Na KPK v zadevi Pivec potrdili resen sum kršitev zakona

Komisija za preprečevanje korupcije je uvedla preiskavo, ki so jo razširili na več oseb, različne dogodke in različne kršitve.
Fotografija: Aleksandra Pivec FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Aleksandra Pivec FOTO: Jure Eržen/Delo

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v zadevi Pivec potrdila resen sum kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, zaradi česar je senat KPK sprejel odločitev, da se uvede preiskava. To so razširili na več oseb, različne dogodke in različne kršitve, je povedal predsednik KPK Robert Šumi in poudaril, da sama uvedba preiskave ne prejudicira dokončnih ugotovitev. Obstoj kršitev je treba dokazati.

KPK je predstavil dosedanje ugotovitve predhodnega preizkusa v zadevi, povezani s predsednico Desusa in kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec. Ta se je z očitki javnosti soočila zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila prenočitev na Krasu in v Izoli, kjer je prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem.

Predsednik KPK je opomnil, da ne gre za osamljen primer oziroma da so v zadnjem času prejeli še nekatere druge prijave, ki kažejo na sum kršitev identičnih določb zakona o integriteti. »Tudi te bomo obravnavali na popolnoma enak način kot primer, o katerem govorimo sedaj,« je zagotovil.

Predsednik KPK Robert Šumi ni želel razkriti števila obravnavanih oseb. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Predsednik KPK Robert Šumi ni želel razkriti števila obravnavanih oseb. FOTO: Voranc Vogel/Delo

 

Kakšni so sumi, je ostalo neznano


O tem, za sume kršitve katerih členov gre, Šumi ni želel govoriti, saj obravnavane osebe o uvedbi preiskave še niso bile obveščene. Prav tako ni hotel razkriti števila obravnavanih. Z njimi pa v fazi predhodnega preizkusa še niso opravljali pogovorov. Prav tako ni želel ugibati, koliko časa bi lahko preiskava trajala, je pa potrdil, da je obravnava prednostna.

Potrdil je tudi, da je postopek pred komisijo glede projekta SRIPT, v katerem se je Pivčeva morala soočiti z očitki o domnevnih nepravilnostih pri projektu Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem, zaključen. »Uveden je bil tudi prekrškovni postopek, ki je ravno tako pravnomočen,« je potrdil, a podrobnosti ni navajal.

Albert Nabernik iz KPK je podrobneje pojasnil postopek ugotavljanja morebitnih kršitev na komisiji. Predhodni preizkus je po njegovih besedah prvi korak po tem, ko prejmejo prijavo, pri čemer gre lahko za en stavek ali celotno dokumentacijo. Če so za zadevo pristojni, očitke preverijo, in če na podlagi zbranih podatkov ugotovijo, da imajo podlago za resen sum kršitve iz njihove pristojnosti, potem preidejo v fazo preiskave.

O tem obvestijo preiskovanca, nato pa celovito raziščejo dejansko stanje in vse okoliščine. »Namen preiskave je, da se očitki potrdijo ali ovržejo,« je pojasnil. Če kršitev iz njihove pristojnosti potrdijo, zadevo po njegovih besedah zaključijo ali z ugotovitvami v konkretnem primeru ali pa z načelnim mnenjem.
 

Pivčeva očitke zanikala


Ministrica je očitke zanikala. Zatrdila je, da nikoli ni in ne bo izkoriščala položaja ministrice za koristi sebe ali svojih bližnjih. Poudarila je, da nikoli od nikogar ne bo sprejela ničesar, »zaradi česar bi samo slabo spala, kaj šele izkoriščala svoj položaj«.



Vendar pa njeno ravnanje očitno ni zmotilo le opozicije, del katere je zahteval tudi odstop Pivčeve s položaja kmetijske ministrice, pač pa tudi del njene stranke, na čelu s poslansko skupino. Svet stranke je Pivčevi v torek zato izglasoval nezaupnico, a za zdaj ostaja predsednica Desusa, saj želijo razčistiti nejasnosti glede glasovanja o njeni razrešitvi.

Na KPK so konec julija pojasnili, da bo komisija preverjala sume vseh morebitnih kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Glede obiska v Izoli so tedaj navedli, da glede na objave v medijih v tem trenutku ni mogoče govoriti o kršitvah v zvezi z določbami omenjenega zakona, kar se tiče nasprotja interesov.



Franc Jurša. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Franc Jurša. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Preberite še:

Komentarji: