Jelko Kacin: Vdori okužb v domove za starejše nas izredno skrbijo

Vodstvo Doma starejših Rakičan skrbi predvsem širjenje okužb v matični enoti doma.
Fotografija: SmrtiCovid19
Odpri galerijo
SmrtiCovid19

Stanje glede širjenja novega koronavirusa v Sloveniji ostaja resno. V ponedeljek je umrlo največ oseb s covidom-19 v enem dnevu – 45. Prav tako je bilo pozitivnih 26 odstotkov opravljenih testov. Številne bolnišnice nimajo več prostora za sprejemanje oseb s covidom-19, okužba pa je doslej našla pot v 90 od 99 domov za starejše občane s skupno centralno upravo. 

image_alt
Čez deset dni bo vrhunec okužb in smrti


Število okužb med stanovalci domov se je v zadnjem dnevu povečalo za 145, aktivno okuženih pa je trenutno 1962 stanovalcev, je sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Med zaposlenimi je aktivno okuženih 797 oseb. »Vdori okužb v domove za starejše nas izredno skrbijo, saj gre za v vdore virusa v družbeno skupino, ki je najbolj ranljiva in pri kateri se oboleli pogosteje soočajo s težjim potekom bolezni,« je povedal Kacin in dodal, da je v starostni skupini od 85 let tudi največ smrtnih primerov (več kot polovica). 
 

Skrbi jih širjenje okužbe v matični enoti Rakičan


O stanju v Domu starejših Rakičan je spregovoril njegov direktor Zoran Hoblaj. S prvo okužbo so se v domu soočili v spomladanskih mesecih, a je bila osamljena, stanovalka je ostala v UKC Maribor. Okužbe beležijo v treh enotah doma, trenutno imajo skupno 84 okuženih. Širjenje okužb so uspešno zamejili v enoti v Murski Soboti, v enoti Elizabeta pa je okuženih 28 stanovalcev in pet zaposlenih. Število okuženih pada, v petek jih je bilo 50, danes 33, je komentiral Hoblaj. 

Še posebej jih skrbi širjenje okužb v matični enoti Rakičan, kjer se sicer prvi okuženi zaposleni in stanovalci že vračajo iz izolacije. Stanovalci lahko s sorodniki komunicirajo prek telefona in videokonference. Tudi v rdečih conah nameščajo televizije, da obolelim stanovalcem čas mineva hitreje.  

Hoblaj je izpostavil še, da si zaposleni zaslužijo dodatke za delo med epidemijo, med drugim delajo 12-urne izmene, in povedal, da služba enote pomoči na domu poteka nemoteno.

Prenos videokonference je dostopen na tej povezavi


Otroci in mladostniki: pomemben je pogovor o epidemiji


Kako bodo aktualne razmere vplivale na nadaljnje življenje otrok in mladostnikov, še ni raziskano, je povedala psihologinja dr. Mojca Juriševič (ljubljanska Pedagoška fakulteta) in dodala, da odraščajoči potrebujejo občutek varnosti, povezanosti z drugimi in občutek, da zmorejo.

Otroci in mladostniki pogrešajo šolski vsakdan, zato je, tako dr. Mojca Juriševič, pomembno, da se odrasli z njimi pogovarjajo o epidemiji in da se ne pretvarjajo, da je vse normalno. Ključno je tudi ohranjanje rutine, kot jo narekuje vrtčevski oziroma šolski vsakdan, ter čas za igro in stike z vrstniki.

Šolske klopi samevajo od oktobra. FOTO: Leon Vidic/Delo
Šolske klopi samevajo od oktobra. FOTO: Leon Vidic/Delo

Preberite še:

Komentarji: