Novak zaradi javnih kritik vodstva SV pogojno pred odpovedjo

»Če mislijo, da bom zdaj eno leto tiho, se motijo,« se je na prenehanje delovnega razmerja odzval Gvido Novak.
Fotografija: Disciplinski organ je v nadaljevanju še odločil, da s svojimi izjavami Gvido Novak ni kršil člena zakona, ki ureja sindikalno združevanje. Foto: Arhiv 
Odpri galerijo
Disciplinski organ je v nadaljevanju še odločil, da s svojimi izjavami Gvido Novak ni kršil člena zakona, ki ureja sindikalno združevanje. Foto: Arhiv 

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvido Novak je težje kršil vojaško disciplino, zaradi česar mu je disciplinski organ Slovenske vojske (SV) po poročanju 24ur izrekel prenehanje delovnega razmerja, ki pa ne bo izvršeno, če v enem letu ne stori nove kršitve. Novak se je znašel v postopku, ker je javno kritiziral vodstvo SV.

V zapisniku obravnave, ki ga je pridobil spletni portal, disciplinski organ SV ugotavlja, da je Novak težje kršil vojaško disciplino, zato mu je izrekel prenehanje delovnega razmerja, ki pa ne bo izvršeno, če Novak v enem letu od dneva pravnomočnosti odločbe ne bo storil nove kršitve vojaške discipline. »Odločitev je, da mi pogojno preneha delovno razmerje za 12 mesecev,« je za portal potrdil Novak. Kot je pojasnil, lahko za zdaj komentira samo zapisnik, saj na odločbo še čaka.

Novak se od vsega začetka ni strinjal z zaprtim postopkom, zato je na začetku obravnave zahteval, da se ta odpre za javnost. Ker mu niso ugodili, je obravnavo zapustil. Podal je le pisno izjavo oz. zagovor, kjer se je skliceval predvsem na 76. člen ustave, ki opredeljuje sindikalno svobodo. Dodatno pa je pojasnil, da je vse, kar se mu očita, naredil v vlogi predsednika SVS ter na podlagi usmeritev sveta sindikata in sklepov njegovega izvršnega odbora. Zatrdil je, da z izjavami v člankih in prispevkih ni kršil vojaške discipline in da ni z ničemer moralno in materialno škodoval svojemu delodajalcu.

»Če mislijo, da bom zdaj eno leto tiho, se motijo,« se je odzval Gvido Novak. FOTO: Tadej Regent
»Če mislijo, da bom zdaj eno leto tiho, se motijo,« se je odzval Gvido Novak. FOTO: Tadej Regent


Novaku so kot olajševalne okoliščine šteli, da je priznal, da je izjave v medijih podal sam, ter da v zadnjih dveh letih ni bil obravnavan v disciplinskem postopku.

»Kot olajševalno okoliščino so mi šteli tudi, citiram: dobronamerno delovanje pripadnika, s katerim je želel zaščititi enega od pripadnikov SV ob njegovi razporeditvi ter zagovarjanje SV po izjavah ministra za obrambo,« je navedel Novak. Kot je dodal, mu je ravno zaradi teh izjav, ki mu jih štejejo kot olajševalno okoliščino, dobil disciplinski postopek in pogojno prenehanje delovnega razmerja, in sicer kot predsednik sindikata.

Disciplinski organ je v nadaljevanju še odločil, da s svojimi izjavami Novak ni kršil člena zakona, ki ureja sindikalno združevanje. Novak se sprašuje, kako lahko sploh zoper predsednika sindikata uvedejo disciplinski postopek. »Če mislijo, da bom zdaj eno leto tiho, se motijo,« se je odzval za portal.

Načelnica Generalštaba SV Alenka Ermenc je disciplinski postopek zoper Novaka uvedla zaradi domnevne težje kršitve vojaške discipline. Iz sklepa o uvedbi postopka je razvidno, da naj bi predsednik SVS v času od 12. aprila do 7. maja letos brez pooblastila ali soglasja nadrejenega podajal izjave in stališča, ki materialno in moralno škodujejo ali bi lahko škodovale interesom delodajalca.

Komentarji: