Novinarja Dela nista kršila novinarskega kodeksa

Urban Červek in Brigite Ferlič Žgajnar sta v članku Jezero s presihajočimi bakterijami poročala korektno.

Objavljeno
25. februar 2016 14.46
Delo.si
Delo.si
Občina Velenje je zoper omenjena novinarja na novinarsko častno razsodišče vložila pritožbo, češ da sta v članku o Velenjskem jezeru kršila 1., 2., 3. in 6. člen kodeksa novinarjev Slovenije.

Novinarja sta v prispevku pisala o tem, da je bilo v vzorcu vode iz Velenjskega jezera 27. julija lani v stotih mililitrih vode zabeleženih 816 koliformnih bakterij fekalnega izvora. Po njunem poizvedovanju o nenadnem povečanju količine bakterij v vodi so jima iz podjetja Erico, ki za velenjsko občino izvaja monitoring vode, odgovorili, da je izvajalec preiskav, to je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, naredil napako pri vpisovanju podatkov in da sta bili v vzorcu samo dve koliformni bakteriji fekalnega izvora. Novinarja sta odkrivala, kako je mogoče, da tovrstne napake nastajajo v akreditiranem laboratoriju. Ugotovila sta, da ta napaka ni bila edina.

Občina Velenje je novinarjema očitala, da nista uporabila pravih informacij, ki sta jih pridobila, in da pri občini nista iskala odziva na hude obtožbe. Kodeks sta po njihovem kršila tudi z zapisom, da monitoring v Velenjskem jezeru v kopalni sezoni enkrat na teden po naročilu tamkajšnje občine že tretje leto izvaja podjetje Erico, češ da v tem stavku manjka beseda 'javnem' (torej javnem naročilu). Poleg tega naj bi bilo nekaj njunih zapisov po mnenju občine nekorektnih in žaljivih.

Novinarja sta se na očitke ostro odzvala v obširnem poročilu. Argumentirano sta pojasnila, da je bilo njuno delo strokovno, korektno in nepristransko. Poudarila sta, da sta pri njem sledila javnemu interesu.

Novinarsko častno razsodišče, skupni organ Društva novinarjev Slovenije, je na seji 23. februarja sklenilo, da novinarja nista kršila omenjenih členov kodeksa.