Minister Gantar: Ukrepi v Sloveniji manj učinkoviti kot drugod

V članku povzemamo relavantne informacije o zajezitvi širjenja bolezni covid-19.
Fotografija: Tomaž Gantar, minister za zdravje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Tomaž Gantar, minister za zdravje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo



19.10 Število umrlih s covidom-19 preseglo poldrugi milijon

Pandemija novega koronavirusa je od konca lanskega leta v svetu zahtevala več kot milijon in pol življenj, kažejo podatki, ki jih zbira francoska tiskovna agencija AFP, podobni so tudi podatki Svetovne zdravstvene organizacijeNajveč smrti oseb s covidom-19 so zabeležili v ZDA (več kot 280.000). Po številu smrti sledijo Brazilija z več kot 140.000 umrlimi, Mehika z več kot 109.000 in Združeno kraljestvo z več kot 61.000.

18.40 Minister za zdravje ponovno pozval k spoštovanju ukrepov

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v nagovoru pred bližajočimi se prazniki prebivalce Slovenije pozval k spoštovanju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. »Predlagani zaščitni ukrepi so rezultat dosedanjih izkušenj mnogih držav in strokovnih usmeritev, ne pa morda leve ali desne politike oziroma tako ali drugače obarvane vlade,« je zapisal.

Medsebojne stike moramo omejiti na najožji krog družine in sodelavcev v delovnem okolju in s tem preprečiti nadaljnje širjenje virusa. »Neupoštevanje s strani manjšine gre v škodo večine, ki navodila spoštuje. Žal prihaja do tega tudi v naši državi, kjer so praktično identični ukrepi manj učinkoviti kot drugod,« je komentiral. Gantar je prav tako spomnil, da naše zdravstvo in preobremenjeni zdravstveni delavci delujejo na robu zmogljivosti, in dodal, da nas zelo tanka meja loči od roba prepada.

»Korak preko lahko predstavljajo bližajoči se prazniki, po drugi strani pa imamo na razpolago še (zelo) malo časa, da stopimo korak nazaj in se na ta način izognemo katastrofi. Izbira je v naših rokah. Sami odločamo, kako bomo preživeli bližajoče se praznike in obdobje, ko bo na razpolago ustrezno cepivo,« je sporočil minister.

image_alt
V soboto potrdili nekaj več kot tisoč okužb


15.20 Bavakrska: Od doma le z razlogom

Na Bavarskem na jugu Nemčije bodo od srede do 5. januarja v veljavi poostreni ukrepi zoper širjenje novega koronavirusa, navaja Reuters. Ljudje bodo domove lahko zapustili le z razlogom, je na novinarski konferenci povedal predsednik bavarske vlade Markus Söder. Za starejše učence od osmega razreda naprej bo pouk vse bolj tekel na daljavo – zaenkrat tako, da jih bodo razdelili v skupine, ki se bodo nato pri pouku izmenjevale v učilnicah. V času božičnih praznikov bodo ukrepi razrahljani, enako pa ne velja za novoletna praznovanja. Iz Nemčije danes sicer poročajo o 17.767 novih primerih okužbe. 

Vodja bavarske vlade Markus Söder. FOTO: Armin Weigel/AFP
Vodja bavarske vlade Markus Söder. FOTO: Armin Weigel/AFP


13.45 Pfizer prepolovil napovedi o letošnji dobavi cepiva proti covidu

Ameriški farmacevtski gigant Pfizer je zaradi težav v dobavni verigi prepolovil oceno o številu doz cepiva proti koronavirusni bolezni 19, ki naj bi jih izdelal in dobavil letos. Medtem ko je sprva napovedal dobavo kar sto milijonov doz cepiva, ki ga je razvil skupaj z nemškim podjetjem BioNTech, je zdaj to število zmanjšal na 50 milijonov.

Kot je za ameriški časnik Wall Street Journal pojasnila tiskovna predstavnica Pfizerja, so bili prisiljeni cilj, ki so si ga zastavili za letos, prepoloviti predvsem zaradi težav v nabavni verigi. Za povečanje nabave surovin za izdelavo cepiva bodo namreč potrebovali precej več časa, kot so sprva predvideli.

Poleg tega so bili rezultati klinične faze testiranja cepiva na voljo kasneje, kot so pričakovali, kar je tudi prispevalo k zamudi, poročanje Wall Street Journala na svoji spletni strani povzema nemški Deutsche Welle (DW).

Cepivo Pfizerja in BioNTecha naj bi bilo 95-odstotno učinkovito, njegovo splošno uporabo pa so zaenkrat odobrili v Združenem kraljestvu in Bahrajnu.

