Kacin: »Slovenija bo prisiljena umakniti Hrvaško z zelenega seznama«

Na delo.si smo prenašali novinarsko konferenco o aktualnem stanju glede koronavirusa.
Fotografija: Kacin je pokomentiral odločitve nekaterih držav, ki so obudile javno življenje. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Kacin je pokomentiral odločitve nekaterih držav, ki so obudile javno življenje. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede covida-19, na kateri je sodeloval vladni govorec Jelko Kacin, se je začela danes ob 11. uri v novinarskem središču vlade na Gregorčičevi 20. Na delo.si smo jo prenašali v živo.



Uvodoma je spregovoril o predlogu zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19, ki ga vlada pošilja v sprejem državnemu zboru. Predlog ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo podaljšuje do 31. julija, predvideva tudi vzpostavitev mobilne aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi.

V drugem delu se je posvetil analizi trenutne epidemiološke slike na Balkanu. Število okuženih narašča – ponekod zelo strmo, ponekod nekoliko manj. Iz Bosne in Hercegovine smo v Slovenijo dobili 15 uvoženih okužb, medtem ko iz Severne Makedonije, ki smo jo kot prvo uvrstili na rdeči seznam, nobene.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Kacin je pokomentiral odločitve nekaterih držav, ki so obudile javno življenje. Denimo Srbija, kjer sta se pred tedni v velikem derbiju pred gledalci pomerila Partizan in Crvena zvezda. Še posebej oster je pa je bil do Hrvaške in njene poteze označil za dobesedno nerazumne za državo, ki i v tem trenutku predseduje EU. »Odločili so se za korak, za katerega se Slovenija nikoli ni. Hrvaška je odprla nočne klube, rajanja v zaprtih in odprtih prostorih so zdaj dovoljena in pogosta – Slovenci so pokupili največ vstopnic za zabave na plaži Zrće na otoku Pagu.«

Verjetno je, da bo jutri Hrvaška presegla zahtevano kumulativno vrednost deset okuženih na 100.000 prebivalcev na 14 dni. Slovenija bo prisiljena umakniti Hrvaško s seznama varnih držav. »Slovenija ima tukaj postavljene visoke kriterije. Nobena država, ki ne izpolnjuje naših kriterijev, ne more biti na zelenem seznamu. So države, ki imajo tudi bolj ostre kriterije, na Norveškem je meja pri 8 okuženih na sto tisoč prebivalcev, pri nas deset,« je pojasnil vladni govorec.

Komentarji: