Ob LMŠ in Levici vabilo SDS k pogovorom o novi vladi zavrnili še v SAB, SNS in SD

Pri predsedniku Pahorju potekajo srečanja s poslanskimi skupinami.
Fotografija: Danijel Krivec je po srečanju s predsednikom Borutom Pahorjem za medije ohranil splošne tone, konkretnejše besede o odločitvi znotraj SDS je napovedal za petek. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Danijel Krivec je po srečanju s predsednikom Borutom Pahorjem za medije ohranil splošne tone, konkretnejše besede o odločitvi znotraj SDS je napovedal za petek. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Predsednik republike Borut Pahor je začel pogovore z vodji poslanskih skupin o postopkih po odstopu premiera Marjana Šarca. Kot je bilo napovedano, je opoldne prvi za kljuko vrat njegovega kabineta prijel vodja poslanske skupine največje parlamentarne stranke SDS Danijel Krivec, še danes in v dneh do četrtka bodo sledili pogovori s preostalimi poslanskimi skupinami.

Prvak Krivčeve stranke Janez Janša je včeraj strankam poslal vabilo na pogovore o morebitni novi koaliciji. Povabil je vse, dobili pa naj bi se v petek v državnem zboru (DZ). Iz Levice in LMŠ so pričakovano sporočili, da se pogovorov ne bodo udeležili, danes so udeležbo odpovedali v SAB, SNS in SD.



Krivec je po srečanju za medije kratko obnovil, da je SDS povabila vse stranke na pogovore, konkretnejše podatke o odločitvi SDS glede korakov stranke v prihodnje pa je napovedal šele za petek. Do tedaj pričakuje tudi od preostalih poslanskih skupin, da se izjasnijo glede sestave nove koalicije ali predčasnih volitev. Ponovil je, da so v SDS pripravljeni tudi na volitve. Ocenjujejo, da so pogovori potrebni in pomembni.


 

»Za nas je Janša najboljši kandidat. Vse drugo so špekulacije«


Na vprašanje, ali je razposlanim vabilom strankam že sledil kakšen odziv, je Krivic odgovoril: »Za zdaj še ne, ker je to vabilo šlo na uradne naslove, odzive pričakujemo v zelo kratkem času.«

Vprašanja, ali je glede morebitne nove koalicije edina opcija za SDS, da bi postal predsednik stranke tudi predsednik vlade, ni želel komentirati. Če bi postal Janez Janša novi premier, bi bilo odvisno od drugih strank, ki bodo prišle na razgovore, je povedal. »Za nas je Janša najboljši kandidat. Vse drugo so špekulacije.«
 

»Ne vidimo potrebe po še drugem krogu pogovorov«


Krivcu je pri predsedniku države sledil Brane Golubovič iz LMŠ, ki je po srečanju novinarjem povedal, da si v stranki želijo čimprejšnje volitve. »V LMŠ ne vidimo potrebe po še drugem krogu pogovorov pri predsedniku republike.« Če bi šli hitro v volitve, bi bila lahko vlada sestavljena do poletja.

Politika SDS se v letu in pol, od zadnjih pogajanj med LMŠ in SDS glede vstopa v vlado, ni spremenila, zato so možnost dogovora nove koalicije s SDS zavrnili, je povedal. LMŠ zavrača tudi pobudo SAB o projektni vladi. »Ko predčasne volitve postanejo glavni motivator za sodelovanje, je čas za predčasne volitve,« je povedal.


Mimo programa sprejemov pri predsedniku države so se danes glede vabila SDS odzvali v SNS in SAB.

SAB je vabilo zavrnila. »V petek, 7. 2., ob 17. uri, tj. ob enaki uri, kot so napovedani morebitni pogovori z Janezom Janšo, imamo v SAB zasedanje organov stranke, zato se bomo predsedniku SDS opravičili, da nas ob tej uri na pogovore ne bo. O tem, kako naprej, pa bo znano po napovedanem srečanju organov stranke,« so nam sporočili iz stranke Alenke Bratušek.

Zmago Jelinčič Plemeniti je danes prav tako sporočil, da se sestanka pri Janši SNS ne namerava udeležiti, a se prav tako ne namerava udeležiti niti sestanka pri Bratuškovi. Predsednica SAB je vse stranke z izjemo SDS pozvala k pogajanjem za sestavo projektne vlade.

Medtem se v SNS ne nameravajo udeležiti pogovorov ne pri SDS ne pri SAB, je danes sporočil predsednik stranke Zmago Jelinčič Plemeniti. Zapisal je, da ne nameravajo "na koruzi klečati pred vrati kogarkoli".
 

»Desnosredinske vlade Sloveniji niso prinesle napredka«


Predsednik SD in Državnega zbora Dejan Židan je po končanem delovnem posvetu z vodji poslanskih skupin potrdil, da se stranka pogovora pri SDS ne bo udeležila. »Desnosredinske vlade Sloveniji niso prinesle napredka,« je izjavil. Zavzel se je za predčasne volitve. Na vabilo Bratuškove se bo SD odzval.




Stranka DeSUS se bo, kot poroča STA, udeležila pogovorov tako pri SDS kot SAB. Po besedah predsednice Aleksandre Pivec je preveč odprtih vprašanj, vsebinskih kot ideoloških, da bi že danes lahko govorili o tem, katera od obeh možnosti je zanje bolj realna. Še vedno pa je stališče stranke, da so v tem trenutku najbolj naklonjeni volitvam.

Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti se bosta Janševega sestanka udeležila, nam je potrdila sekretarka Poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti Petra Jamnik.

V Levici so že zavrnili pogovore z Janšo, ali se bodo odzvali povabilu Bratuškove, pa se še niso izjasnili.

Medtem so v SMC za STA potrdili, da se bodo odzvali Janševemu povabilu na pogovore o novi koaliciji. Predsednik NSi Matej Tonin pa je glede vabil na pogovore v ponedeljkovi izjavi medijem ob robu foruma Kluba slovenskih podjetnikov napovedal, da se bodo z vsemi pogovarjali brez izključevanja.

Preberite še:

Komentarji: