Novi obeti pri zdravljenju alzheimerjeve bolezni

Demenca: Ključ je v kombinaciji globalnih rešitev ter lokalnega znanja in podpore v skupnosti
Fotografija: Znanstveniki menijo, da je kombinacija terapije, preventive in zdravega življenjskega sloga pravi pristop k reševanju problematike demence. FOTO: Apichart Weerawong/AP
Odpri galerijo
Znanstveniki menijo, da je kombinacija terapije, preventive in zdravega življenjskega sloga pravi pristop k reševanju problematike demence. FOTO: Apichart Weerawong/AP

Čikago je prejšnji mesec gostil dve največji svetovni konferenci o alzheimerjevi bolezni. Prva, ki jo organizira ameriško združenje za to bolezen in je potekala med 22. in 26. junijem, je bila posvečena kliničnim in bazičnim raziskavam demence.
Na njej so vodilni svetovni raziskovalci predstavili zadnja odkritja v teh raziskavah in nova dognanja o obravnavi bolnikov z demenco. Rezultati kliničnih testiranj so obetavni, kar zadeva zmanjševanje beljakovine amiloid beta v možganih, hkrati pa so pokazali izboljšanje kognitivnih funkcij. Spodbudni so tudi izsledki raziskav o zdravljenju in preventivi pri tej bolezni.

Znanstveniki menijo, da je kombinacija terapije, preventive in zdravega življenjskega sloga pravi pristop k reševanju problematike demence. Ob koncu konference so poudarili, da bi potrebovali več sredstev za raziskave, kajti le tako lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo nove, učinkovitejše terapevtske pristope. Število bolnikov z demenco po svetu hitro narašča, predvidevajo, da se bo v dvajsetih letih podvojilo. Zato je vsa svetovna javnost zainteresirana, da bi se čim prej zgodila prebojna odkritja na tem področju. Demenca je namreč z vidika družbenoekonomskih stroškov najdražja bolezen.


Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Večji poudarek na preventivi

V istem kongresnem centru je bila od 26. do 29. julija konferenca svetovnega združenja za alzheimerjevo bolezen, ki šteje 95 članic, med njimi je zadnja štiri leta tudi Alzheimer Slovenija – Spominčica. Ta multidisciplinarna konferenca združuje raziskovalce, znanstvenike, strokovnjake s področja zdravstva in sociale, politične odločevalce, ljudi z demenco in njihove družinske oskrbovalce ter prostovoljce.

Glavni sklep srečanja je bil, da je ključ za premagovanje demence v kombinaciji globalnih rešitev ter lokalnega znanja in podpore v skupnosti, moto pa, da je treba dati več poudarka preventivi ter več podpore in pomoči obolelim in njihovi družini v domačem okolju. Svojci breme bolezni sami težko zmorejo, zato je toliko bolj pomembna organizirana podpora družbe, so sporočili iz Spominčice.


Foto arhiv Spominčice
Foto arhiv Spominčice

Mednarodna konferenca v Ljubljani

Naj še enkrat spomnimo, Spominčica 28. in 29. septembra na ljubljanski medicinski fakulteti prireja 10. mednarodno konferenco o demenci ASK.

Predstavili bodo najnovejše izkušnje pri zdravljenju in obravnavi, prikazali primere dobre prakse, kako organizirati življenje in zapolniti dan ljudem z demenco doma in v ustanovah, ter predstavili inovativne tehnološke rešitve za spodbujanje aktivnega in samostojnega življenja obolelih.
 

Komentarji: