Novogoriški župan pisal ministrstvu za zdravje

Na Obali za zdaj ocenjujejo, da razmere še ne zahtevajo hitrejšega ukrepanja. 
Fotografija: Novi koronavirus je v Italiji doslej zahteval pet življenj. FOTO:  Miguel Medina/AFP
Odpri galerijo
Novi koronavirus je v Italiji doslej zahteval pet življenj. FOTO:  Miguel Medina/AFP

​Na novogoriški občini so imeli danes dopoldne sestanek glede zaščite pred koronavirusom, ki so se ga udeležili tudi predstavniki igralniških družb in trgovskih centrov.

»Mejimo z Italijo, kjer je največje število obolelih za koronavirusom v Evropi, poleg tega k nam zaradi igralnic zahajajo pretežno igralci iz Benečije, ki je eno od žarišč izbruha te bolezni,« je pojasnil župan Klemen Miklavič. Tako v novogoriških igralnicah kot v obeh trgovskih centrih – Qlandii in Supernovi –, ki jih prav tako redno obiskujejo tudi Italijani, so namestili razkužila ter dodatno opozorili zaposlene glede higiene rok. »V manjših zasebnih igralnicah gredo lahko še korak dlje in po navodilih strokovnjakov NIJZ tudi prijazno odslovijo goste, če pri njih opazijo znake viroz, kot so kašljanje in kihanje,« je navedel.

Novogoriški župan se je obrnil na predstavnike ministrstva za zdravje in jih pozval, naj njihovo območje zaradi omenjenih tveganj še posebej spremljajo. Zavzel se je tudi za dobavo vse potrebne opreme za zaščito, ki je trenutno – kljub že izvedenim naročilom – primanjkuje. Miklavič je poleg tega v dnevnem stiku z županom iz italijanske Gorice Rodolfom Ziberno, ki se bo danes popoldne udeležil sestanka vseh županov Furlanije - Julijske krajine v Vidmu.



Direktorica Zdravstvenega doma Nova Gorica Petra Kokoravec je povedala, da so na današnjem sestanku zaposlenih v zdravstvenem domu sklenili, da do nadaljnjega odpovedo vse preventivne zdravstvene preglede za otroke, medicinske sestre, ki so na tem področju zaposlene, pa bodo začasno premestili drugam. Zaradi povečanega števila telefonskih klicev bodo vzpostavili nove telefonske linije, na katerih bodo odgovarjali na vprašanja o koronavirusu. Prebivalce, ki sumijo, da so morebiti zboleli za koronavirusom, pa prosijo, naj jih pokličejo in naj nikar ne prihajajo v zdravstveni dom.

V šempetrski bolnišnici bodo morebitne zbolele za koronavirusom napotili na poseben vhod na urgenci, kjer jih bo sprejelo medicinsko osebje. Do zapolnitve prostih postelj pa bodo morebitne bolnike pošiljali na zdravljenje v ljubljanski UKC.


V igralnicah na pol ure razkužujejo naprave


»Ukrepali smo že prejšnji teden. Danes smo namestili dodatna razkužila ter letake oziroma plakate, ki prikazujejo pravilno higieno rok in kašlja. Dodali bomo še to, da naj vsi, ki pri sebi opazijo kakšne znake bolezni ali sume, ne hodijo v naše salone,« je povedal Klemen Čaleta, direktor igralniške skupine Admiral Slovenija. »Jutri bomo v vse recepcije namestili prave dozirnike za razkuževanje rok. Naši zaposleni imajo od prejšnjega tedna tudi navodilo, da na vsake pol ure razkužijo vse igralne naprave,« je razložil.

Sogovornik je posebej pohvalil hiter odziv novogoriške občine, ki jih je danes zjutraj seznanila z vsemi potrebnimi informacijami. Omenil je še, da bodo tudi v prihodnje veliko pozornosti namenili komunikaciji z zaposlenimi in gosti. »Ne podcenjujemo razmer, a ljudi je treba nekoliko pomiriti, da ne bi bilo brezglavega preplaha,« je sklenil.


 

Portoroški hoteli ozaveščajo zaposlene in goste


»V resortu LifeClass Hotels & Spa razpolagamo z že uveljavljenimi programi za preprečevanje okužb, ki predvidevajo standarde čiščenja in dezinfekcije prostorov ter ravnanja z gosti, ki kažejo znake okužbe z različnimi virusi,« omenja predstavnica te portoroške hotelske verige Lana Švab. V obdobju respiratornih okužb in povečanega pojava obolelih za navadno gripo namreč vsako leto povečajo uporabo razkužilnih sredstev pri čiščenju prostorov, goste in osebje pa seznanjajo z nujnostjo higiene kašlja in drugimi postopki preprečevanja širjenja okužb.

Na podlagi priporočila NIJZ so poskrbeli za dodatna pisna priporočila za zaposlene in goste, ki so jih razobesili na vidna mesta, tudi v hotelske sobe. Prevedli so jih v pet jezikov. Povečali so tudi število dozirnikov tekočega razkužila za roke. V tem tednu bodo, v sodelovanju z območno epidemiološko službo, za njihove zaposlene organizirali še dve predavanji na temo preprečevanja in omejevanja širjenja virusnih okužb.

Podobno v portoroškem Hotelu Kempinski Palace, ki ga po premoru v začetku leta spet odpirajo marca, izobražujejo svoje zaposlene glede preventivnih ukrepov proti bolezni.


Jutri sestanek županov slovenske Istre


Zaradi izrednih ukrepov, ki jih je ob širjenju novega koronavirusa konec tedna sprejela sosednja Italija, se bodo na Mestni občini Koper na pobudo županov občin slovenske Istre jutri sestali predstavniki pristojnih zdravstvenih in drugih služb ter preverili postopke ravnanja ob morebitnem pojavu koronavirusa v slovenski Istri.

Namen sestanka je prevetriti obstoječe postopke, oceniti njihovo ustreznost in jih po potrebi dopolniti ter se dogovoriti o sprejetju preventivnih ukrepov po posameznih področjih delovanja, so sporočili z Mestne občine Koper.

V Kopru doslej še niso sprejeli dodatnih ukrepov. FOTO: Roman Šipić/Delo
V Kopru doslej še niso sprejeli dodatnih ukrepov. FOTO: Roman Šipić/Delo


»Za zdaj nismo sprejeli nobenih dodatnih ukrepov, prav tako nismo dobili novih navodil državnih služb,« je povedal Igor Rakar iz koprske službe za zaščito in reševanje. Jutri se bodo sestali župani vseh istrskih občin, Kopra, Izole, Pirana in Ankarana, s koprsko območno enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje, predstavniki zdravstvenih domov in civilne zaščite. Po sestanku je v torek ob 14. uri predvidena izjava za javnost. Trenutno ne ocenjujejo, da bi razmere zahtevale hitrejše ukrepanje.
 

Bodo uvedli karanteno za tiste, ki so smučali v Italiji?


V ankaranski ortopedski bolnišnici Valdoltra so po besedah pomočnice direktorja Lilijane Vouk-Grbac že ob pojavu večjega števila viroz omejili obiske na enega zdravega obiskovalca na bolnika na dan, bolnike, ki imajo znake virusnih obolenj, pa pošiljajo domov, enako navodilo imajo za zaposlene. »Nismo splošna bolnišnica, naše delo pa obsega predvsem načrtovane posege,« je pojasnila pomočnica direktorja.

»Trst je čez hrib, zato smo sprejeli nekaj preventivnih ukrepov tudi v naši bolnišnici. Poskrbeli smo za izolirni prostor za morebitne okužene, prav tako smo se odločili, da bomo obiske povsem prepovedali, medtem ko bodo operativne ambulante nemoteno delovale,« je po današnjem sestanku vodstva povedal Anže Mihelič iz ortopedske bolnišnice Valdoltra.  Kot je še dejal, čakajo jutrišnja nova navodila ministrstva za zdravje, predvsem kar se tiče tega, da bi začeli izolacijo ljudi, ki so se pred kratkim vrnili iz Italije. Med pravkar končanimi zimskimi počitnicami je tja med drugim odšlo tudi večje število slovenskih smučarjev.

V Splošni bolnišnici Izola v zvezi z ukrepi, ki so jih sprejeli za zaščito pred širjenjem okužbe koronavirusa, pojasnjujejo, da so zagotovili ustrezen izolacijski prostor v urgentnem centru, če bi se pojavil okužen pacient. »Do danes do 14. ure ni bilo nobenega suma na pojav koronavirusa v naši bolnišnici,« pove strokovni direktor Dušan Deisinger. Sicer upoštevajo navodila NIJZ, jutri pa bo na temo koronavirusa sestanek, ki ga sklicuje ministrstvo za zdravje, kjer pričakujejo nadaljnja navodila.  

Italijanski karabinjer in prebivalec območja blizu Milana, kjer je več mest v karanteni. FOTO: Miguel Medina/AFP
Italijanski karabinjer in prebivalec območja blizu Milana, kjer je več mest v karanteni. FOTO: Miguel Medina/AFP

 

Univerze čakajo na navodilo ministrstva


Na koprski Fakulteti za management Univerze na Primorskem so davi odpovedali nekaj predavanj. Fakulteta, ki jo obiskuje tudi nekaj Slovencev iz Italije, sicer normalno deluje, zaposleni pa upoštevajo priporočljive preventivne ukrepe, so za STA povedali na fakulteti.

»Vsi samostojni visokošolski šolski zavodi smo dobili sporočilo ministrstva za izobraževanje, da bomo splošne usmeritve glede preventive in ravnanja v zvezi s pojavnostjo širjenja koronavirusa dobili v popoldanskih urah,« je povedala Andreja Leban iz Univerze v Novi Gorici. Sami sicer do zdaj niso nikakor ukrepali.
 

Zaposleni v Luki z maskami in rokavicami


»V Luki Koper sledimo protokolu ukrepanja, ki je usklajen na nacionalni ravni. Ta predvideva natančne postopke v primeru pojava nalezljive bolezni na ladjah. V tem primeru prevzame vodenje postopka epidemiolog koprske izpostave NIJZ,« je povedal predstavnik družbe za stike z javnostjo Sebastjan Šik. Epidemiolog nato odloči, ali ladja lahko vpluje v pristanišče ter posreduje navodila vsem vpletenim v ladijskem prometu. V primeru suma na obolele za koronavirusom imajo stik s posadko ladje le zdravstveni delavci. Tisti zaposleni v Luki, ki prihajajo v stik z ladjami, so sicer opremljeni z zaščitnimi pripomočki, kot so maske in rokavice za enkratno uporabo.

Glede vpliva na poslovanje je v tem trenutku po njegovih besedah še nemogoče napovedati, v kolikšnem obsegu ga bodo občutili. »Morebitni upad pretovora, predvsem kontejnerjev pričakujemo v prihodnjih  dveh tednih, ko bodo k nam priplule ladje, ki so izplule z Daljnega vzhoda na vrhuncu krize na Kitajskem,« je dejal Šik.

Preberite še:

Komentarji: