Nov upor z vesli proti jezovom

Balkan Rivers Tour 2 tudi proti dolgoročnim načrtom gradnje HE na Učji, Soči in Idrijci.

Objavljeno
01. marec 2017 08.46
Blaž Močnik
Blaž Močnik
S trdnim prepričanjem, da je športni turizem donosnejši in bolj pripomore k trajnostnemu razvoju v nasprotju z gradnjo jezov na rekah, bo ekspedicija Balkan Rivers Tour konec marca začela drugi pohod proti betoniranju rek na tem območju.

Balkan Rivers Tour (BRT) je bila največja akcija ohranjanja rek v Evropi do zdaj, saj je po podatkih organizatorjev odprave in okoljevarstvenikov na Balkanu načrtovanih nič manj kot 2700 jezov, od tega več kakor sto v nacionalnih parkih. Lanska protestna kajakaška odisejada je združila ljudi iz 18 držav, ki so v 39 dneh veslali na 23 rekah od Save do albanske Vjose. Ekipi BRT se je na poti pridružilo 500 veslačev in več kot 1500 aktivistov, da bi opozarjali na škode, ki jo povzroča zajezitev zadnjih divjih rek v Evropi. Akcija je bila tako odmevna, da je BRT sredi februarja prejel najvišje kajakaško priznanje, zlato veslo, v kategoriji najzaslužnejših za ozaveščanje javnosti.

Če je bila prva avantura utrujajoče skakanje z reke na reko, bo nadaljevanka izpostavila predvsem dve reki, Sočo in črnogorsko Moračo. Na predzadnji dan marca bo delegacija začela tridnevno kajakaško etapo vsaj 50 zanesenjakov po Soči od izvira v Trenti do izliva v Tržaškem zalivu. »Tokrat želimo pristopiti drugače in na eni lokaciji jasno pokazati razliko med neokrnjeno in zajezeno reko. Ni boljšega primera, kot je Soča. Od prve polovice v turističnem smislu živi celotna regija, na Mostu na Soči pa je zaradi jezu konec veselja. Glede na fotografije pred gradnjo pa bi bilo mogoče prav tam največ turizma v Posočju,« je ponazoril pobudnik in vodja BRT Rok Rozman.

Ne bomo se ustavili!

Z veslanjem si bodo prizadevali tudi vplivati na Soške elektrarne Nova Gorica (SENG), da bi vendarle opustile dolgoročne načrte o gradnjah hidroelektrarn na Učji, zgornji Soči in Idrijci. S prvo izvedbo BRT so prepričali odgovorne, da so vrgli v koš sedem projektov gradnje jezov v Makedoniji, Bosni in Hercegovini in Albaniji. »To je seveda mogoče doseči zgolj s sodelovanjem lokalnih prebivalcev in drugih institucij. To zgodbo bomo zato nadaljevali in se ne bomo ustavili,« je odločen.

Turnejo bodo nato nadaljevali z raziskovanjem in avanturami v Dinarskih Alpah po dolinah, kjer je mogoče smučati, veslati in muhariti v enem dnevu. »Pokazati moramo, kakšen velikanski potencial za aktivnosti v naravi ima območje, in s tem podpreti tiste, ki se že ukvarjajo z dejavnostjo,« je poudaril Rozman. Zadnji teden bodo namenili reki Morači z veslanjem od izvira čez Skadrsko jezero do reke Bojane in naprej do Jadranskega morja. »Pomagali bomo zaščititi reko pred gradnjo petih jezov, ki bi bili sofinancirani tudi s slovenskim denarjem,« je sklenil. Odisejada bo trajala predvidoma 33 dni.