Evropska agencija za zdravila (Ema), ki je pristojna za preverjanje zdravil in cepiv za celotno EU, torej tudi Slovenijo, že nekaj tednov oziroma mesecev izvaja tekoči pregled več cepiv proti covidu-19. Gre za pregled, namenjen hitri oceni potencialnega zdravila ali cepiva med zdravstveno krizo, ki Emi omogoča, da pregleduje podatke sproti, ko klinično testiranje še poteka.
V tekočem pregledu so trenutno omenjeno cepivo Pfizerja in BioNTecha, cepivo ameriškega farmacevtskega podjetja Moderna ter cepivo, ki sta ga razvila podjetje AstraZeneca in oxfordska univerza. O vlogi za pogojno dovoljenje za promet s cepivom Pfizerja in BioNTecha bo Ema odločila najkasneje 29. decembra, o dovoljenju za Modernino cepivo pa 12. januarja.

Moderna namerava sicer v prvem četrtletju prihodnjega leta zagotoviti od sto milijonov do 125 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, od katerih pa bo velika večina namenjena ZDA.

11.00 Elizabeta II. naj bi cepivo proti covidu prejela v kratkem

Potem ko so v Združenem kraljestvu minuli teden kot prva zahodna država za splošno uporabo odobrili cepivo proti koronavirusni bolezni 19, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech, naj bi z njim že v kratkem, predvidoma v nekaj tednih, cepili britansko kraljico Elizabeto II.

94-letna monarhinja in njen 99-letni soprog princ Philip sta med prvimi v vrsti za novo cepivo zaradi svoje starosti in ne bosta deležna morebitnih posebnih ugodnosti, poroča britanski časnik Mail on Sunday, ki je - poleg nekaterih drugih britanskih medijev - objavil novico o skorajšnjem cepljenju kraljice. V Buckinghamski palači novice zaenkrat niso želeli uradno komentirati.

Elizabeta II. naj bi se sicer za hitro cepljenje po poročanju medijev med drugim odločila zato, da bi tako opogumila in vzpodbudila ostale, da sledijo njenemu zgledu in se tudi sami cepijo. Britanske oblasti namreč skrbi, da bi utegnili vse glasnejši nasprotniki cepljenja - ne le proti covidu-19, ampak tudi drugih - prepričati številne Britance.

10.15 V ZDA tretji dan zapored rekordno število koronavirusnih okužb

V ZDA so že tretji zaporedni dan potrdili rekordno število okužb z novim koronavirusom v 24 urah. Zabeležili so skoraj 230.000 novih primerov, umrlo pa je 2527 covidnih bolnikov, so sporočili z Univerze Johnsa Hopkinsa. Samo v prvih petih dneh decembra so v državi odkrili več kot milijon novih okužb. ZDA ostajajo država z največ primeri okužb in največ smrtnimi žrtvami covida-19 v svetu. V zadnjih dveh tednih dnevno število smrtnih žrtev v državi presega 2000, podobno kot spomladi na vrhuncu prvega vala epidemije.

10.10  V več evropskih državah za praznike blažji ukrepi, ponekod strožji

Evropske države se še naprej spopadajo s pandemijo covida-19, pri čemer nekatere že sproščajo ukrepe za njeno zajezitev, druge pa jih še zaostrujejo. Številne so pripravile tudi že ukrepe, ki bodo veljali v prazničnem času ob koncu leta. Italija in Avstrija jih bosta takrat nekoliko zaostrili, več pa jih bo omejitve omililo.

V Avstriji se danes izteče tritedensko zaprtje države, tako da bodo v ponedeljek zrahljali prve ukrepe. Znova bodo odprli knjižnice in muzeje, še vedno pa ne bodo dovoljene kulturne prireditve. Tudi kinodvorane bodo ostale zaprte. Se bo pa v šolske klopi lahko vrnil del avstrijskih šolarjev. V ponedeljek se bodo lahko odprli tudi frizerski saloni.

Še naprej bodo prepovedane športne aktivnosti v zaprtih prostorih, bodo pa od 24. decembra dovoljene nekatere individualne aktivnosti na prostem, kot sta smučanje in drsanje. Hoteli bodo med božično-novoletnimi prazniki zaprti.

Poleg hotelov bodo do 6. januarja zaprti še restavracije in bari. Božični sejmi letos niso dovoljeni, prav tako še naprej ni dovoljeno prodajati alkoholnih pijač za s seboj.

Omejitve glede druženja bodo v ponedeljek nekoliko omilili. Tako se bodo lahko srečevali člani dveh različnih gospodinjstev razen za božič in silvestrovo.

