Nova primera ošpic v Sloveniji

Število okuženih v Sloveniji narašča in je sedaj pri številu devet. Nazadnje so okužbo odkrili pri moškem z Obale, ki naj bi se okužil v Bosni in Hercegovini.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so potrdili, da so včeraj prejeli še eno obvestilo o okužbi z ošpicami. Obolela oseba dela na RTV. Iz tamkajšnje službe za komuniciranje so sporočili, da so se ob seznanitvi s to informacijo nemudoma povezali z epidemiološko službo NIJZ in začeli izvajati ustrezne preventivne ukrepe za preprečitev morebitnega širjenja bolezni. »Vsi, ki so bili v kontaktu z obolelo osebo, so dobili ustrezna navodila, kako v tem primeru ravnati, in so tudi že bili obravnavani v zdravstvenih ustanovah,« so zapisali.

Hkrati so vse zaposlene obvestili o zabeleženem primeru ošpic in jih pozvali, naj preverijo svoj cepilni status, ki pri ošpicah vključuje dva odmerka cepiva (obstaja pisni podatek o datumih cepljenja). Zaščiteni so vsi, ki so prejeli dva odmerka cepiva oziroma so ošpice preboleli (zapis v zdravstveni kartoteki), in vsi, ki so rojeni leta 1960 in starejši.
 

Šestdeset stikov


Moški, zaposlen na RTV je izpuščaje dobil v soboto, je povedala epidemiologinja Ondina Jordan Markočič z NIJZ. Dodala je, da se je bolnik po vsej verjetnosti okužil v zdravstvenem domu pred 12 dnevi. Ko je prišel v kontakt z ošpicami, so ga kot takega obravnavali, cepili pa ga niso, ker je v kartoteki pisalo, da je ošpice že prebolel. »Nam je najbolj pomembno, da najdemo dva datuma cepljenja ali informacijo o tem, da je bila bolezen v otroški dobi prebolena. V takem primeru ima oseba zaščito,« je pojasnila. Omenjeni je zato, misleč, da je zaščiten, nemoteno hodil v službo, na delovnem mestu je bil tudi v dneh pred pojavom izpuščajev, ko je že bil kužen. 

»Eden od mojih sodelavcev je bil slučajno v čakalnici, kamor je prišel okuženi,« je v izjavi za TV Slovenija dejal generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc. Zaposleni se je po njegovih besedah odzval pozivu zdravstvene ustanove, ki pa je presodila, da ni prenašalec, zato je prišel normalno v službo: »Zdaj pa je dejansko zbolel.«

Z njim je bilo v kontaktu okoli 60 ljudi, tako sodelavcev kot družinskih članov, je še povedala Jordan Markočičeva. Vsi so že dobili navodila, kako ravnati, številni so se že prišli cepit. Bolezen ne poteka v hudi obliki, moški jo preboleva doma, je še povedala.

Danes so nov primer ošpic, kot poroča STA, odkrili še pri moškem iz obalne regije. Po informacijah NIJZ se je okužil v tujini, skoraj zagotovo v Bosni in Hercegovini. Podatke o vseh osebah, ki so bile z njim v stiku, še zbirajo. Število ljudi, pri katerih so letos v Sloveniji ugotovili okužbo z virusom ošpic, se je tako z zadnjima primeroma zvišalo na devet.


 

Časovnica letošnjih obolevanj


O dveh bolnikih so bili na NIJZ obveščeni med prvomajskimi prazniki, pred tem so konec aprila virus odkrili pri treh ljudeh, osmega maja pa je njihova epidemiološka služba prejela obvestilo o še dveh laboratorijsko potrjenih primerih. Bolnika sta prišla iz tujine.

Tudi bolnika, obolela okoli 20. aprila, sta okužbo prinesla iz tujine, in sicer Moskve in Nemčije. Pri prvem so okužbo hitro prepoznali in ga pravočasno izolirali, drugi pa se je zadrževal v čakalnici urgentnega bloka več ur. Tedaj so ocenili, da bi bilo lahko v potencialni nevarnosti za okužbo do dvesto oseb. Do danes novih okužb, povezanih s tema primeroma, na NIJZ niso obravnavali.

Preberite še:

Komentarji: