»Ob dobrem razrezu bi lahko vlada delovala tudi štiri leta«

Vrstijo se odzivi na dodeljene resorje; SMC bo medtem umaknila kandidaturo svoje poslanke Monike Gregorčič za podpredsednico DZ, so potrdili v stranki.
Fotografija: Mnogi so skeptični o tem, kako dolgo do trajala manjšinska vlada. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Mnogi so skeptični o tem, kako dolgo do trajala manjšinska vlada. FOTO: Jure Eržen/Delo

Med strankami odmeva dogovorjena razdelitev vladnih resorjev med partnerje. Igor Zorčič (SMC) ocenjuje, da bo ob dobrem razrezu obdobje te vlade bistveno podaljšano, četudi tej vladi »že od začetka vsi napovedujejo kratek vek trajanja«, sam namreč verjame, da bo »ob dobrem razrezu ta vek bistveno podaljšan, morda tudi na obdobje štirih let«.

Po ponedeljkovem dogovoru peterice koalicijskih strank bo LMŠ, katere predsednik Marjan Šarec bi vodil vlado, pripadla štiri ministrstva, in sicer za zdravje, za notranje zadeve, za javno upravo in za finance. Stranka pa bo prav tako imela še podpredsednika DZ.

SMC bo vodila ministrstvo za zunanje zadeve, ministrstvo za okolje in prostor, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Stranka SD, ki bo imela z Dejanom Židanom predsednika DZ, bo vodila ministrstvo za pravosodje, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter ministrstvo za kulturo.

Na čelu ministrstva za obrambo in ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa bosta predstavnika Desusa, stranke, ki bo obenem imela tudi podpredsednika DZ. SAB bo dobila pod okrilje ministrstvo za infrastrukturo, službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Generalni sekretarji strank LMŠ, SD, SMC, SAB in Desus so danes govorili tudi o državnih sekretarjih na ministrstvih, a končnega dogovora še ni.

Izkupička pogajanj Zorčič ni želel ocenjevati, pojasnil je, da bodo kadrovski razrez obravnavali še na svetu stranke, ki bo predvidoma v ponedeljek. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Izkupička pogajanj Zorčič ni želel ocenjevati, pojasnil je, da bodo kadrovski razrez obravnavali še na svetu stranke, ki bo predvidoma v ponedeljek. FOTO: Voranc Vogel/Delo




Izkupička pogajanj Zorčič ni želel ocenjevati, pojasnil je, da bodo kadrovski razrez obravnavali še na svetu stranke, ki bo predvidoma v ponedeljek.

Na dvome Levice o ministru Zdravku Počivalšku, ki naj bi gospodarski resor vodil tudi v prihodnje, je Zorčič odgovoril, da ne ve, ali je Počivalšek za Levico sprejemljiv ali ne. »Za nas je sprejemljivo, kar je najbolje za državo,« je dejal.

Glede ministrstva za okolje in prostor, ki prav tako pripade SMC, pa je Zorčič dejal, da sta zagotovo pretendenta za vodenje tega resorja dosedanji infrastrukturni minister Peter Gašperšič in državni sekretar na tem ministrstvu Jure Leben.

Vodja poslanske skupine SD Han je pojasnil, da so v SD po napovedih v pogajanjih vzeli vse, kar so jim dali na mizo. »Vtis je, da smo mi izgubili in da smo zelo slabi pogajalci. Kdo je zdaj zmagovalec v tej zgodbi, ne vem. Vem, da bomo lahko vsi skupaj zmagovalci, če bomo naredili kaj dobrega za državo,« je dejal.



Po ponedeljkovem dogovoru peterice koalicijskih strank bi LMŠ, katere predsednik Marjan Šarec bi vodil vlado, pripadla štiri ministrstva. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Po ponedeljkovem dogovoru peterice koalicijskih strank bi LMŠ, katere predsednik Marjan Šarec bi vodil vlado, pripadla štiri ministrstva. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Pikalo bo spet bdel nad šolstvom


Potrdil je, da bi vodenje šolskega ministrstva prevzel Jernej Pikalo, vodenje kulturnega pa Dejan Prešiček. Med mogočimi kandidati za prevzem pravosodnega ministrstva pa je po njegovih besedah poleg Andreje Katič tudi Dominika Švarc Pipan, a je poudaril, da nobeno izmed imen še ni dokončno.

Han meni, da bodo verjetno dobili tudi mesta državnih sekretarjev na resorjih, ki jih bodo prevzeli, in morda tudi na katerem drugem resorju. Zorčič pa o tem, na katerih ministrstvih bi imeli državne sekretarje, ni želel govoriti. Sestanek generalnih sekretarjev peterice strank na to temo namreč še poteka.



Kot je pred začetkom posveta dejal Zorčič, je danes, torej še pred menjavo vodstva DZ, na čelo katerega naj bi stopil predsednik SD Dejan Židan, smiselno govoriti, četudi se danes še ne bodo dokončno dogovorili.

Po Hanovem mnenju je ključno, da se danes dogovorijo o številu članov v posameznih odborih in na podlagi tega dogovora lahko nato naredijo tudi razrez. Han ne verjame, da bi ga lahko dokončali že danes ali jutri. Pred sestankom je pojasnil tudi, da pričakuje, da bodo najprej spregovorili o tem, kakšen položaj ima v DZ Levica, ali ima status pozicije ali opozicije.
 

Preberite še:

Komentarji: