Novo priznanje za velenjsko promenado

Lahovemu projektu iz belega betona še nemški Best of Best - Najboljše najboljšega

Objavljeno
20. avgust 2017 19.22
Brane Piano
Brane Piano
Velenje - Po vrsti prejšnjih je projekt velenjske promenade, ureditev območja za pešce v središču Velenja z mostom čez reko Pako, prejel še eno priznanje. Tokrat je promenada, katere avtor idejne zasnove je arhitekt Dean Lah iz projektivnega biroja Enota, na ocenjevanju Iconic Design Awards v Nemčiji prejela naziv Best of Best - Najboljše najboljšega. Podelitev nagrade bo 4. oktobra v Münchnu.

Strokovna komisija je v obrazložitvi zapisala, da je velenjska promenada lep primer uspešne krajinske arhitekture s sodobnim urbanim značajem. Velenjska promenada je bila zaradi poprej že dotrajane urbane opreme prenovljena oziroma zgrajena leta 2014, doslej pa je prejela vrsto priznanj v tujini in bila med drugim razglašena tudi za tretjo najbolj zanimivo točko krajinske arhitekture v Evropi.

Promenada, urejena med Cankarjevo ulico in velenjskim zdravstvenim domom ter izvedena v belem betonu s stopničastim amfiteatrom na brežinah Pake, je bila med gradnjo in po otvoritvi deležna mešanih ocen javnosti in tudi arhitekturne stroke. A na Mestni občini Velenje poudarjajo, da je v samo treh letih promenada postala pomemben prostor za druženju Velenjčanov ter za izvedbo različnih prireditev.