Novi kulturni minister prevzel posle

Zoran Poznič želi uresničiti dolgoletno idejo o uveljavitvi kulturnega evra.
Fotografija: Primopredaja na ministrstvu za kulturo. Na fotografiji Jernej Pikalo in novi minister Zoran Poznič. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Primopredaja na ministrstvu za kulturo. Na fotografiji Jernej Pikalo in novi minister Zoran Poznič. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Zoran Poznič, ki ga je DZ v petek potrdil za novega ministra za kulturo, je danes na ministrstvu prevzel posle od ministra za izobraževanje, znanost in šport v funkciji ministra za kulturo Jerneja Pikala. Kot je povedal po primopredaji, je nalog veliko. »Marsikaj je za postoriti v letošnjem letu in tudi seveda naprej,« je dodal.
      
Poznič se je ministru Pikalu zahvalil za dobrodošlico. Kot je dejal, bodo na ministrstvu po dolgem času končno začeli delati. Da se res podrobno seznani z vsem, kar se dogaja, bo potreboval, kot je dejal, »še kar nekaj časa, pa vendar ne tako veliko«. Zato bo na vsa globlja, vsebinska vprašanja lahko odgovoril šele čez nekaj časa. Poznič se je tudi zahvalil Pikalu, da je skrbel za ministrstvo. »Zdaj upam, da bomo vajeti kar trdno prijeli v roke in gremo naprej,« je sklenil.

Pikalo je povedal, da sta se z ministrom Pozničem seznanila z odprtimi težavami na ministrstvu za kulturo. Poznič je bil, kot je bilo vidno tudi na zaslišanju, že pred tem zelo dobro informiran o vseh izzivih, ki ga čakajo na tem resorju, je povedal Pikalo in dodal, da mu tako ne preostane drugega, kot da mu zaželi dobro delo. Izrazil je veselje, da ravno Poznič prevzema vodenje tega resorja, saj bo znal po njegovem prepričanju izjemno dobro opravljati to delo. Pozniču je zaželel »vse dobro in predvsem veliko sreče«.

Pozniču je Pikalo zaželel »vse dobro in predvsem veliko sreče«. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Pozniču je Pikalo zaželel »vse dobro in predvsem veliko sreče«. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Poznič je na položaju ministra za kulturo nasledil Dejana Prešička, ki je odstopil konec januarja. Na Prešička so namreč leteli očitki glede zlorabe položaja, ker je službeni avtomobil uporabljal za zasebne namene, kar je tudi priznal, in šikaniranja podrejenih, kar je zanikal.

Za novega ministra je Pozniča predlagala SD, kandidaturo pa je ponudil sam, ker je želel po Prešičkovem odstopu nadaljevati delo, začeto v tem mandatu. Na funkcijo je prišel z mesta direktorja zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje.

Premier Marjan Šarec, kot je povedal na seji DZ, od Pozniča pričakuje veliko. Čaka rešitve in zakone, pri čemer je navedel lex kulturni evro, lex mediji in novi nacionalni program za kulturo. Upa, da mu bodo priložnost dali tudi akterji v kulturi, glede odnosov na ministrstvu pa, da bo zgodbe o skrhanem zaupanju zamenjala prizadevnost.

Skupaj s Prešičkom sta z ministrstva na željo premiera Šarca odšla tudi oba državna sekretarja Jan Škoberne in Vojko Stopar. Do zdaj je znano ime ene državne sekretarke, to je Tanja Kerševan Smokvina, ki je strokovnjakinja za medije.

Preberite še:

Komentarji: