O zgodnjih simptomih demence

Alzheimer cafeji: V Domžalah jutri srečanje skupine za samopomoč svojcev obolelih
Objavljeno
12. februar 2019 07.00
Posodobljeno
12. februar 2019 07.00
Če demenco pravočasno odkrijemo, je mogoče upočasniti razvoj simptomov. Foto Uroš Hočevar
Ljubljana – Strokovno združenje Spominčica, ki zagotavlja strokovno in učinkovito pomoč osebam z demenco, njihovim svojcem in skrbnikom, prireja ta teden v Idriji, Kranju, Domžalah in Ljubljani alzheimer cafeje, srečanja s strokovnimi predavanji.

Demenca je skupek simptomov, ki so posledica bolezni možganov in zmanjšujejo miselne sposobnosti. Najpogosteje so to motnje spomina in orientacije, spremembe razpoloženja in vedenja, težave pri pisanju in govorjenju ter zmedenost in depresija.


Pomembni sta komunikacija in pravočasna diagnoza


Če jo odkrijemo pravočasno, je mogoče upočasniti razvoj simptomov in s pravilnim pristopom zagotoviti boljšo kvaliteto življenja. Zato je zelo pomembno, da se naučimo prepoznati prve simptome te vse bolj pogoste bolezni sodobnega časa.

Danes ob 17. uri bo v okviru alzheimer cafeja v idrijskem domu upokojencev o komunikaciji z osebami z demenco spregovorila medicinska sestra Tonica Golobič z ljubljanske psihiatrične klinike.

Na jutrišnjem alzheimer cafeju v Kranju, ta bo ob 10. uri v društvu kmečkih žena, v sejni sobi kmetijsko-gozdarske zadruge Sloga, bo o prepoznavanju demence in pomenu pravočasne diagnoze govorila sodelavka Spominčice, biopsihologinja Tanja Grad.


Srečanje skupine za samopomoč svojcev


Jutri ob 17. uri bo v domžalskem domu upokojencev že drugo srečanje skupine za samopomoč svojcev oseb, obolelih za demenco. Pogovor bo povezovala sodelavka Spominčice, sociologinja Matejka Šmit.

V četrtek, na valentinovo, bo v novih prostorih Spominčice v Ljubljani, na Luize Pesjakove ulici 9, ob 17. uri alzheimer cafe Razmigajmo možgane, z igranjem miselnih iger in ustvarjalnic.

Ta dan ob 18. uri bo alzheimer cafe tudi v kavarni Vej’ca v domžalskem domu upokojencev, na temo Ravnovesje na visokih petah, z gostjo srečanja Slavico Biderman, pogovor pa bo vodila Cveta Zalokar.