Novi ameriški veleposlanik v Sloveniji

V pododboru za evropske zadeve senatnega odbora za mednarodne odnose, ki ga vodi senator iz Illinoisa in eden izmed dveh preostalih demokratskih kandidatov za ameriškega predsednika Barack Obama, so zaslišali štiri kandidate za veleposlanike.

Objavljeno
08. april 2008 23.10
Yousif Boutros Ghafari
V pododboru za evropske zadeve senatnega odbora za mednarodne odnose, ki ga vodi senator iz Illinoisa in eden izmed dveh preostalih demokratskih kandidatov za ameriškega predsednika Barack Obama, so zaslišali štiri kandidate za veleposlanike.

Med njimi je bil poslovnež libanonskih korenin Yousif Boutros Ghafari, ki ga je ameriški predsednik George Bush 11. decembra lani imenoval za novega veleposlanika v Sloveniji, a se je njegova nominacija zaradi neznanih razlogov v senatu znašla šele včeraj.

Zadnjemu ameriškemu veleposlaniku v Sloveniji Thomasu Robertsonu je mandat potekel avgusta lani, veleposlaništvo pa je od takrat vodila odpravnica poslov, namestnica veleposlanika Maryruth Coleman. Bush je za novega veleposlanika sicer že julija lani imenoval poslovneža slovaškega rodu Vincenta Obsitnika iz Virginije, toda zaradi bojda že tradicionalnega mešanja Slovenije in Slovaške je septembra prišlo do spremembe in Obsitnik je novembra lani prisegel za veleposlanika na Slovaškem.

Ghafari v ameriški politiki ni neznano ime

Libanonski katolik Yousif Boutros Ghafari v ameriški politiki ni neznano ime. Predsednik Bush je Ghafarija leta 2005 imenoval na položaj člana odbora za Fulbrightove štipendije – leta 2008 je bil izvoljen za podpredsednika tega odbora.

Ghafari je bil eden izmed skupine Američanov arabskega rodu, ki so po pisanju New York Timesa leta 2003 podprli ameriško invazijo na Irak. Čeprav je bil teroristični napad na New York 11. septembra 2001 po njegovih besedah »slab dogodek za Američane arabskega rodu«, je Ghafari ves čas podpiral Bushevo politiko na Bližnjem vzhodu. »Američani arabskega rodu, ki so izobraženi na Zahodu in poslovno usmerjeni, vedo, da se mora spremeniti celotna bližjevzhodna regija,« je pred štirimi leti izjavil novi ameriški veleposlanik v Sloveniji.

Kot donator je Ghafari večkrat sodeloval v republikanskih predvolilnih kampanjah. Leta 2004 je pred predsedniškimi volitvami za pozneje drugič izvoljenega Busha in republikance zbral 108.000 dolarjev, v letošnji predsedniški kampanji pa je podpiral nekdanjega guvernerja zvezne države Massachusetts Mitta Romneyja, ki je svojo kandidaturo po poraznih rezultatih hitro umaknil, a se republikanskemu predsedniškemu kandidatu Johnu McCainu kmalu po umiku ponudil za podpredsedniškega kandidata.

Več v današnji tiskani izdaji Dela!