Za podoben ukrep, ki bo veljal od 21. decembra do 6. januarja, se je odločila Italija. Za vse Italijane in tuje turiste bo ob vstopu v državo obvezna karantena. Ukrep je zasnovan predvsem za tiste, ki se nameravajo odpraviti na smučanje v Švico ali države Evropske unije, kot sta Slovenija in Avstrija.

V tem času bodo v Italiji veljale tudi stroge omejitve gibanja. Prepovedana bodo potovanja med posameznimi deželami. 25. in 26. decembra ter 1. januarja pa ne bodo smeli zapustiti svojih občin oziroma mest.
Poleg tega bodo ob prehodu v novo leto podaljšali policijsko uro. Začela se bo 31. decembra ob 22. uri in končala 1. januarja ob 7. uri. Drugače velja med 22. in 5. uro.

Smučišča po državi se bodo odprla šele po praznikih 7. januarja, ko se bodo v šolske klopi vrnili tudi srednješolci.

V državi ob tem ohranjajo razdelitev na rumene, oranžne in rdeče dežele, ki jih razvrščajo glede na stopnjo okuženosti, temu primerni pa so tudi ukrepi za zajezitev virusa. V rumenih deželah so lahko restavracije in bari še naprej odprti samo do 18. ure. V oranžnih in rdečih deželah pa je še vedno dovoljen samo prevzem hrane.

Med redkimi državami, ki so zaostrile ukrepe, je tudi Hrvaška. To je storila pred dobrim tednom. Do 21. decembra bodo med drugim zaprti vsi gostinski lokali in športni centri. Prepovedane so poroke kot tudi božično-novoletni sejmi.

Na seznamu novih ukrepov je še omejitev števila udeležencev na zasebnih družabnih dogodkih na največ deset ljudi. Na javnih dogodkih bo še naprej lahko največ 25 ljudi.

Ukrepov, ki bodo na Hrvaškem veljali v času božično-novoletnih praznikov, tamkajšnje oblasti še niso predstavile.

Za zajezitev širjenja novega koronavirusa je Hrvaška v torek uvedla strožje ukrepe, ki veljajo tudi za prebivalce Slovenije. Vstop na Hrvaško je možen le z negativnim testom PCR, ki ni starejši od 48 ur. Kdor ima možnost osamitve, lahko na Hrvaško vstopi brez testa in se testira tam.

Testiranje na Metelkovi FOTO: Blaž Samec
Testiranje na Metelkovi FOTO: Blaž Samec


8.25 Vlada sprejela nove odloke, ukrepi ostajajo nespremenjeni

Danes so začeli veljati novi odloki o ukrepih za zajezitev epidemije covida-19. Vsebinskih sprememb ni, še vedno ostajajo v veljavi vse omejitve npr. zbiranja, gibanja in prodaje blaga. Odloke je morala vlada na novo objaviti po ugotovitvi ustavnega sodišča, da sklepi o podaljševanju pouka na daljavo ne veljajo, saj niso bili pravilno objavljeni.

Vlada je na sobotni večerni dopisni seji tako sprejela nov odlok o prepovedi zbiranja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, na katerega se je neposredno nanašala odločitev ustavnega sodišča, in po napotkih vladne zakonodajne službe tudi nove odloke glede preostalih omejitev.

image_alt
Vlada »ubogala« ustavno sodišče, sprememb ni


Šolanje bo tako še naprej potekalo na daljavo, pri čemer ukrep velja tudi za zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami (razen tistih, ki so ustanovljeni za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami).

Ustavno sodišče je sicer v omenjeni odločbi navedlo, da bodo v primeru odločitve vlade za podaljšanje zaprtja šol izpolnjeni pogoji za začasno zadržanje prepovedi izvajanja vzgoje in izobraževanja v šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami. Število tam šolajočih se otrok je namreč tako majhno, da njihova vrnitev v te ustanove ne more bistveno vplivati na preprečevanje širjenja virusa in obvladovanje epidemije, so odločili v četrtek. Po drugi strani bi nadaljnje izvrševanje morebiti protiustavnega predpisa nedvomno lahko imelo škodljive posledice za otroke s posebnimi potrebami, so dodali.

Z ostalimi odloki ostaja prepovedano zbiranje ljudi na javnih krajih kot tudi prehajanje med občinami in gibanje v nočnem času. Še vedno ne bo delal niti javni promet, zaprte pa bodo vse nenujne trgovine.

V zaprtih javnih prostorih je treba razkuževati roke in nositi maske. Te so obvezne tudi na prostem. Zaprte so restavracije in kulturne ustanove, športni treningi in tekmovanja so dovoljeni le na najvišji ravni, poseben režim velja glede prehajanja državne meje.

Preberite še:

Komentarji: