Nov sevdah za vse generacije

Zasedba Divanhana bo danes nastopila v Sežani, nato pa v Domžalah.
Fotografija: Divanhana izvajajo prefinjen sevdah.
FOTO: arhiv organizatorja
Odpri galerijo
Divanhana izvajajo prefinjen sevdah. FOTO: arhiv organizatorja

Ljubljana – V Slovenijo se vrača izvrstna zasedba Divanhana, ki izvaja posodobljeno različico sevdaha, unikatnega glasbenega izraza vzhodnega Balkana. Zvečer bo skupina nastopila v Kosovelovem domu v Sežani, jutri in pojutrišnjem pa v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah, vsi koncerti bodo ob 20. uri.

Bosansko-hercegovska skupina Divanhana je še ena od predstavnic novega sevdaha, ki ga skupaj z Damirjem Imamovićem, Amiro Medunjanin, Božom Vrećom, Mostar Sevdah Reunionom, Dertumom in tAmanom širijo po svetu. Bosanska zasedba izvaja posodobljene različice tradicionalnega sevdaha. Akademsko izobraženi glasbeniki izvajajo tudi sorodne posodobljene različice ljudske glasbe iz Bosne, Kosova, Srbije, Makedonije in Turčije z dodajanjem različnih glasbenih žanrov. Divanhana so skupina, v kateri se tradicija prepleta z elementi popa, klasične glasbe in jazza.

Prejšnji album Zukva je zasedba predstavila v ljubljanskem Kinu Šiška, vmes pa je lani izdala še atraktiven živi album Live in Mostar ter letos album Kardeş, kjer je odlično sodelovala z na Kosovem rojeno turško glasbeno in filmsko zvezdo Suzan Kardeş. To so bili še posnetki s pevko Naido Čatić, zdaj pa v zasedbi poje Šejla Grgić. Preostali člani Divanhane so še Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Imamović (bas kitara), Rifet Čamdžić (bobni) in Irfan Tahirović (tolkala).

Komentarji: