Novinec z dolgim spiskom vprašanj

Novi mariborski župan Saša Arsenovič je na primopredaji poslov zahteval pojasnila predvsem glede projektov, ki so že v teku
Fotografija: Andrej Fištravec po šestih letih odhaja, Saša Arsenovič bo v petek tudi uradno prevzel posle novega mariborskega župana Foto Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Andrej Fištravec po šestih letih odhaja, Saša Arsenovič bo v petek tudi uradno prevzel posle novega mariborskega župana Foto Tadej Regent/Delo

MARIBOR - Saša Arsenovič je danes - sicer neformalno - že prevzemal posle od odhajajočega mariborskega župana Andreja Fištravca. Primopredaja se je precej zavlekla, novi župan je namreč seboj prinesel dolg spisek vprašanj, na katere je želel odgovore, na koncu pa je izrazil zahvalo zaposlenim na občini, da so vsebinsko primopredajne posle solidno pripravili.
Andrej Fištravec je zagotovil, da Mestno občino Maribor zapušča v dobrem stanju. »Občina je likvidna in ima tudi kreditni potencial, vsekakor je kondicija mesta boljša kot takrat, ko sem postal župan.«, je dejal Fištravec. Arsenovič zasedaj stanja občinskih financ še ni želel komentirati, saj še nima detaljnega vpogleda v finančne zadeve, če se bo odločil za revizijo poslovanja občine v zadnjih štirih letih pa se še ni dokončno odločil.
Je pa napovedal verjetne korekcije predlaganega proračuna za prihodnje leto. 130 milijonov evrov se mu zdi zelo visoka številka, »želja je vsekakor več denarja, o podrobnostih pa zasedaj še ne morem govoriti«, je dejal Arsenovič. Se je pa že odločil, da ponovi razpis za obnovo zahodne tribune stadiona Ljudski vrt, saj so bili razpisni pogoji in višina predvidenih sredstev očitno neustrezni, ob tem pa je zagotovil, da obnova tribune ni vprašljiva.
Novi župan je včeraj želel predvsem pojasnila glede nekaterih evropskih projektov in odnosov z državo, saj si ne želi, da bi se pri katerem izmed programov kaj zapletlo ali da bi prišlo do zamud. Kar se tiče novih zaposlitev na občini - Fištravec je prejšnji mesec za nedoločen čas zaposlil osem ljudi, od tega štiri iz svojega kabineta - bo Arsenovič opravil pogovore in se nato odločil ali zaposleni odgovarjajo njegovim zahtevam oziroma ali so kompetentni na določenih področjih, sicer pa lahko kdo službo tudi izgubi.
Jutri bo potekala tudi konstitutivna seja mariborskega mestnega sveta, v katerem ima Arsenovičeva lista 11 svetnikov, glede na pogovore z nekaterimi strankami in listami v preteklih dneh pa tudi večino v 45-članskem svetu. Na seji bodo potrdili mandate ter ugotovili izvolitev novega župana, kot rečeno pa se bo Arsenovič, sicer popoln politični novinec, v petek tudi uradno vselil v mariborsko župansko pisarno.

Komentarji: