Nova Hiša EU kot prostor za razpravo

Ob odprtju Hiše EU je Juncker dejal, da je tja treba »privabiti čim več Slovencev. Postati mora prostor, kjer se razpravlja o evropskih zadevah.«

Objavljeno
03. marec 2017 16.44
Otvoritev Hiše EU
S. V.
S. V.
Ljubljana – Predsednika evropske komisije Jean-Claude Juncker in parlamenta Antonio Tajani sta se v danes ločeno sestala s slovenskim političnim vrhom na pogovorih o prihodnosti EU, opoldne pa sta slavnostno odprla ljubljansko Hišo EU.

Ta pod svojo streho združuje evropske institucije, predstavništvo bruseljske komisije in informacijsko pisarno evropskega parlamenta, tako naj bi se zmanjšala razlika med ustanovami in državljani. Ob uradnem odprtju Hiše EU na novi lokaciji na Dunajski v Ljubljani je Juncker dejal, da je tja treba »privabiti čim več Slovencev. Postati mora prostor, kjer se razpravlja o evropskih zadevah.« Povedal je, da je treba državljane učinkovito informirati o EU.

»Za ustavitev populizma je treba poiskati dobre odgovore za državljane,« je pripomnil Tajani. O razpravi o prihodnosti EU je dejal, da je Evropa več kot samo enotni trg ali evro, pomeni »tudi sanje in identiteto«. Premier Miro Cerar je poudaril, da novi prostori prinašajo učinkovitejši pretok informacij med slovensko oblastjo in evropskimi institucijami, po njegovem mnenju se je treba zavedati, da je »EU naš skupni dom, v katerem živimo in ga soustvarjamo«.

Razočarani Pahor

Predsednika evropske komisije Jean-Clauda Junckerja je med uradnim obiskom v Sloveniji v petek sprejel tudi predsednik republike. V izjavi za medije po pogovorih je Borut Pahor izrazil razočaranje nad predlogi za reformo EU, ki jih je v teh dneh predstavil sogovornik, češ da je pričakoval več.

»Ko je predsednik komisije pred dnevi predstavil dokument o petih scenarijih za razvoj, sem bil nekoliko razočaran, pričakoval sem več. Vendar po sedanjih pojasnilih razumem, da naenkrat pravzaprav ni bilo mogoče storiti več«. Komentiral je, da gre za prvi korak, ki odpira možnost vsem, ki želijo razmišljati o prihodnosti Evropske unije. »Sledil bo korak, ko se bomo Evropejci odločali o tem, kako nadaljevati. Za Slovenijo - in to smo povedali vsi, ne glede na to, kako vidimo podrobnosti prihodnosti - je EU pomembna; pomeni več miru, več varnosti, več blaginje.«

Juncker, ki je v Slovenijo pripotoval v četrtek, dan po predstavitvi predlogov za reformo EU, je izjavil, da so vladam, javnosti in civilni družbi v beli knjigi ponudili veliko možnosti, pri čemer se komisija ni izrekla, kateri je bolj naklonjena. »Na koncu bo to verjetno mešanica različnih možnosti.«

V pogovoru mu je Pahor predstavil tudi ljubljansko pobudo in svoje poglede na prihodnost Unije. Ponovil je mnenje o nujni pozornosti evropske politike do vse bolj zapletenih razmer v regiji Zahodnega Balkana.