NSi: Evropskega komisarja naj predlagajo novoizvoljeni slovenski evroposlanci

Demokratični deficit v postopku bi presekali tako, da bi večjo odgovornost predali evropskim poslancem in posredno tudi volivcem.

Objavljeno
09. maj 2019 11.23
Posodobljeno
09. maj 2019 12.40
V NSi si prizadevajo, da bi na novega komisarja vplivali poslanci, ki bodo izvoljeni na majskih evropskih volitvah. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Ljubljana – Evropski komisar iz Slovenije ni stvar levice ali desnice, ampak je v Bruslju ogledalo celotne Slovenije, so prepričani v Novi Sloveniji. Zato predlagajo, da bi kandidata morala podpreti večina novoizvoljenih domačih evropskih poslancev, vlada pa bi nato o imenu odločala na svoji seji. Posredno bi tako nanj vplivali prav volivci.

Spisali so predlog spremembe zakona o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah EU, ki ga bodo še danes vložili v državni zbor, kasneje ga bodo predstavili drugim poslanskim skupinam. »Ljudje bodo odločali o tem, kdo je kompetenten, da nas zastopa v evropskem parlamentu. Lahko bi imeli tudi več besede pri tem, kdo bo slovenski komisar,« razmišlja poslanka Ljudmila Novak, nosilka liste NSi na evropskih volitvah.

Ob pomislekih, da bi novi način izbiranja utegnil korenito podaljšati postopek, pravi, da bo imelo pet poslancev do oktobra oziroma novembra dovolj časa, da se poenotijo okrog kandidata. Navsezadnje bi ga lahko izbrali tudi med seboj.

Poslanski kolega Jožef Horvat, ki se prav tako poteguje za sedež evropskega poslanca, meni, da čas ne bi smel biti problem, in je dejal, da se evropska komisija marsikdaj sestavi celo hitreje kot nacionalne vlade.

Evropskega komisarja po državah izbirajo različno, ponekod so bolj vključeni nacionalni parlamenti, drugod bolj evropski poslanci, je še dodal.
 

Zapolniti pravne praznine, omejiti moč strank


Ljudmila Novak je spomnila na velike težave, ki so jih različne koalicije imele v preteklosti z izbiranjem kandidata, saj so se med strankami vneli boji. Jožef Horvat je po prejšnjih evropskih volitvah pisal tedanji premierki Alenki Bratušek, naj predstavi, kakšna je formalna pot izbiranja domačega komisarja, a ostal brez odgovora. Že takrat so v stranki predlagali, da bi na izbor slovenskega komisarja vplival tudi volilni rezultat na evropskih volitvah.

Prepričani so, da obstoječi postopek ni bil primeren, saj je puščal ogromno prostora za različne oblike političnih in strankarskih dogovarjanj ter kot tak ni dosegal minimalnih demokratičnih standardov.

V Delu smo pripravili intervjuje z nosilci list za evropske volitve, spraševali smo jih tudi o tem, na kakšen način izbrati slovenskega komisarja. Kandidat SDS je pogovor zavrnil, zato smo ga nadomestili s Francem Bogovičem, ki kandidira na skupni listi SDS in SLS.

Angelika Mlinar (SAB):
Države imajo izbiro evropskega komisarja različno urejeno. Klasični pristop je, da odloči vlada in imenuje le eno osebo. Kot liberalka menim, da bi morali spoštovati demokratičen proces – vlada bi imenovala tri osebe, od tega vsaj eno žensko, če ne dve – v državnem zboru pa bi se po zaslišanju po vzoru evropskega parlamenta odločilo za kandidata. Moja drža glede dogajanja z Alenko Bratušek pa je bila jasna, v bistvu so jo lastni ljudje onemogočili.

Gregor Perič (SMC):
Ni ključno, da komisar kandidira na volitvah, saj tudi ministrov ne izbiramo na podlagi tega merila. Nekdo je lahko poslanec in postane minister, številne pa poiščemo zunaj tega nabora in ne vem, zakaj enako ne bi veljalo za komisarja. Proces sicer ni natančneje definiran, o komisarju z večino odloči vlada. Znotraj vlade bo potreben dogovor, koga podpreti, a za to je še prekmalu. Moj favorit je Violeta Bulc.

Ljudmila Novak (NSi):
Vsekakor bi morala obstajati merila za izbor. Poleg politične podpore, znanja in izkušenj mora oseba biti sposobna dialoga ter zastopati tudi slovenske interese, čeprav je komisarjeva naloga v prvi vrsti zastopati stališča EU kot celote. Prav bi bilo, da bi bil posredno izvoljen od ljudi. Kandidati na volitvah dobimo podporo volivcev, medtem ko je komisar izvoljen na predlog vlade. Volilni rezultat bi do neke mere morali upoštevati, postopki doma pa bi morali biti bolj natančno opredeljeni.

Tanja Fajon (SD):
Prav je, da gre kandidat čez volitve, ker s tem javnosti ponudi svoj program, volivci pa imajo pravico povedati, kdo bo njihov komisar. Njegove izbire ne smemo prepustiti naključju. Do zdaj še noben slovenski komisar ni kandidiral na volitvah in to prakso bi morali končati, saj ima komisar izjemno moč. Dobro je, da mu jo, tako kot poslanski mandat, s svojimi glasovi zaupajo ljudje.

Violeta Tomić (Levica):
Komisarje bi morali predlagati nacionalni parlamenti, imenovati pa bi jih moral evropski parlament. Če hočemo demokratizirati evropsko komisijo, je nedopustno, da predsednik evropske komisije izbira komisarje. Evropski parlament bi moral imeti možnost, da jih imenuje in tudi odpokliče.

V pogovoru za zadnjo Sobotno prilogo je premier Marjan Šarec na vprašanje, ali bo pri imenovanju komisarja upošteval dosežen rezultat na evropskih volitvah, dejal, da ne vidi povezave s tem. »Nekateri bi seveda radi, da bi ga, ampak v končni fazi bomo videli, kako bomo izbrali.«