Aleš Rozman: Od zajezitve koronavirusa v domovih za ostarele je odvisno, kakšen bo potek epidemije

Kdaj bo vrh epidemije je odvisno predvsem od nas samih in doslednem upoštevanju ukrepov, je dejal direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik.
Fotografija: V ponedeljek in danes so skupaj umrli štirje bolniki s covidom-19, vsaj eden od njih na Golniku, je dopoldan sporočil uradni govorec vlade Jelko Kacin. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
V ponedeljek in danes so skupaj umrli štirje bolniki s covidom-19, vsaj eden od njih na Golniku, je dopoldan sporočil uradni govorec vlade Jelko Kacin. FOTO: Dejan Javornik

Vladna ekipa je dopoldan nadaljevala s predstavitvijo mega protikoronskega paketa, na kateri je minister za kulturo Vasko Simoniti med drugim dejal, da bo pomoč zagotovljena tudi samozaposlenim in medijem in da bomo breme zaradi epidemije prenašali vsi

Okužba s koronavirusom je bila do zdaj usodna za 15 ljudi, okuženi sta 802 osebi. Doslej so sicer testirali 22.474 oseb, samo včeraj 1125. V zadnjih štiriindvajsetih urah je bilo pozitivnih 46 oseb.

O aktualnem stanju in dogajanju v zvezi z boleznijo covid-19 pa je ob 17. uri poleg vladnega govorca Jelka Kacina spregovoril tudi direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman.



Rozman je dejal, da je v Sloveniji širjenje epidemije predvsem institucionalni problem, saj so tam na majhnem prostoru številni ljudje, ki se gibljejo na malem prostoru. V domovih za ostarele pa je tudi populacija, ki je za okužbo z virusom sars-cov-2 najbolj dovzetna. »Ker se bojimo, da bi ta populacija povsem zapolnila zdravstvene kapacitete, smo se povezali: torej lokalno in z bolnišnicami.«

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

 

Najprej v domove, kjer je okužb največ


Odločili so se, da osebje oziroma strokovnjaki hodijo v domove in se vse rešuje tam, kjer so okužbe bolj pogoste. Rozman je pojasnil, da so že oblikovali skupine strokovnjakov, povezujejo se tudi z vodstvom domov.

Najprej se bodo osredotočili na tiste domove, kjer je okužb največ, na podlagi izkušenj in opazovanja poteka okužbe bodo poskušali preprečiti, da tam, kjer okužb še ni, do njih tudi ne bi prišlo.

»V domovih je tisto bojišče, kjer se bije bitka, od tega je odvisno, kako se bo epidemija širila oziroma potekala.«

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


Pojasnil je, da so ukrepi stopenjski glede na število okuženih in poteka epidemije. Odgovoril je, da je testiranje na covid-19 usmerjeno, kar pomeni, da je bolj smiselno testirati tiste, ki že imajo blage simptome okužbe.

Na vprašanje glede vrha epidemije pa je Rozman odgovoril, da je to odvisno predvsem od posameznikov: kako vestni bomo pri upoštevanju ukrepov. Pravi, da so napovedi glede vrha epidemije različne, da pa je želja vseh, da gremo čim prej čez najhujše in nato v novih pogojih zaženemo gospodarstvo, kakor tudi, da je smrtnih žrtev čim manj.



...
...

 

Kitajski lastnik Gorenja Hisense pomagal pri nakupu medicinskih ventilatorjev


Vladni govorec Jelko Kacin je nanizal nekaj pozitivnih podatkov, in sicer glede prejema dodatnih 86 respiratorjev v zadnjih petih dnevih. Od teh jih je 26 prišlo v Celje, nato deset v UKC Maribor in v ponedeljek dodatnih deset v UKC Ljubljana, danes pa še dodatnih 46 za širšo uporabo. »Pričakujemo jih še več, mnogo več, zato lahko zdaj res bolje dihamo,« je dejal. Pri dobavi respiratorjev se je zahvalil kitajskemu lastniku veljenjska Gorenja Hisensu.



Pojasnil je, da je bila zaradi urejanja začasnih bivališč gneča na upravnih enotah, zato sta ministrstvi omogočili, da lahko vlogo brez digitalnega potrdila oddajo elektronsko na e-portalu. Pozval je, da državljani fizično ne hodijo na upravne enote, saj tudi te delujejo z omejenim obsegom. Povedal je tudi, da so iz Pošte Slovenije sporočili, da danes niso zaznali pretirane gneče, ob čemer je pohvalil upokojence za upoštevanje ukrepov.
 

Pravočasna razselitev je najbolj učinkovit pristop


Kacin je glede domov za ostarele pojasnil, da bodo za vsak dom posebej pripravili ukrep. Primer doma ostarelih v Metliki je namreč pokazal, da je pravočasna razselitev najbolj učinkovit pristop, med tem ko je dom v Šmarju pri Jelšah primer, kaj se zgodi, če se tega ne upošteva. V domu v Šmarju je okuženih že četrtina stanovalcev.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

 

Preberite še:

Komentarji: