo. Glede pojasnil ministra pravi, da gre za preusmerjanje pozornosti. »Očitno minister Hojs ve, kdo je ta globoka država. Še enkrat, ti izgovori so zelo neresni,« je poudarila. Poudarila je še, da je imela Nova24TV informacije o napovedanih hišnih preiskavah že v ponedeljek, Hojs pa je bil v preteklosti direktor te televizije. Poudarila je, da to dejstvo »pove vse«.


Janša: Selektivna pravica


Predsednik vlade Janez Janša je ocenil, da gre pri pri določitvi prioritet NPU, tožilstva in sodstva že dolgo za politične simpatije in medijske pritiske. Kot ja zapisal v sporočilu Selektivna pravica, postopka proti ministru Počivalšku ne komentira. »Če gre za podobne obtožbe, kot so se pojavljale v interpelaciji nekaterih strank skrajne levice, jih je vlada argumentirano zavrnila že v odgovoru nanjo, državni zbor pa jih je prav tako zavrnil s prepričljivo večino,« pravi Janša, ki je še zapisal, da je njihova dolžnost in skrajni čas, da »zagotovimo dosledno spoštovanje ustave in zakonov ter enaka merila za vse«.

Dodal je novo sporočilo, v katerem pravi, da sta Hojs in Travner v izjemno kritičnih časih profesionalno in požrtvovalno opravila svoje delo.


Tonin ima mirno vest


Hojs je ob tem, ko je povedal za svojo odločitev za odstop, dodal še, da je proti ministru za obrambo Mateju Toninu spisana kazenska ovadba. Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ki ji je takrat kot opozicijski poslanec predsedoval prvak NSi Tonin, je namreč 11. novembra lani objavila javni del poročila glede prisluškovalne afere v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško. Tonin je takrat zatrdil, da v njem ni tajnih podatkov. Ne glede na to, ali gre za arbitražo ali za kakšne druge očitke, pa Tonin zatrjuje, da ima mirno vest. »Zastraševanj se ne bojim. Na koncu vedno zmaga resnica,« je napisal. S tem se je, kot pojasnjujejo v NSi, odzval tudi na hišne preiskave pri Počivalšku.