Nova vlada naj bo v službi ljudi, ne lastnih interesov

Več nevladnikov politike pozvalo k boljšemu sodelovanju s civilno družbo.

Objavljeno
01. avgust 2018 06.00
Posodobljeno
01. avgust 2018 06.00
Civilnodružbene organizacije so za boj proti neenakosti, varovanje okolja in kulture predstavile nekaj ukrepov, za katere pričakujejo, da jih bo nova vlada vključila v koalicijsko pogodbo. FOTO: Jure Eržen
Ljubljana – Slovenska politika se mora preusmeriti k blaginji za ljudi, so sporočili iz več civilnodružbenih organizacij. Od nove vlade pričakujejo, da se bo prednostno posvetila zagotavljanju dostojnih zaposlitev, varovanju okolja in razvoju kulture. Pozvali so jo še, naj pri oblikovanju ukrepov uspešneje vključi tudi civilno družbo.

Medtem ko na političnem prizorišču niti relativni zmagovalki SDS niti drugouvrščeni Listi Marjana Šarca še ni uspelo zbrati večine za sestavo vlade, je več kot 20 nevladnih organizacij novoizvoljene predstavnike ljudstva pozvalo k uspešnejšemu delovanju v javnem interesu. »Spremljamo pogajanja in kupčkanje ministrskih stolčkov, nismo pa slišali, kako bomo obrnili negativne trende, od revščine, uničevanja okolja, korupcije, podrejanja vseh sistemov gospodarstvu do globalnega pomanjkanja odgovornosti. Nova vlada naj bo v službi ljudi, ne lastnih interesov,« je izpostavila Gaja Brecelj iz nevladne organizacije Umanotera.


Boljše sodelovanje


Civilnodružbene organizacije so za boj proti neenakosti, varovanje okolja in kulture predstavile nekaj ukrepov, za katere pričakujejo, da jih bo nova vlada vključila v koalicijsko pogodbo. »Namesto da koalicijski partnerji posameznikom iščejo in za njih izumljajo funkcije, kar se trenutno dogaja, želimo, da bi koalicijo oblikovali na temeljih vsebine, ne trgovanja z močjo,« so zapisali na spletnem mestu sestavivlado.si, na katerem so ključne rešitve za spremembe po posameznih področjih predstavili v obliki oglasov za delo, v katerih iščejo ministre posameznih resorjev.

Nemogoče je najti kadre, ki bi imeli odgovore na vsa vprašanja in pereče dileme, zato so bodočega mandatarja še pozvali, naj prekine trend hitrega sprejemanja zakonov z izogibanjem javni razpravi in z njimi vzpostavi dialog. Vlada v odhodu je 60 odstotkov predpisov sprejela brez upoštevanja resolucije o normativni dejavnosti, ki pri pripravi predpisov predvideva 30-dnevno javno razpravo, je izpostavil Filip Dobranić iz inštituta Danes je nov dan. Želijo si, da bi jo nova koalicija dosledno spoštovala in da bi se z organizacijami civilne družbe ne le posvetovala, temveč tudi upoštevala njihova priporočila. »Sodelovanje in pravo partnerstvo naj potekata od začetka priprave sprememb, ne le v zadnjem hipu. Ključno je, da se začnejo civilnodružbene organizacije vključevati v pogovor tudi o vsebini zakonodaje,« je še dejal Dobranić. Spomnil je še, da bo za spremembe pomembno sodelovanje vseh resorjev. Vizija te družbe bi morala biti dobrobit ljudi in narave, saj bo po mnenju organizacij politika le tako dolgoročna in trajnostna.

image
FOTO: Uroš Hočevar

Gaja Brecelj
Umanotera
Pričakujemo, da bo nova vlada presegla preživeto miselnost o okolju kot zaviralcu razvoja in administrativni oviri ter bo izvedla prehod k družbeno odgovorni in okoljsko vzdržni družbi. Na vodilnih mestih si želimo ljudi, ki bodo razumeli, da uničevanje okolja ter spodbujanje parcialnih interesov gospodarskih združenj ni konkurenčna prednost, ampak dirka proti dnu. Od okolja, v katerem živimo, smo odvisni.


image
FOTO: Uroš Hočevar

Tadej Meserko
Asociacija
Za nami so štiri leta zamujenih priložnosti za razvoj kulture, ki je pogosto marginalizirana tako v političnem kot družbenem kontekstu. Sprejeti moramo strateški nacionalni zakon o kulturi in urediti status samozaposlenih, saj jih približno ena tretjina živi pod pragom revščine. Dobro izhodišče za normalizacijo stanja bi bilo, če bi sredstva, namenjena kulturi, vrnili vsaj na predkrizno raven.


image
FOTO: Uroš Hočevar

Tea Jarc
Sindikat Mladi plus
Nova vlada mora okrepiti delovanje pri boju proti diskriminaciji in neenakosti. Tej logiki morata slediti tudi gospodarstvo in ustvarjanje novih delovnih mest. Pričakujemo okrepitev inšpektorata za delo in nadzora nad kršitvami predvsem v podjetjih v državni rasti. Izkoriščanje delavcev kot poslovna praksa se mora končati – le varne zaposlitve za dostojno plačilo bodo zagotavljale dostojne pokojnine.