O vinjetah tudi Evropska komisija

Avstrijski poslanec v Evropskem parlamentu Jörg Leichtfried upa, da za avstrijske državljane sistem vinjet na slovenskih avtocestah ne bo veljal. Odločitev o tem pogojuje s podporo novemu evropskemu komisarju iz Italije.
Objavljeno
21. maj 2008 20.56
Vlada napoveduje, da bodo vinjete povečale pretočnost prometa na slovenskih cestah
Strasbourg - Avstrijski poslanec v Evropskem parlamentu Jörg Leichtfried, predstavnik politične skupine socialistov, še vedno upa, da za avstrijske državljane ne bo veljal sistem vinjet na slovenskih avtocestah. Odločitev o tem celo pogojuje s podporo novemu evropskemu komisarju iz Italije.

Leichtfried je že pred mesecem dni ostro kritiziral načrtovano uvedbo vinjet na slovenskih avtocestah, ker naj bi te nesorazmerno obremenile tranzitne potnike in turiste.

V današnjem pogovoru za avstrijske medije je poslanec potrdil, da je o zadevi obvestil Evropsko komisijo in od nje zahteval, da preveri, ali je slovenska uvedba vinjet diskriminatorna do državljanov EU. Pri tem računa, da mu bo komisija odgovorila še pred zaslišanjem novega evropskega komisarja za promet Antonia Tajanija v Evropskem parlamentu, napovedanim za 16. junij. Podpora komisarju bo odvisna od "pozitivne odločitve v dobro turistov EU", je zatrdil.

"Po mojem mnenju obstaja možnost, da takšen sistem cestninjenja ne bo veljal za avstrijske turiste," je dejal Leichtfried. Pojasnil je, da bo preprosto potovanje skozi Slovenijo po novem petkrat dražje kot prej, kar je "diskriminatorno in jasno v nasprotju z evropskimi načeli".

Slovenija bo s 1. julijem uvedla vinjete za osebna vozila, medtem ko bo za tovorni promet še naprej v veljavi dosedanje plačevanje cestnin glede na prevoženo razdaljo. Letos bo mogoče kupiti le polletno vinjeto, ki bo stala 35 evrov, naslednje leto pa tudi enoletno vinjeto za 55 evrov.

Lenarčič: Uvedba vinjet začasen ukrep

Na to dejstvo je danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu opozoril tudi evropski poslanec iz Avstrije Reinhard Rack (EPP-ED), ki je slovenskega državnega sekretarja Janeza Lenarčiča vprašal, kako komentira ravnanje Slovenije. Lenarčič je pojasnil, da na zasedanju zastopa Svet EU, ki ni pristojen za odgovor na to vprašanje. Dodal je, da je uvedba vinjet v Sloveniji začasen ukrep do uveljavitve satelitskega cestninjenja in da so to potrdile tudi pristojne evropske institucije, ki so ugotovile, da ne gre za diskriminacijo.

Evropska komisija je leta 1996 od Avstrije prav zaradi turistov zahtevala uvedbo mesečnih in tedenskih vinjet.