Novi mariborski nadškof je Lojze Cvikl

Cvikl je bil po odstopu Mirka Kraševca na čelu Gospodarske uprave Nadškofije Maribor.

Objavljeno
14. marec 2015 12.13
Mariborski nadškof
Dejan Karba, De. P., S. P., Delo.si, STA
Dejan Karba, De. P., S. P., Delo.si, STA

Maribor - Papež Frančišek je za novega mariborskega nadškofa imenoval jezuita Lojzeta Cvikla, dosedanjega začasnega ekonoma mariborske nadškofije, so danes sporočili s Slovenske škofovske konference.

Cvikl je sicer jezuitski duhovnik, ki je poučeval verouk na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani in tudi predsedoval Konferenci redovnih skupnosti Slovenije. Pred tem je bil med drugim ravnatelj papeškega zavoda Rusikuma v Rimu. Ob praznovanju štiristoletnice reda v letu 1997 je bil tudi predstojnik slovenskih jezuitov.

Lipovšek: Cvikl pravi mož na pravem mestu

Novi mariborski nadškof metropolit je po besedah dosedanjega apostolskega administratorja mariborske nadškofije Stanislava Lipovška pravi človek za ta položaj. »Veliko veselje in hvaležnost papežu Frančišku, ker je dobro izbral. Pater Lojze je pravi mož na pravem mestu, ker zelo dobro pozna našo nadškofijo,« je dejal.

»V teh zadnjih preizkušnjah je pomagal reševati zadeve, zato je najbolj primerna osebnost, ki bo lahko dogovore, ki so že sklenjeni ali še bodo, uresničeval v praksi,« je v današnji izjavi za medije po razglasitvi imena novega mariborskega nadškofa v Mariboru povedal Lipovšek. »Poleg tega je duhovnik in dušni pastir, ki se je kljub polni zaposlitvi tukaj odlikoval kot župnik v Vitanju. Že prej v življenju je bil v različnih forumih in ustanovah, tako akademskih kot pastoralnih,« je dodal.

Mariborska nadškofija bo lahko zdaj po besedah Lipovška »zadihala s polnimi pljuči« in uresničevala svoje duhovno poslanstvo v duhu škofa Antona Martina Slomška. »Mislim, da so časi preizkušnje za nami. Upam, da prihajajo vsestransko boljši časi,« je ocenil celjski škof, ki je julija 2013 po odstopu nadškofa Marjana Turnška začasno prevzel vodenje mariborske nadškofije.

Kot je dejal, si je zdaj močno oddahnil, saj se bo po umestitvi novega nadškofa lahko posvetil vodenju celjske škofije. »Poskušal sem pomagati, kolikor je bilo mogoče. Vendar pa sem na vsakem koraku čutil to, kar pravi Jezus sam, torej da nihče ne more služiti dvema Gospodoma,« je dejal. V Mariboru bo še vodil velikonočne slovesnosti, saj bo Cvikl, ki je bil doslej začasni ekonom mariborske nadškofije, posvečen in umeščen 26. aprila.

Imenovanja novega nadškofa se je razveselil tudi prejšnji mariborski nadškof Marjan Turnšek. »Zagotavljam ti, da bom tvoje poslanstvo na mestu Slomškovega naslednika vedno podpiral z molitvijo, kot sem do sedaj tvoje delo na gospodarskem področju nadškofije. Z veliko hvaležnostjo gledam na vse napore, ki si jih v zadnjih letih namenjal za tovrstno urejanje. Vem, da si vse to delal iz ljubezni do Boga in Cerkve,« je Turnšek zapisal v čestitki, ki so jo prebrali na današnji novinarski konferenci Slovenske škofovske konference (SŠK).

Kardinal Franc Rode je v čestitki Cviklu zapisal: »Hvaležen sem Svetemu očetu Frančišku, da s to modro odločitvijo prihaja naproti potrebam Cerkve v naši domovini. Bog ti daj potrebne milosti, da boš častito Slomškovo dediščino popeljal v srečnejše čase.«

Predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Andrej Glavan je za STA izrazil veselje, da je nadškofa dobila tudi mariborska nadškofija. Posebno je vesel, da je nadškof postal nekdo, ki »mariborske težave pozna v globino«. »To se mi zdi optimalna rešitev, saj bo lahko tako življenje nadškofije lažje postavil na nove temelje,« pravi Glavan.

