Nov program za poklic prihodnosti

Zdravstveno-socialni asistent: Srednje  medicinske sestre bodo tehnice zdravstvene nege
Fotografija: V nov program zdravstvene nege je vključen nov strokovni modul dolgotrajna oskrba, ki je namenjen usvajanju kompetenc s področja zdravstvene nege in oskrbe starostnikov ter oseb s posebnimi potrebami v domačem okolju. Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
V nov program zdravstvene nege je vključen nov strokovni modul dolgotrajna oskrba, ki je namenjen usvajanju kompetenc s področja zdravstvene nege in oskrbe starostnikov ter oseb s posebnimi potrebami v domačem okolju. Foto Uroš Hočevar

Ljubljana – Na podlagi novega poklicnega standarda zdravstveno-socialni asistent je kot odziv na staranje prebivalstva pripravljen nov program zdravstvene nege. Dosedanji naziv srednja medicinska sestra oziroma srednji zdravstvenik se bo spremenil v naziv tehnik oziroma tehnica zdravstvene nege. V nov program se bo prva generacija dijakov vpisala v prihodnjem šolskem letu.

Ime izobraževalnega programa, ki ga je strokovni svet za poklicno in strokovno izobraževanje sprejel konec preteklega leta, ostaja enako, prav tako raven zahtevnosti programa tehnika zdravstvene nege v primerjavi s srednjo medicinsko sestro oziroma zdravstvenikom. Njegova dodana vrednost pa je v tem, da so zdravstvenemu konceptu obravnave dodane še socialne komponente, ki se tesno prepletajo z zdravstvenimi. Integrirane so znotraj znanj, spretnosti in kompetenc, so pojasnili na sektorju za srednje šolstvo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.


Dodane kompetence za dolgotrajno oskrbo


Obseg in struktura splošnoizobraževalnih predmetov v programu srednjega strokovnega izobraževanje zdravstvene nege bosta ostala enaka kot v zdajšnjem programu. V strokovnem delu pa je po usmeritvah ministrstva za zdravje in socialnih partnerjev povečan obseg obveznega dela programa oziroma strokovnih modulov, pri čemer so dodane kompetence s področja dolgotrajne oskrbe.

Vpis dijakov v prvi letnik programa zdravstvene nege, Infografika Dela
Vpis dijakov v prvi letnik programa zdravstvene nege, Infografika Dela


Obsežen strokovni modul zdravstvena nega je razdeljen na dva modula, smiselno so dopolnjeni cilji v katalogu znanja v skladu s spretnostmi in znanji, ki jih na to področje vpeljuje poklicni standard zdravstveno-socialni asistent. V program je vključena dolgotrajna oskrba kot nov strokovni modul, namenjen usvajanju kompetenc s področja zdravstvene nege in oskrbe starostnikov in oseb s posebnimi potrebami v domačem okolju. Obvezni del programa tako omogoča poklicno usposobljenost v skladu s poklicnim standardom, ki je podlaga za program. Nov program in nov naziv pomenita tudi primerljivost z drugimi evropskimi državami ter uskladitev z mednarodnimi smernicami, praksami in priporočili mednarodnih združenj, pravijo na sektorju za srednje šolstvo.


Razpisanih tisoč vpisnih mest


Program zdravstvene nege bo še naprej, tako kot do zdaj, izvajalo 11 šol: srednje šole na Jesenicah, v Izoli in Zagorju, šolski centri v Novi Gorici, Novem mestu in Slovenj Gradcu, srednja gozdarska in lesarska šola v Postojni ter srednje zdravstvene šole v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti in Celju. Za prihodnje šolsko leto je razpisanih 36 oddelkov oziroma 1008 mest, toliko kot nekaj zadnjih let.

Komentarji: