Novomeška bolnišnica tretje leto brez izgube

Sanacija uspešna, veliko denarja namenjajo za naložbe
Fotografija: Novomeška bolnišnica je ena od 15 bolnišnic, ki so potrebovale sanacijo. Foto Simona Fajfar
Odpri galerijo
Novomeška bolnišnica je ena od 15 bolnišnic, ki so potrebovale sanacijo. Foto Simona Fajfar

Novo mesto – Splošna bolnišnica Novo mesto, ki je naša četrta največja bolnišnica po velikosti in je od leta 2016 v sanaciji, je minulo leto zaključila pozitivno. Lani so zabeležili 1,25 milijona evrov dobička in s tem trikrat presegli primerljiv predlanski izid. »To je že tretje leto s pozitivnim poslovanjem,« pravi Milena Kramar Zupan, direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto.

»To je že tretje leto s pozitivnim poslovanjem,« pravi Milena Kramar Zupan, direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto. Foto Simona Fajfar
»To je že tretje leto s pozitivnim poslovanjem,« pravi Milena Kramar Zupan, direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto. Foto Simona Fajfar


V novomeški bolnišnici so imeli lani 69,6 milijonov evrov prihodkov, kar je v primerjavi s predlani dobrih osem odstotkov več. Od decembra 2017 so – tako kot še 14 bolnišnic po Sloveniji  - v sanaciji, ki kaže pozitivne rezultate. »Sanacije ne izvajamo z varčevanjem, ampak s povečevanjem prihodkov in z uvajanjem novih zdravstvenih dejavnosti,« pravi direktorica druge največje splošne bolnišnice v državi.

Imajo še približno poldrugi milijon evrov bremen iz preteklosti, ki jih nameravajo pokriti letos in prihodnje leto, ko naj bi sanacijo tudi končali.

Lani so za naložbe namenili 8,9 milijona evrov in med drugim odprli nov Center za intenzivno medicino, ki je najsodobnejši v Sloveniji, in Center za endoskopijo. Letos bodo investirali podoben znesek. Načrtujejo tehnološko posodobitev radiologije, prenovo dializnega centra, nakup sodobnih ultrazvočnih naprav za kardiologijo, pediatrijo in nevrologijo ter novih operacijskih stolpov. Zgradili bodo nov oddelek za kardiologijo, prenovili oddelek za pediatrijo, avtomatizirali sušilno linijo v pralnici, energetsko sanirali kuhinjo, pralnico in upravno stavbo ter začeli prvi del prenove stare interne bolnišnice.



Bolnišnica, ki pokriva območje jugovzhodne Slovenije z okoli 140.000 prebivalci, ima nekaj manj kot 400 ležišč. Lani so obravnavali nekaj manj kot 23.000 bolnikov oz. skoraj pet odstotkov več kot predlani, sprejeli pa so jih nekaj manj kot 21.000. Ležalna doba, ki je kazalec uspešnosti obravnave pacienta, je nižja od državnega povprečja in je lani znašala 4,88 dneva.

Na koronavirus so pripravljeni, pravijo. Foto Simona Fajfar
Na koronavirus so pripravljeni, pravijo. Foto Simona Fajfar


Milena Kramar Zupan izpostavlja dvig strokovne ravni bolnišnice, kjer še posebej izstopa ortopedija: »Naredili smo prvo endoprotezo kolena v enodnevni bolnišnici, opravili prvo nizko invazivno »inlay« preplastitev kolenskega sklepa, prvo operacijo endoproteze kolka v 24-urni hospitalni obravnavi. Vsako leto povečujemo število operativnih posegov in lani smo postali tretja bolnišnica v Sloveniji po opravljenih operacijah endoprotez kolka in kolena.«

Komentarji: