Novo vlado bomo dobili na izredni nočni seji parlamenta

Odločitev: Zaradi negotovih razmer ob širjenju obolenj zaradi koronavirusa bomo novo vlado dobili že v petek zvečer.
Fotografija: Janez Janša, predsednik nove vlade, bo svoj ministrski kabinet dobil na izredni seji, ki bo sklicana takoj po končanih predstavitvah ministrskih kandidatov. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Janez Janša, predsednik nove vlade, bo svoj ministrski kabinet dobil na izredni seji, ki bo sklicana takoj po končanih predstavitvah ministrskih kandidatov. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ena poslanka LMŠ zaradi smučarskega dopusta v Italiji o novi vladi ne bo glasovala, tudi več zaposlenih v državnem zboru, ki (še) niso oboleli, se je iz preventivnih razlogov po dopustovanju v tujini odločilo, da ostanejo doma v samoizolaciji.

Ker ni mogoče z gotovostjo napovedati, kaj se bo dogajalo s širjenjem koronavirusa, poslanci pa ne morejo glasovati dopisno, na daljavo, in tudi zato, da bi novo operativno vlado s polnimi pooblastili dobili čim prej, bo državni zbor o listi ministrskih kandidatov odločal na izredni seji v petek zvečer.

Formalno bo o sklicu petkove večerne izredne seje sicer odločal danes kolegij predsednika državnega zbora. Glede na razmere ni pričakovati nasprotovanj predlogu, tako da bi tretjo vlado Janeza Janše lahko dobili v petek zvečer.

Glede na veljavne omejitve zbiranja so se že pojavila tudi vprašanja, kako bo potekala plenarna seja državnega zbora, njegov predsednik Igor Zorčič pa odgovarja, da te omejitve za parlament ne veljajo. Kot ocenjuje, ne bi bilo skladno z ustavo, da bi kateri od ministrov, ki sodijo v izvršilno vejo oblasti, na ta način omejil delo zakonodajne veje oblasti. Državi zbor je namreč institucija, ki mora delovati v vseh razmerah, tudi v izrednem stanju ali vojni.

Predsednik DZ Igor Zorčič predlaga, da poslanci že v petek zvečer glasujejo o ministrski listi.<br />
FOTO: Voranc Vogel
Predsednik DZ Igor Zorčič predlaga, da poslanci že v petek zvečer glasujejo o ministrski listi.
FOTO: Voranc Vogel


Do petkove izredne seje so sicer pred pristojnimi parlamentarnimi odbori predvidena zaslišanja še devetih ministrskih kandidatov. O ministrski listi bodo poslanci glasovali v celoti; nova koalicija pa ima za njeno potrditev zagotovljenih 47 glasov.
Pojavila so se že tudi ugibanja, ali bo ob verjetnih dodatnih omejevalnih ukrepih za preprečitev širjenja virusa državni zbor odpovedal aprilsko sejo. Kolegij predsednika državnega zbora bo predvidoma v ponedeljek odločali o programu dela za april.





Preberite še:

Komentarji: