Novoletni poslanici Pahorja in Cerarja

Predsednik države je ponosen na dosežke, predsednik vlade pa izpostavlja preizkušnje.
Objavljeno
31. december 2017 12.20
B. F. Ž., STA
B. F. Ž., STA

Ljubljana - Predsednik republike Borut Pahor je v novoletni poslanici izpostavil nekaj najbolj odmevnih slovenskih dosežkov, zaradi katerih smo lahko »eden na drugega in na našo domovino tudi ponosni«. Državljankam in državljanom je zaželel, da bi v prihodnjem letu storili nekaj takega, na kar bi lahko bili ponosni.

Kot je izpostavil, je Slovenija na vsem svetu najboljša za otroke in kot prva na svetu razglašena za zeleno državo. Skupina njenih znanstvenikov je prva v raziskovanju virusa zika, ima najboljši program za zdravje zob v šolah na svetu, v Sloveniji opravijo največ presaditev srca na milijon prebivalcev.

Slovenija ima v športu največ svetovnih in olimpijskih prvakov na število prebivalcev, ima najboljšo vrhunsko kuharico na svetu, ima absolutnega zmagovalca znanstvene olimpijade, najboljši dekliški zbor v Evropi, je nadaljeval in spomnil tudi, da je v zadnjih petih letih zmanjšala stopnjo brezposelnosti mladih več kot za polovico.

Ob tem Pahor opozarja, da vse ni dobro, toda »dobro je začelo končno spet zmagovati«. »Seveda ne smemo niti za hip spregledati številnih stisk in težav naših ljudi. Toda da jih bomo rešili, potrebujemo spodbudo. Navdih. Samozavest, da skupaj zmoremo. Optimizem. Ponos,« je poudaril.

Večer z brezdomci

Pahor bo danes poleg ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta, predsednika državnega zbora Milana Brgleza, varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer in ljubljanskega župana Zorana Jankovića obiskal študentski dom na ljubljanskem Taboru. Tam namreč društvo prostovoljcev zavetišča Vincencijeve zveze dobrote pripravlja silvestrovanje za brezdomce. Pogostili jih bodo z večerjo, jim pripravili družabni program s tombolo, ob polnoči pa bodo skupaj pričakali novo leto.

Prihaja leto preizkušenj

Predsednik vlade Miro Cerar je v novoletni poslanici poudaril, da je čas, v katerem živimo, nepotrpežljiv in od nas terja nenehne odgovore na vedno nove preizkušnje. Leto 2018 bo po njegovih besedah leto preizkušenj za politiko in za državljane, ki jim želi sodelovanja, spoštovanja in modrih odločitev.

Premier je v poslanici zapisal, da Slovenija danes - »ne naključno, ampak zaradi trdega dela, odrekanja in vizije«- piše nova poglavja v knjigi uspeha.

»Leto, ki se izteka je bilo za Slovenijo zelo uspešno. Napovedana nam je visoka, skoraj petodstotna gospodarska rast, stopnja brezposelnosti je vsak dan nižja in kar me najbolj veseli: od leta 2014 je službo v Sloveniji našlo 73.300 mladih. Slovenija je vnovič dom novih, tudi tujih investicij. Leto 2017 si bomo zapomnili tudi po dejstvu, da je arbitražno sodišče dokončno in v celoti določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško,« je naštel.

Leto 2018 bo po Cerarjevi oceni pomembno leto preizkušenj za politiko in za vse državljane. »A ob soočanju z novimi izzivi se moramo učiti iz naukov, ki jih ponuja preteklost in ohraniti trdo prigarane sadove sedanjega gospodarskega uspeha. S pridelanimi sadovi moramo gospodariti odgovorno, preudarno in na prvo mesto postaviti skupno dobrobit države,« je poudaril.

Skrb za sočloveka

Premier je opozoril, da ob tem ne smemo nikoli pozabiti na človeka: »Prepogosto hitimo mimo tistih, ki našo solidarnost najbolj potrebujejo. Zato vas v teh prazničnih časih pozivam: bodimo drug drugemu v prvi vrsti človek. Spoštujmo se in gradimo skupaj mostove sodelovanja. Zlahka se da zrušiti, kar je nekdo stežka in mukoma zgradil. Naj bo novo prihajajočo leto 2018 priložnost, da skupaj dokončamo začeto in zgradimo družbo prihodnosti, ki pozna nauke svoje zgodovine, a svoj pogled pogumno upira v jutrišnji dan.«

Državljankam in državljanom je zaželel, da praznične dni izkoristijo za tiste, ki jih imajo najraje, hkrati pa jih pozval, da ne pozabijo na tiste, ki so osamljeni, bolni in vse ostale, ki potrebujejo našo pomoč. Z dobrimi željami se je obrnil tudi k Slovenkam in Slovencem zunaj meja Slovenije ter k slovenskim vojakom in policistom na misijah v tujini.