O vetrnicah le v krajevni skupnosti Senožeče

V zadnjih tednih pa so tudi zagovorniki vetrnic na Senožeškem oblikovali civilno iniciativo Za.

Objavljeno
09. april 2014 22.13
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Divača – Volivci krajevne skupnosti Senožeče bodo o vetrnicah na svojem območju odločali na posvetovalnem referendumu 25. maja.

»Ali ste za to, da se na območju krajevne skupnosti Senožeče v prostor umešča vetrne elektrarne?« se bo glasilo referendumsko vprašanje, na katerega bo z da ali ne odgovarjalo približno 800 volivcev iz vasi Senožeče, Dolenja vas, Laže, Gabrče, Potoče, Otošče in Senadole. Župan Divače Drago Božac bo referendum razpisal 18. aprila.

Ocenil je, da je treba po mnenju o vetrnicah vprašati najprej tiste, ki živijo na območju, kjer naj bi Vepa postavila do 40 vetrnic, in ki so vplive prve vetrnice, postavljene pri Dolenji vasi, že občutili.

Ostali bi se v vetrnice manj poglobili, menijo nasprotniki. Divaški občinski svetniki so z večino glasov včeraj županov predlog potrdili in tako zavrnili predloga, naj se izvede referendum na ravni občine Divača oziroma naj o referendumu odloča občinski svet v novem mandatu.

Vzdušje v teh vaseh je napeto. Nasprotniki posega so kmalu po lanski julijski prvi javni predstavitvi projekta vetrnega parka Vepa, ki ga država umešča s postopkom sprejema državnega prostorskega načrta, ustanovili civilno iniciativo za zaščito Senožeških brd in za svojo peticijo proti zbrali 347 podpisov. V zadnjih tednih pa so tudi zagovorniki vetrnic na Senožeškem oblikovali civilno iniciativo Za, za svoje argumente pa so zbrali 258 podpisov drugih sokrajanov.

Izidi posvetovalnega referenduma za državo, ki podpira državni prostorski načrt za park Vepa, ne bodo zavezujoči, bodo pa, tako župan Drago Božac, v KS in občinsko upravo prinesli določeno olajšanje: »Če vetrnice bodo, se bomo morali z njimi sprijazniti in si zagotoviti veliko vpliva, če jih ne bo, pa bo to le problem tistih, ki si jih želijo imeti.«