Nov poskus zlitja občinskih moči

Združenja občin: Kontič kot predsednik dveh predlaga združitev, predsednik tretjega Srmdelj ima pomisleke

Objavljeno
14. januar 2017 08.53
Brane Piano
Brane Piano
Velenje, Pivka – Župani bodo na prvem Kongresu slovenskih občin v Podčetrtku sredi maja razpravljali o vlogi in položaju občin ter povečanju učinkovitosti lokalnega upravljanja. Občine zdaj svoje interese uveljavljajo prek treh združenj občin, po mnenju nekaterih pa takšna razdeljenost slabi njihove pogajalske pozicije do zakonodajalca in izvršne oblasti.


Bojan Kontič, župan Velenja, državni svetnik ter predsednik Skupnosti slovenskih občin (SOS) in Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS), je v novoletnem pismu kolegom županom predlagal združitev. A Robert Smrdelj, župan Pivke in predsednik Združenja občin Slovenije (ZOS) pravi, da gre za že znan predlog, ki pa ni dober za najšibkejše občine.

Kontič je prepričan, da občine zdaj niso dovolj močan sogovornik vlade, kar se je lani spet potrdilo pri težavah zaradi prenizke povprečnine, pomanjkanja denarja za občinske investicije v državnem proračunu in tudi predlogu zakona o odpoklicu županov. »Ne jemljejo nas resno. Vzrok je gotovo tudi to, da smo ustanovili tri združenja občin in tako zmanjšali svojo pogajalsko moč ter vpliv na odločitve vlade in parlamenta. (...) Zato sem prepričan, da je čas, ko moramo združiti moči v eni organizaciji ter jasno in odločno predstaviti naše zahteve na področju razvoja in financiranja lokalne samouprave,« je Kontič nagovoril župane.

Predsednik SOS in ZMOS pravi, da ima za svoj predlog podporo vodstva SOS in da bi združitev lahko izvedli v letu dni. Skupna članarina bi ostala enaka ali nižja kot zdaj občine stane članstvo v več združenjih, o načinu organiziranja in združitvi pa bi bilo treba še razpravljati. Nihče od zaposlenih v treh strokovnih sekretariatih ne bi izgubil službe: »Dela in storitev za občine bo več kot dovolj.«

Nastanek treh združenj

Kontič priznava, da pričakuje nasprotovanja: »Težave bodo predvsem z ZOS. Njih še nismo prepričali. Če nam s predlogom za združitev ne bo uspelo, smo mestne občine dogovorjene, da bomo iz SOS izstopile, zahtevali pa smo že priznanje reprezentativnosti ZMOS. Na pogajanjih z vlado je reprezentativnost za zastopanje občin zdaj priznana le SOS in ZOS. Mestne občine si izstopa sicer ne želimo, saj bi potem namesto dveh imeli tri reprezentativna združenja občin.«

Po Kontičevem pismu je ZOS že odpovedal udeležbo na majskem kongresu občin, čeprav Kontič pravi, da ni predvideno sprejemanje odločitev. »Ker ZOS ne bo na kongresu, bo pa veliko občin, ki so članice tako ZOS kot SOS, bomo izvedli anketo, kaj o združitvi meni večina občin,« dodaja.

V ZMOS je vseh 11 mestnih občin, v SOS jih je 10 brez Ljubljane, članica tako ZOS kot SOS pa je le Mestna občina Celje, kjer pa nam niso odgovorili na naša vprašanje, kakšne prednosti jim prinaša članstvo v vseh treh združenjih.

Od preostalih 201 občin jih je več kot polovica članic tako SOS kot ZOS, za članstvo v nobenem od združenj pa se za zdaj niso odločili v občinah Dobrova-Polhov Gradec, Ribnica, Postojna in v najmlajši – Ankaranu.

SOS je bil ustanovljen leta 1992, ZOS pa je leta 1999 nastal na pobudo desetih manjših občin, ki so se pritoževale, da SOS zaradi prevlade večjih občin slabo zastopa njihove interese pred državo.

Pomisleki manjših občin

Prav na to opozarja predsednik ZOS Robert Smrdelj: »SOS že več let predlaga združitev. Predsedstvo ZOS je odločilo, da postopka za združitev ne začnemo. Tega nismo preverjali na skupščini. A po statutu ZOS je za samoukinitev oziroma združitev nujna dvetretjinska večina članic, toliko pa jih že težko pride na skupščino, kaj šele enotno glasuje. Strinjam se, da bi združitev združenj vsaj delno prinesla večjo pogajalsko moč občin. Hkrati pa sem prepričan, da bi kmalu po združitvi spet nastalo kakšno novo združenje manjših, šibkejših občin, ki imajo povsem specifične probleme in zahteve. ZOS je nastal prav zaradi velikih razlik med občinami in ob spoznanju, da eno združenje težko zastopa različne interese občin. Skoraj prepričan sem, da združitve ne bo.«

Na Kontičevo pismo so se nekateri župani že odzvali. Župan Krškega Miran Sanko meni, da bo kongres v Podčetrtku dobra priložnost za razpravo o enotnem združenju. Tudi župan Maribora Andrej Fištravec se je odzval s podporo združitvi, prav tako župan Rogaške Slatine Branko Kidrič. Na odgovor o tem, kaj o združitvi meni večina drugih županov, bo treba počakati do kongresa občin 16. in 17. maja.