Novo mesto: Strah pred nemiri ob legalizaciji romskega naselja

Prebivalci Bučne vasi napovedujejo, da ne bodo dopustili legalizacije, 
geodeti pa že merijo.

Objavljeno
08. september 2011 09.21
Posodobljeno
08. september 2011 09.55
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Novo mesto, Bučna vas – V novomeški krajevni skupnosti Bučna vas bodo drevi ustanovili varnostni sosvet, ki bo skrbel za reševanje problemov, povezanih z varnostjo. V njem bodo sodelovali domačini, policisti, predstavnica Romov in predstavnik novomeške občine.

Za predsednika nameravajo predlagati nekdanjega policista Mira Brudarja iz Muhaberja, ki zelo dobro pozna romsko problematiko in je bližnji prebivalec romskih naselij Žabjak in Brezje. Obeta se živahen sestanek, saj je vodstvo novomeške občine že izdalo sklep o legalizaciji romskega naselja Žabjak. Po besedah predsednika regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike Silva Mesojedca, je bil varnostni sosvet pred leti že ustanovljen, v njem pa so bili tudi štirje Romi, a so po besedah Mesojedca, na vsakem sestanku izražali zahteve, kaj vse je treba v njihovih romskih naseljih postoriti, namesto da bi se pogovarjali o reševanju problemov v romskih naseljih.

To je bil tudi razlog, pravi sogovornik, da je varnostni sosvet takrat zamrl. »Želimo temeljite pogovore o romski problematiki ter iskanje rešitev, ki bodo zadovoljili vse. Pričakujemo pa sogovornike v pristojnih državnih službah, ki bodo pripravljeni poslušati,« pravi Mesojedec in pove, da se v zadnjem času v obeh romskih naseljih spet pojavlja streljanje, ki razburja bližnje prebivalce naselij. Mesojedec je vnovič poudaril, da ljudje nasprotujejo občinski nameri, da legalizira romsko naselje Žabjak, saj se bodo temu ljudje odločno odločno postavili po robu, kar lahko privede tudi do nemirov.

Podpredsednica sveta romske skupnosti in novomeška romska občinska svetnica Dušica Balažek je za Delo povedala, da od današnjega ustanovitvenega sestanka varnostnega sosveta pričakuje veliko očitkov na račun tam živečih Romov in romske skupnosti nasploh.

Povsem neupravičeno, pravi, saj so Romi za svoje prireditve čez poletne mesece pridobili vsa potrebna upravna dovoljenja. Doda, da bližnje krajane zelo moti glasba, ki ni slovenska, temveč ima pridih balkanskega melosa. Balažkova še pove, da je s policijo stalno v stiku, ter da o povečanem streljanju v obeh naseljih nima podatka.

»Pomembno pa je, da bomo končno vsi skupaj sedeli za isto mizo,« pravi Balažkova, ki je zadovoljna, ker je novomeška občina držala obljubo in začela z odmero parcel v naselju Žabjak, kar pomeni prvi korak k legalizaciji naselja. Na novomeški občini smo izvedeli, da je župan Alojzij Muhič izdal sklep za legalizacijo romskega naselja Žabjak, zato zdaj geodeti izdelujejo posnetek stanja, ki bo podlaga za izdelavo novega občinskega podrobnega prostorskega načrta.