Nova nesoglasja v kliničnem centru

Kardiolog ne soglaša s premestitvijo na drug oddelek, pacienti so zaskrbljeni.

Objavljeno
22. marec 2019 09.30
Posodobljeno
22. marec 2019 10.17
V Univerzitetnem kliničnem centru poteka reorganizacija, ki se zdi nekaterim zgrešena. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Ljubljana – Osmega marca je zdravnik Matevž Jan bolnike obvestil, da so na kliničnem oddelku za kirurgijo srca in ožilja prekinili izvajanje katetrskih ablacij in drugih kardioloških dejavnosti.

V pismu, ki ga objavljamo v nadaljevanju, je pojasnil razloge, ki so vodili k temu, da bodo morali bolniki po novem pomoč za težave poiskati v eni izmed ustanov v Sloveniji, ki podobne posege in dejavnosti izvajajo (KO za kardiologijo v UKC Ljubljana, karidološki oddelek v UKC Maribor, kardiološki oddelek v SB Izola).

 
Strokovno izredno podkovan in med bolniki priljubljeni kardiolog Jan naj bi v kliničnem centru dal odpoved, ki pa očitno še ni povsem dokončna. V sporočilu SMS je zapisal: »V tem trenutku nisem pripravljen dajati izjav glede situacije, v kateri smo se znašli jaz in moji bolniki. Morda prihodnji teden, ko bo več jasnega.«
 

Dejavnost ni ustavljena


V kliničnem centru so pojasnili, da zaradi odsotnosti kardiologa (dopust, koriščenje ur), ki je tovrstno dejavnost opravljal na oddelku kirurgije, dejavnosti trenutno ne opravljajo, ni pa bila ustavljena ali prekinjena. 40 že naročenih pacientov so o tem tudi obvestili. »Tovrstni posegi medtem potekajo na oddelku za kirurgijo, ki lahko izvaja katetrsko ablacijo tudi brez rentgena. Ko bo dejavnost v celoti prenesena na oddelek za kirurgijo, bomo prenaročili tudi približno sto čakajočih pacientov. Na leto UKC Ljubljana opravi okoli 600 tovrstnih posegov.

Jan se je poleg še dveh kardiologov in osmih srčnih kirurgov februarja podpisal pod zahtevo za odstop svojega predstojnika Tomislava Klokočovnika. Če in kako bo zadnji še sodeloval s kliničnim centrom, naj bi bilo znano v teh dneh.