Počitnice prinašajo gnečo na cestah, začetek tedna v znamenju dežja in nizkih temperatur

Močno povečan promet bo na Primorki in mejnih prehodih s Hrvaško. Začetek prihodnjega tedna bo oblačen, več sonca bo od torka naprej.

Objavljeno
25. april 2019 14.50
Posodobljeno
10. december 2019 22.23
Konec tedna in začetek prvomajskih počitnic se bosta poznala tudi na cestah in mejnih prehodih. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Be. B.
Be. B.
Pred nami so praznični konec tedna in prvomajske počitnice, ki s seboj prinašajo tudi povečan promet. Kot opozarja Dars bo med 26. aprilom in 6. majem na slovenskih cestah močno povečan promet na primorski avtocesti v obe smeri ter na mejnih prehodih s Hrvaško: na Gruškovju, Obrežju, Jelšanah in Sečovljah. Največ prometa proti Hrvaški pričakujejo že jutri in v soboto, v nasprotni smeri pa v sredo, na praznik dela, in prihodnjo nedeljo, 5. maja.

V Italiji je danes praznik, jutri pa konec počitnic, zato jutri pričakujejo več tovornega prometna med Italijo in Madžarsko ter med Italijo in Hrvaško.
 

Kako kaže vremenska napoved


Danes popoldne je ponekod lahko nekaj dežnih kapelj, jutri zjutraj in dopoldne bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, drugod bo še delno jasno. Popoldne in zvečer se bo od zahoda tudi drugod pooblačilo, krajevne padavine, deloma nevihte, se bodo počasi širile proti vzhodu, napoveduje Arso.

V ponedeljek bodo naši kraji pod vplivom plitvega ciklonskega območja in razmeroma hladnega zraka v višinah. Ta proces se bo v torek že umikal proti vzhodu. Od srede do sobote ne kaže na kakšen izrazitejši vremenski proces, bo pa zaradi hladnejšega zraka v višinah in nekoliko bolj sončnega vremena ozračje nestabilno.

V ponedeljek bo oblačno in hladno vreme, občasno bo deževalo. Od torka do sobote bo več sonca, predvsem popoldne bodo nastajale krajevne plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 20 stopinj Celzija.

Predvidena dela:
Vipavska hitra cesta: Od jutri zvečer do maja zgodaj zjutraj bo zaradi sanacije objektov ob zaključku garancijske dobe neprekinjeno zaprta hitra cesta H4 med razcepom Nanos in Vipavo proti Novi Gorici, promet bo urejen po vzporedni regionalni cesti Razdrto–Vipava.

Štajerska avtocesta: Na delu odseka avtoceste A1 med Vranskim in Šentrupertom je promet v razdalji približno pet kilometrov urejen po dveh zoženih pasovih v obeh smereh zaradi del v sklopu odstranjevanja tamkajšnje cestninske postaje, ki so združena z obnovo približno štirih kilometrov vozišča v obeh smereh. Takšna prometna ureditev bo trajala predvidoma do 6. maja.

Primorska avtocesta: Na odseku avtoceste A1 med Uncem in Postojno bo promet na območju viadukta Ravbarkomanda predvidoma do sredine junija potekal po dveh zoženih pasovih v obe smeri vožnje.

Gorenjska avtocesta: V noči s sobote na nedeljo (27. in 28. april 2019) bo med 20. in 5. uro promet skozi predor Karavanke zaradi vzdrževalnih del urejen izmenično enosmerno.

Dolenjska avtocesta: Do predvidoma sredine junija bo promet na delu odseka avtoceste A2 med Dobruško vasjo in Brežicami zaradi obnove vozišča v obeh smereh in odstranitve cestninske postaje potekal po polovici avtoceste dvosmerno, po enem pasu v vsako smer.

Pomurska avtocesta: Na odseku avtoceste A5 med Mariborom in Lenartom bosta v pokritem vkopu Močna izmenično zaprta vozni in prehitevalni pas zaradi vzdrževalnih del. Takšna ureditev bo v sredo, 8. maja, v dopoldanskem času v smeri proti Lendavi in v četrtek, 9. maja, v dopoldanskem času v smeri proti Mariboru.