V apostolski nunciaturi v Sloveniji so po besedah Juliusza Janusza zelo zadovoljni, da je papež Frančišek za mariborskega nadškofa izbral nekoga, ki je zelo vključen v pastoralno delo in ki zelo pozna finančen položaj v nadškofiji. »Za nas je najpomembneje, da je Alojzij Cvikl dober duhovnik, ki je skrbel za ljudi v župniji, kjer je delal,« pravi.

Cvikla je namreč Vatikan v Maribor poslal prav z namenom, da se aktivno vključi v reševanje finančnega položaja nadškofije, je za STA pojasnil apostolski nuncij v Sloveniji Janusz.

Štuhec vesel, da se nadškofija vrača v normalne okvirje delovanja

Za moralnega teologa Ivana Štuheca je bilo imenovanje Cvikla za novega mariborskega nadškofa metropolita pričakovano, posebno glede na to, da je Cvikl kot ekonom aktivno sodeloval pri reševanju finančnih težav nadškofije. Hkrati je vesel, da je bil nadškof končno imenovan, da bo lahko »nadškofija prišla nazaj v normalne okvire delovanja«.

»Že ob imenovanju Staneta Zoreta za novega ljubljanskega nadškofa sem za STA dejal, da bomo morda v Sloveniji dobili papeža Frančiška v dveh osebah in bomo za nadškofa dobili frančiškana in jezuita. To se je zdaj zgodilo,« pravi Štuhec.

Vesel je, da je bil novi mariborski nadškof imenovan šele po tem, ko je nadškofija sklenila dogovor z upniki, saj bo imel tako Cvikl »drugačen položaj, kot bi ga imel sicer«.

To, da je Cvikl doslej deloval kot začasni ekonom nadškofije, se zdi Štuhecu prednost, saj je lahko tako dobro spoznal nadškofijo in ne bo potrebno uvajanje. Hkrati pa ima Cvikl dobre zveze v Vatikanu, zaradi česar bo, »upamo, v Vatikanu dobil tudi podporo, za katero bo prosil«.

Zadovoljstvo med jezuiti

Slovenski jezuiti so veseli, da je papež Frančišek za mariborskega nadškofa izbral Alojzija Cvikla. »Poznamo ga kot sobrata, ki je bil vedno učinkovit, pa hkrati zelo človeški in ljudski človek. Verjamemo, da bo kot tak mariborski nadškofiji dal, kar bo le mogel dobrega«, je za STA dejal namestnik vodje slovenskih jezuitov Damjan Ristič.

»Kot red jezuitov smo počaščeni, da je bil eden izmed naših mož izbran za mariborskega nadškofa,« je poudaril Ristič. Za mariborsko nadškofijo, ki je doživela finančni zlom, je Cvikl po njegovih besedah pravi človek. Spomnil je, da je bil Cvikl že do zdaj kot začasni ravnatelj Gospodarske uprave Nadškofije Maribor tisti, ki se je spopadal z reševanjem finančnega položaja nadškofije. »Tako, da ima Cvikl dober vpogled v to, kaj se je v nadškofiji dogajalo, kaj se zdaj dogaja in kaj se bo dogajalo,« še pravi Ristič.

Pomembna naloga

Profesor na Teološki fakulteti in direktor Ignacijevega doma duhovnosti, ki ga vodijo jezuiti, Ivan Platovnjak je za STA izrazil veselje, da je Cvikl prevzel mesto nadškofa.»To je zelo pomembno poslanstvo za mariborsko nadškofijo, kateri sem tudi sam pripadal kot škofijski duhovnik 16 let. Zavedam se, da je to zelo odgovorna in pomembna naloga za ta čas, za Slovenijo in še posebej za mariborsko nadškofijo,« je ocenil.

Jezuiti po besedah Platovnjaka verjamejo v Cviklovo zmožnost upravljanja in urejanja ter zavzetost za uresničevanje poslanstva.

Dolgi meseci brez nadškofa po Turnškovi odpovedi

Mariborska nadškofija je sicer brez nadškofa od konca julija 2013, ko je papež Frančišek sprejel odpoved službi takratnega ljubljanskega nadškofa Antona Stresa in takratnega mariborskega nadškofa Marjana Turnška. V vmesnem obdobju je mariborsko nadškofijo vodil apostolski administrator in celjski škof Stanislav Lipovšek.

Da do imenovanje prihaja v tem času, ni naključje. Mariborska nadškofija je namreč pred kratkim sklenila sporazum, s katerim je uredila medsebojna dolžniško-upniška razmerja, ki so bila posledica finančnega zloma nadškofije v času finančno-gospodarske krize. Vidni cerkveni predstavniki so namreč izpostavljali, da bo novi nadškof imenovan šele po ureditvi omenjenih razmerij.