Mejni prehodi se bodo odpirali postopoma

Hrvaška je edina sosednja država kamor državljani Slovenije, razen dnevnih migrantov, lahko potujejo, priporočljivo pa je s seboj vzeti dokazila. 
Fotografija: Policijska in zdravstvena kontrola na mejnem prehodu Vrtojba, 13. 3. 2020. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Policijska in zdravstvena kontrola na mejnem prehodu Vrtojba, 13. 3. 2020. FOTO: Voranc Vogel

Vladni govorec Jelko Kacin je poudaril, da bo odpiranje meja potekalo postopoma. Prenovljeni odlok vlade daje pravico, da mejni organi državljane Evropske unije na meji zavrnejo, če v Sloveniji nimajo prijavljenega prebivališča. Odlok bo prevoznikom omogočal, da nemoteno izvajajo mednarodni promet, ne glede na državljanstvo. 

Melita Močnik. FOTO: Račič Blaž
Melita Močnik. FOTO: Račič Blaž
Vodja sektorja mejne policije v upravi uniformirane policije na generalni policijski upravi Melita Močnik je dejala, da je prehajanje meja dovoljeno le na določenih kontrolnih točkah, katerih delovanje je usklajeno s sosednjimi državami. Dopuščeno je prehajanje lastnikov zemljišč v sosednji državi. Močnikova svetuje vsem, ki potujejo na Hrvaško, naj imajo pri sebi ustrezna potrdila, ki izkazujejo razlog potovanja, denimo potrdila o lastništvu nepremičnin, plovil ali rezervacijo turistične namestitve. V druge države, razen dnevnim migrantom, trenutno ni mogoče potovati. Po vrnitvi iz Hrvaške, ki je trenutno edina sosednja država kamor državljani Slovenije lahk potujejo kot turisti, ne bo treba v karanteno. 

Za državljane Slovenije ni posebnih omejitev pri prehodih meje, tudi če prebivališča v Sloveniji nimajo. Državljani EU, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v Sloveniji so z državljani Slovenije izenačeni. Državljani tretjih držav morajo na šengenski meji izkazati nujnost svojega potovanja, preverja pa se tudi njihovo zdravje. Vstopajo lahko tisti, ki imajo nujne družinske razmere, bivališče v Sloveniji, prevozniki in drugi gospodarski razlogi. Seznama držav, kateri državljani lahko potujejo v Slovenijo, zaenkrat še ni. 

Na Brniku potekajo priprave na prve potniške lete iz tujine. 

Včeraj novih okužb niso potrdili, prav tako zaradi virusa v zadnjem dnevu nihče ni umrl.


 

Preberite še:

Komentarji: